• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak promenio amajliju (FOTO)

Autor mondo.rs

Najbolji srpski teniser svih vremena u Kini je nosio drugačiji privezak od onog s kojim je igrao skoro od početka karijere. Šta predstavlja srce od ametista?

Loša igra, nervoza zbog pojedinih odluka sudije, dobri potezi protivnika i, na kraju, eliminacija u polufinalu Mastersa u Šangaju, doveli su i do toga da nam Novak Đoković otkrije jednu malu "tajnu".

Ispod pocepane majice tokom duela sa Robertom Bautistom Ahutom nije se pojavio standardni krstić, kakav je Đoković nosio godinama unazad, već novi privezak na ogrlici – srce od ametista, kažu upućeni.

Šta je ametist?

Internet je pun informacija o ovom dragom kamenu, a jedna od formulacija glasi da je to "kamen duha, tonik sa dušu", a da "ljubičasta boja predstavlja spiritualnost".

"To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Unosi mir i harmoniju u prostor. Boja mu je ljubičasta do boje lavande, staklastog je sjaja", između ostalog može da se pročita o ovom prirodno obojenom kvarcu.

Ima ga u Brazilu, Meksiku, Zambiji, Bolilviji, Sri Lanki, SAD, Indiji, Sibiru.



Ametist se čak pominje i u grčkoj mitologiji i prema tom mitu, antički bog Bahus imao je jednom loš dan i odlučio da pusti tigrove da rastrgnu prvu narednu osobu koja naiđe, a to je bila devojka Ametist, koja je krenula u Hram boginje Meseca, Dijane. Prema ovoj legendi, kada su tigrovi skočili na nju, ona je prizvala boginju upomoć i bila je pretvorena u beli kamen, međutim to čudo popravilo je Bahusu raspoloženje i on je u znak pokajanja izlio vino preko kamena, što mu je kasnije dalo ljubičastu boju.

"Pomaže u učenju svih stvari koje su spiritualne, mistične, psihičke. Budi intuiciju, unosi mir i jasnoću. Olakšava kompulzivno opsesivna ponašanja. Dobar je detoksinator. Pomaže vizije i otkrovenja, biskupi ga nose kao prsten na desnoj ruci", piše slikar i pisac, Olga Rezo na svom blogu i navodi dalje:

"Mnogi ljudi spavaju sa ametistom ispod jastuka. Spavanje sa ametistom olakšava vantelesna iskustva i donosi intuitivne snove. Treba ga kombinovati sa rozenkvarcom i gorskim kristalom, zato što ametist smiruje um, rozenkvarc smiruje srce i leči emocionalne rane, gorski kristal pojačava energiju oba ova kristala dodatno. Sva tri zajedno uravnotežiće srce, um i dušu. Ametist pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak, smiruje živce i čuva srce. Štiti od vradžbina i zlih sila. Loše misli pretvara u optimistične".

Đoković je praktično od početka karijere, nosio krstić koji je dobio kada je 2009. godine posetio Svetu Goru i Hilandar. Krstić je nosio i ovog leta na Vimbldonu, kada su budni fotoreporteri uhvatili ko zna koje po redu presvlačenje majice u toku meča, a amajliju koju je dobio u Hilandaru najbolji srpski sportista svih vremena otkrivao je povremeno i pod naletom adrenalina, bilo da se radilo o slavlju zbog velikih pobeda, bilo da je reč o nervozi zbog važnih poraza.

U januaru ove godine, u intervjuu datom "Večernjim novostima", prisetio se posete Svetoj Gori i najavio da će se vratiti u Hilandar. O krstićima je rekao...

"Uzmem ih sam, s vremena na vreme, kada osetim i procenim da je trenutak da, možda, promenim krstić. Pet godina sam nosio krst sa Hilandara. Posetio sam Svetu Goru 2009. godine i bilo je to jedinstveno iskustvo. Jedva čekam da se vratim. Iskoristiću priliku kada budem imao nekoliko slobodnih dana da ponovo odem", rekao je Đoković.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC