• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde se deceniju mučila, Zvezda večeras dominirala!

Autor mondo.rs

Crveno-beli deklasirali Budućnost u hali "Morača". Sjajna timska partija Beograđana. Mitrović bio starter, ali ponovo izašao zbog povrede.

 Gde se deceniju mučila, Zvezda večeras dominirala! Izvor: MONDO/Danilo Jauković


Tradicija je bačena u drugi plan! Crvena zvezda mts furiozno je odigrala na gostovanju u Podgorici i demonstrirala snagu, za više nego ubedljiv nastavak serije pobeda.

Na parketu gde je od 2005. godine slavila samo jednom (dramatično, 2014), crveno-beli su upisali 13. uzastopni "jadranski" trijumf i napravili potencijalno jako važan korak ka osvajanju "pol pozicije" pred plej-of.

Kuriozitet je i da su košarkaši Crvene zvezde u tri poslednja trijumfa u Podgorici postizali po 77 poena, ali za razliku od tih duela - ove nedelje nije bilo ni "D" od drame.

BUDUĆNOST - ZVEZDA 54:77 (18:23, 10:21, 18:16, 8:17)

...
Izvor: YouTube/ABA liga j.t.d.



Ojačana za kapitena Luku Mitrovića (koji je u trećoj četvrtini opet morao na klupu zbog povrede) i oporavljenog Marka Gudurića, ekipa Dejana Radonjića kontrolisala je derbi od početnog (i jedinog) vođstva domaćina 2:0 do poslednjeg minuta.

Šef struke crveno-belih ovacijama je dočekan u svom rodnom gradu, ali ga to nije učinilo sentimentalnim i na klupi. Naprotiv!

Radonjićev tim je preciznim napadima (24/38 za dva, 6/18 za tri) kažnjavao svaki propust rivala i koristio svaku šansu da zada udarac. Na drugoj strani terena, evroligaškom odbranom Beograđani su "lomili" i najmanje pokušaje Podgoričana da uđu u ravnopravnu borbu.

Posmatrano kroz brojke, najefikasniji igrač Zvezde bio je Ognjen Kuzmić sa 13 poena, Čarls Dženkins postigao je 11 i ukrao pet lopti, Nejt Volters i Marko Simononović dali su po 10, Stefan Jović postigao je sedam, uz šest skokova i osam asistencija...

Ipak, zasluge za večerašnji trijumf i sjajan nastup moraju biti usmerene prema timskoj igri Zvezde, koja joj je iznova i iznova nalazila laka rešenja u napadu, koja je vukla u brze kontre i koja joj je dala snagu za čvrstu defanzivu, pred kojom je i Markus Vilijams ostajao bez ideja (8 poena, 4 izgubljene lopte).

...
Izvor: YouTube/ABA liga j.t.d.



Kada se priča o napadima Budućnosti, cifre daju približniju sliku viđenog, pa pokazuju da je domaćin završio meč sa više izgubljenih lopti (15) od pogodaka za dva (12/31).

U takvoj situaciji, ekipa Ilijasa Zurosa uglavnom je nalazila iznuđena rešenja, kakva su šutevi za tri poena, koji joj takođe nisu doneli mnogo koristi (6/29).

Sa ovom pobedom u džepu, Zvezda je završila "prvi krug" ABA lige sa maksimalnim skorom (13/13) i koš razlikom "plus 79" u mečevima protiv konkurenata iz gornjeg dela tabele (Partizan, Cibona, Cedevita i Budućnost).

Sa druge strane, Budućnost je ovim porazom ostala na deset ostvarenih trijumfa, što znači da će sledeće kolo dočekati na deobi drugog mesta, koje deli sa Partizanom (10-3).


BUDUĆNOST: Rejnolds 11 (2/4 za tri), Vilijams 8 (1/6 za tri, 4 izg), Su. Šehović 2, Džejms 8 (9 sk), Subotić 5, Se. Šehović 3, Gordić (0/6 za tri), Ilić, Klasen 7 (7 sk, 4 izg), Nikolić 6 (6 sk), Popović 4, Vranješ.

ZVEZDA: Volters 10, Dangubić 1 (6 sk), Mitrović 4 (4 sk), Lazić 4 (4 sk), Simanić, Dobrić, Simonović 10 (2/6 za tri), Dženkins 11 (5 ukr), Gudurić 9, Jović 7 (6 sk, 8 as), Kuzmić 13 (4 sk), Bjelica 8 (4 sk)



REZULTATI ABA LIGA 13. KOLO:

Cibona – Krka 88:65
FMP – Cedevita 89:96
Budućnost – Crvena zvezda 54:77
Olimpija – Zadar

u subotu:

Mornar – MZT 65:64
Karpoš – Mega Leks 75:72
Partizan – Igokea 87:64

TABELA: Zvezda 12-0, Budućnost 10-2, Partizan 10-3, Cedevita 9-4, Cibona 9-4, Igokea 7-6, Krka 5-8, Mornar 4-9, Mega Leks 4-9, MZT 4-9, Zadar 5-7, Olimpija 4-8, FMP 3-10, Karpoš 3-10.

Parovi 14. runde: FMP - Zadar, MZT - Crvena zvezda Karpoš - Krka, Partizan - Mornar, Olimpija - Mega, Budućnost - Cedevita, Cibona - Igokea.



IZ MINUTA U MINUT:


- KRAJ UTAKMICE, UBEDLJIVA POBEDA ZVEZDE -

39' 54:77 Simonović pogađa još jednu trojku - i to uz faul. Posle promašenog bacanja, Vranješ pokušava da brzo realizuje kontru, ali ga Dobrić zaustavlja blokadom.

38' 54:74 Džej-Ar Rejnolds sa linije penala ponovo spušta razliku na manje od 20 poena, dok se deo navijača pakuje za polazak... Dženkins ubrzo potom realizuje još jednu trojku.

37' 50:71 Simonović pogađa svoju prvu trojku večeras, za maksimalnu razliku od 21 poena.

35' 50:68 Poenima Bjelice i Gudurića, crveno-beli još jednom odlaze na mirnijih "plus 18". Simonović je potom pokušao da snažno zakuca za 20 razlike, ali ga je Džejms snažno blokirao. Dženkins se vratio na teren posle onog bolnog pada u trećoj četvrtini.

33' 50:62 Džejms nastavlja "napad" Budućnosti na vođstvo gostiju. Snažnim zakucavanjem posle ofanzivnog skoka spušta razliku na 12 poena, drugi put u ovoj četvrtini.

- kraj treće četvrtine -

30' 46:60 Šon Džejms postiže poene za Budućnost, pa atraktivno blokira Simonovića, a Vilijams stavlja tačku na četvrtinu svojom prvom trojkom, uz zvuk sirene.

29' 39:60 Zvezda igraju odlično i u ovoj deonici. Što ne pogodi - njeni (uglavnom spoljni) igrači "pokupe". Što Budućnost promaši - Beograđani odmah kažnjavaju brzom igrom, poput kontre Dangubića, Simonovića i Voltersa, posle koje domaći opet traže tajm-aut.

27' 37:55 Simonović, pa Kuzmić, pa ponovo Simonović reaguju na seriju domaćina i realizuju uzastopne napade Zvezde.

25' 37:49 Neobična situacija. Suad Šehović nije sprečio loptu da ode u aut, a Zvezdinoj klupi je odmah dosuđena tehnička, nakon prethodnog upozorenja od pre nekoliko minuta. Nakon toga, Rejnolds pogađa trojku, za seriju domaćina 9:0.

25' 33:49 Još jedan prekid zbog povrede igrača Zvezde. Dženkins je posle prodora pod koš pao na desnu ruku i otišao na klupu držeći se za rame. Ipak, deluje da će sa njim biti sve u redu.

23' 28:49 Bojan Subotić skočio je da blokira Kuzmića, zaustavio njegov šut, ali su sudije procenile da je pritom napravio i faul. Njegov četvrti. Centar Zvezde postavlja nov maksimalno vođstvo, koje Dženkins potom povećava dalekom dvojkom.

22' 28:46 Dobar rezultat za crveno-bele, ali i loša vest - Luka Mitrović zatražio je izmenu, žaleći se na povredu. Čini se da je ponovo list u pitanju. Pri njegovom odlasku na klupu bilo je i povišene tenzije, pa reporter MONDA javlja da je Radonjić presekao raspravu pokazavši kapitenu Zvezde da sedne.


Rezultat na semaforu dovoljni je opis viđenog u hali "Morača". Crveno-beli su kontrolisali zbivanja praktično sve vreme prvog dela, osim pri kraju uvodne četvrtine, kada je Nejt Volters odbio napad Podgoričana.

Crveno-beli imaju zasad odlično šutersko veče (13/18 za dva, 4/10 za tri, 61 odsto iz igre) i relativno lako nalaze rešenja za defanzivu Podgoričana. Na drugoj strani terena, branioci titule snažnom odbranom su poremetili organizaciju napada Budućnosti i primorali, primera radi, Markusa Vilijamsa na tri izgubljene lopte i nula asistencija.

Maksimalna razlika u 18. minutu dostigla je 18 razlike.

Strelci:

BUDUĆNOST: Rejnolds 2, Vilijams 5, Džejms 2, Subotić 5, Se. Šehović 3, Klasen 3, Nikolić 4 (5 sk), Popović 4.

ZVEZDA: Volters 8, Dangubić 1 (4 sk), Mitrović 4 (4 sk), Dženkins 7 (3 ukr), Gudurić 7, Jović 7 (5 as), Kuzmić 5, Bjelica 5.



- poluvreme -

20' 28:44 Na kraju prvog dela Popović koristi dva slobodna bacanja, posle faula Lazića.

19' 26:44 Markus Vilijams izlazi iz igre posle svoje treće izgubljene lopte. I on i Gordić i Popović imaju velike probleme sa organizacijom napada pod snažnim pritiskom Zvezdine odbrane. Radonjić traži još jedan tajm-aut.

18' 24:42 Raste vođsto Zvezde još jednim košem Gudurića. Dekoncentraciju domaćina u ovim trenucima pokazuje i promašeno "čisto" polaganje Popovića.

17' 24:40 Vilijams pogledom prati Dženkinsov šut za tri, a Zvezdin Amerikanac to kažnjava košem za novo najveće vođstvo. Crveno-beli pogađaju 60 odsto šuteva iz igre, Podgoričani 29.

16' 24:37 Gudurić pogađa trojku iz ugla za novo maksimalno vođstvo Zvezde (37:23), a Vilijams odgovara jednim pogotkom sa "crte". Stefan Jović pokušao je da snažno zakuca preko Bojana Subotića, ali je taj pokušaj stao na obruču.

15' 23:34 Popović lako poentira posle kontre i prekida seriju Zvezde, a Radonjić prvi put večeras traži tajm-aut.

14' 21:34 Domaći promašuju šuteve za tri (Gordić, Popović), a crveno-beli odgovaraju pogocima iz reketa (Mitrović), pa posle kontre (Gudurić). Budućnost zove tajm-aut, a Mitrović postavlja dosad maksimalno vođstvo - "plus 13"

12' 21:30 Sead Šehović pogađa trojku, a Nejt Volters odgovara brzim "flouterom" iz visine penala, pa asistencijom za trojku Bjelice. Na teren prvi put večeras izlazi Marko Gudurić, nakon što je propustio gostovanje Fenerbahčeu zbog bolesti.

- kraj prve četvrtine -

10' 18:23 Šon Džejms košem posle ofanzivnog skoka stavlja tačku na uvodnu deonicu, uz zvuk sirene.

10' 16:23 Loše dodavanje Gordića, ukradena lopta završava u rukama Čarlsa Dženkinsa, a on iznuđuje nesportski faul, pri polasku u kontru. Šest sekundi pre kraja ovog kvartala, na liniju penala staje i Nejt Volters i realizuje oba pokušaja.

10' 16:19 Poenima Zorana Nikolića, pa Rejnoldsa, Budućnost stiže na dva poseda zaostatka. Potom se crveno-beli zbunjuju na izvođenju, a debitant Oven Klasen trojkom smanjuje razliku na tri poena.

8' 9:19 Stefan Jović raspoloženo je ušao u meč i dosad postigao sedam poena, uz već četiri asistencije. Upravo je pogodio posle prodora.

6' 5:15 Nekadašnji igrač Zvezde Bojan Subotić pogađa prvu trojku za domaćina. Na drugoj strani, Kuzmi reaguje snažnim zakucavanjem posle auta, koji je izveo Jović.

5' 2:13 Dženkins pogađa za dva sa distance, Jović potom ubacuje trojku, za seriju crveno-belih 13:0!  Bolji početak srpskog tima drastično je utišao dvoranu u odnosu na start meča. Ilijas Zuros, trener domaćina, traži tajm-aut.

4' 2:8 Poenima visokih igrača (Mitrović 2, Kuzmić 3), pa polaganjem Jovića posle driblinga i kontre, crveno-beli kreiraju seriju 7:0. Brzo je na 8:0 produžuje Dangubić, pogođenim slobodnim bacanjem.

2' 2:2 Jović za Mitrovića, za zakucavanje i prve poene crveno-belih. Kapiten Beograđana prvi put je u startnoj postavi od 21. novembra, kada je povredio list.

1' 2:0 Prve poene postiže Markus Vilijams, nekadašnji "plej" Zvezde, šutem sa distance.

OVAKO JE PODGORICA DOČEKALA RADONJIĆA



Startne petorke:

BUDUĆNOST: Vilijams, Su. Šehović, Popović, Subotić, Nikolić

ZVEZDA: Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić

NAJAVA:

Nedelja je dan "jadranskog" derbija!

U podgoričkoj hali "Morača" u 19 časova zaigraće Budućnost (10-2) i Crvena zvezda mts (12-0).

Ekipa Dejana Radonjića, bivšeg trenera Podgoričana, ostvarila je samo jednu pobedu u ovoj hali od 2005. godine, košem Nikole Kalinića u sezoni 2014/15. godine.

I taj podatak i izgled tabele i sastavi oba tima nagoveštavaju veliku utakmicu u punoj hali, koja je upravo ovacijama pozdravila šefa struke Crvene zvezde.

Pratite meč u tekstualnom prenosu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC