• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan zaustavio Zvezdu!

Autor mondo.rs

Crno-beli prekinuli niz "večitog rivala" od 20 pobeda i ostvarili važan trijumf u borbi za prednost domaćeg terena u plej-ofu!

 Partizan zaustavio Zvezdu! Izvor: MN PRESS


Pobeda Partizana u "rovovskom" derbiju!

Ekipa Aleksandra Džikića zaustavila je večitog rivala na trijumf od rekorda ABA lige i nanela mu prvi poraz posle više od godinu dana takmičenja "na Jadranu"!

Kao i prošle zime (istim rezultatom!), uoči početka tog niza, crno-beli su ponovo savladali branioca titule pred svojim navijačima i u punom "Pioniru" napravili važan korak u odbrani drugog mesta.

U finišu "egal" meča, do kada nijedan tim nije vodio više od sedam poena razlike, Vil Hečer je preuzeo odgovornost i poveo tim ka 16. "jadranskom" trijumfu ove sezone!

Amerikanac je najpre pri rezultatu 79:78 iznudio tehničku grešku Branka Lazića, realizovao slobodno bacanje, a pola minuta potom pogodio i odlučujuću trojku, za maksimalnih i nedostižnih 86:78!

Slavlje Grobara u tom trenutku je počelo i postajalo sve glasnije dok se bližio poslednji zvuk sirene:

PARTIZAN - ZVEZDA 86:81 (21:17, 25:29, 21:26, 19:9)

Nervozni crveno-beli nisu bili u stanju da uzvrate taj udarac, a sebi su dodatno otežali situaciju i tehničkom Luke Mitrovića zbog prigovora. Iz istog razloga, u 28. minutu, Radonjićev tim ostao je nepovratno i bez Marka Simonovića, koji je takođe zbog razgovora sa sudijom kažnjen tehničkom, pa i isključujućom greškom.

Za to vreme, crno-beli su sačuvali mir, ostali pribrani i pri vođstvu Zvezde "plus 4" na početku poslednje deonice počeli da preuzimaju kontrolu. Serijom poena Novice Veličkovića, Vila Hečera i Vanje Marinkovića, Partizan je uoči finiša ponovo poveo (78:73) i tu prednost nije ispustio do kraja.

Istovremeno, na svojoj polovini, crno-beli su u poslednjoj četvrtini sveli Zvezdu na jednocifren učinak!

Partizanov heroj Hečer završio je meč i kao najefikasniji igrač, sa 20 ubačenih poena (2/7 za tri) i pet asistencija. Veliku pomoć imao je u Stefanu Birčeviću, koji je odigrao skoro celu utakmicu (35 i po minuta) i postigao 16 poena, a dvocifreni među crno-belima bili su i povratnik Vanja Marinković sa 13 (4/7 za tri), Branislav Ratkovica i kapiten, Novica Veličković sa po 11.

Na drugoj strani, Radonjić se u završnici meča nije oslanjao na "rovite" Stefana Jovića i Ognjena Kuzmića, koji su postigli po osam poena, a najefikasniji u njegovom timu bio je Luka Mitrović sa svojih 14 (i 11 skokova), ali i sa četiri "teška" promašaja iz otvorenih šuteva za tri poena, koji mu zadaju sve veći problem.

Taktikom Aleksandra Džikića da čvrstom odbranom i "žrtvovanjem" ličnih grešaka onemogući Zvezdu da uđe u ritam, crveno-beli su završili meč sa 31 poenom sa slobodnih bacanja i 32 iz pokušaja za dva poena.

Uz takvu odbranu, pouzdan šut za tri u odlučujućim situacijama (10/28) i mirnu ruku na "crti" (22/26), Partizan je pred oko 6.000 gledalaca poklonio svojim navijačima najdražu pobedu ove sezone, kao uvod u gostovanje PAOK-u, u šesnaestini finala FIBA Lige šampiona (sreda, TV Arena sport).

Sa druge strane, crveno-beli su imali kontrolu skoka (39:27), ali je to večeras bilo malo za uspeh. Od ponedeljka, oni se okreću gostovanju šampionu Evrope u Moskvi (četvrtak) sa prvi put doživljenim uzastopnim neuspesima u takmičarskoj 2016/17.

PARTIZAN: Ratkovica 11, Vrabac 2, Marinković 13 (4/7 za tri), Veličković 11 (5 sk), Majstorović 4, Birčević 16 (2/5 za tri, 9 sk), Koprivica 3, Andrić 3, Hečer 20 (2/7 za tri, 5 as), Pot, Gordon 3, Luković.

ZVEZDA: Volters 9 (0/3 za tri), Tompson 3, Mitrović 14 (11 sk, 0/4 za tri), Lazić 4 (5 sk), Simanić, Dobrić, Simonović 5, Dženkins 10 (2/4 za tri, 5 as), Gudurić 9 (6 sk), Jović 8, Kuzmić 8, Bjelica 11.

Iz minuta u minut:

- Kraj meča, pobeda Partizana 86:81 i prvi poraz Zvezde u ABA ligi! -

40' 86:81 Hečer promašuje dva slobodna bacanja, Gudurić šut za tri i pobednik je definitivno odlučen!

40' 86:81 Volters pogađa posle prodora i košem o tablu iznuđuje faul Veličkovića. Još 28 sekundi do kraja.

39' 86:78 Hečer otvara Partizanu put ka pobedi! Pogodio je trojku za maksimalnih "plus 8"! Crno-beli su pred pobedom!

- Dženkins iznuđuje faul Marinkovića, a Mitrović potom prigovara i zarađuje tehničku grešku!

39' 82:78 Jako važna rola Veličkovića u ovim trenucima! "Pokupio" je ofanzivni skok, pa preko leđa asistirao Birčeviću, koji pogađa o tablu, za novih "plus 4" za crno-bele. Tajm-aut Dejan Radonjić.

39' 80:78 Lazić pada posle duela sa Hečerom, a sudije mu dosuđuju tehničku zbog simuliranja! Bek Zvezde se neće vraćati na parket, a plejmejker crno-belih koristi slobodno bacanje.

- Veličković ne pogađa posle prodora, Volters pri šutu za tri promašuje ceo obruč.

38' 79:78 Zvezdin Amerinakac pogađa prvi šut, drugi promašuje, pa se bori za loptu, koju sudije proglašavaju "mrtvom". Posed je za Partizan.

- Birčević promašuje šut za tri, a potom na zemlji faulira Tompsona, koji će imati slobodna bacanja za izjednačenje. Pre toga - tajm-aut Aleksandra Džikića.

37' 79:77 Volters faulira Marinkovića, a bek Partizana realizuje jedan penal. Na drugoj strani, Mitrović pogađa preko Veličkovića.

37' 78:75 Dženkins prekida seriju domaćina, pogođenim slobodnim bacanjima. Za to vreme, žestok duel Tompsona i Birčevića, što sudije kažnjavaju obostranim tehničkim greškama.

36' 78:73 Partizan nastavlja niz - 9:0! Hečer pogađa za dva sa distance, dok Zvezda promašuje šuteve za tri u nizu. Crno-beli kontrolišu igru u ovim momentima.

34' 76:73 Serija crno-belih 7:0! Marinković nakon brze kontre pogađa trojku iz ćoška, za vođstvo Partizana uoči završnice.

33' 73:73 Veličković prenosi loptu od koša do koša i polaže je za "minus 2", a u sledećem napadu odgovornost uzima Hečer i pogađa za novo izjednačenje. Radonjić zove tajm-aut, ljut na Nejta Voltersa zbog ishitrenog šuta.

32' 69:73 Bjelica protrčava pored Veličkovića na distanci, ulazi pod koš, a kapiten Partizana ga faulira snažnom "sekiricom", koju sudije karakterišu kao nesportski faul.

31' 69:72 Na startu poslednjeg kvartala, Mitrović promašuje "čistu" poziciju pod košem, a Gudurić faulira Hečera, koji vraća crno-bele na posed zaostatka.

- kraj treće četvrtine -

- u finišu ove deonice - četvrti faul Ratkovice i promašeni penali Voltersa.

30' 67:72 Volters pogađa iz bezizlazne situacije i donosi Zvezdi najveću prednost dosad.

29' 67:70 Trojka Milka Bjelice, pa polaganje Veličkovića na nepostavljenu odbranu Zvezde. Nakon toga, Volters pri šutu iznuđuje treću ličnu grešku Ratkovice i poentira oba puta.

29' 65:65 Slobodna bacanja na drugoj strani, koja realizuje Lazić. Faulirao ga je Gordon i tako napravio svoju četvrtu ličnu grešku.

28' 65:63 Simonović je isključen! Krilni igrač Zvezde faulirao je Ratkovicu, pa prigovorio sudiji i dobio tehničku grešku, a zatim i isključujuću! Ostatak meča ispratiće iz tunela, odakle je video kako je Ratkovica iskoristio sva četiri slobodna bacanja.

28' 61:63 Simonović poentira iz teške situacije, uz zvuk sirene. Na drugoj strani, Lazić krade loptu Birčeviću, pa iznuđuje nesportski faul Ratkovice, pri polasku u kontru.

27' 59:57 Majstorović polazi na zakucavanje, Lazić ga faulira, a centar Partizana potom donosi novo vođstvo domaćima.

26' 57:57 Trojka na trojku! Jović, pa Marinković pogađaju iz daljine. I jedni i drugi iskoristili su bonus četiri minuta pre kraja ove deonice.

25' 54:54 Poenima Kuzmića, Zvezda dolazi do vođstva koje je trajalo nekoliko napada. Prednost gostiju "poništava" Birčević, pogocima sa linije penala, nakon faula i atraktivne asistencije Hečera.

23' 52:52 Ofanzivni skok Kuzmića, trojka Dženkinsa i ponovo je nerešeno.

22' 50:49 Odmah potom, iz prilično teške pozicije pogađa i Hečer (50:46), a Jović odgovara driblingom i košem uz Vrapčev faul.

21' 48:46 Adin Vrabac uvodi meč u drugi deo, pogotkom sa poludistance.

Strelci:

PARTIZAN: Ratkovica 5 (1/1 za tri), Marinković 6 (2/3 za tri), Veličković 7, Birčević 12 (2/3 za tri), Koprivica 3, Andrić 3, Hečer 7, Gordon 3.

ZVEZDA: Volters 2, Tompson 2, Mitrović 12 (7 sk), Simonović 3, Dženkins 3, Gudurić 9, Jović 2 (5 as), Kuzmić 6, Bjelica 7.



- poluvreme -

20' 46:46 Birčević zakucava, Dženkins promašuje šut sa distance, za rezultat koji ostaje na snazi tokom pauze.

20' 44:46 Sada Amerikanci u centru pažnje. Hečer realizuje trojku iz ćoška, a na Dženkins pod uglom od 45 stepeni.

19' 41:41 Krilni centri u glavnim ulogama. Na jednoj strani pogađa Veličković, na drugoj Mitrović.

18' 39:39 Džamont Gordon faulira Gudurića i pravi svoju treću ličnu grešku, zbog koje izlazi iz igre. Bek Zvezde pogađa oba šuta sa "crte".

18' 39:37 Veličković ostaje čvrst u duelu sa Mitrovićem i pogađa uz iznuđeni faul. Emotivnom proslavom, kapiten Partizana razbudio je publiku i potom realizovao i dodatni penal.

17' 36:36 Dinamična košarka u ovim trenucima. Jović je pogodio posle kontre, za prvo vođstvo Zvezde u ovoj deonici (34:36), a Hečer se potom sjurio u reket i polaganjem doneo brzo izjednačenje.

17' 34:34 Brza reakcija Gudurića (trojka, pa ofanzivni skok) i pogodak Luke Mitrovića iz teške pozicije, za novo izjednačenje i Džikićev tajm-aut.

16' 34:29 Vil Hečer kontroliše napad domaćih, utrčava u reket i iznuđuje faul Lazića pri šutu. Potom i realizuje oba šuta sa "crte"

16' 32:29 Zvezda insistira na igri na Kuzmića i tako se vraća na posed zaostatka, brzom akcijom, kojom su loptu do centra dodali Jović, pa Gudurić.

15' 32:27 Partizan nastavlja da pogađa "spolja" i da povećava prednost. Vanja Marinković sada je pogodio iz ćoška, za maksimalnih "plus 7" (32:25). Na drugoj strani, crveno-beli pokušavaju da "uključe" svoju igru "dva na dva", sa Jovićem i Kuzmićem u glavniim ulogama. Veliki broj faulova Partizana definitivno je onemogućio gostima bilo kakav ritam u ofanzivi.

13' 27:21 Partizan hvata ofanzivni zalet, dolazi do maksimalnih "plus 6" i Radonjić traži prvi tajm-aut. Birčević je pogodio svoju drugu, a petu timsku trojku crno-belih. U sledećem napadu, Ratkovica je brzo utrčao pod koš i pogodio o tablu.

13' 22:21 Polukontra Zvezde, asistencija Jovića za Tompsona i prvi poeni Amerikanca.

12' 22:19 Drugu četvrtinu "otvara" Nejt Volters, pogođenim "flouterom". Nakon sledećeg napada Zvezde, Dejan Radonjić dobija tehničku grešku zbog prigovora zbog odluke sudija da posle duela u reketu crno-belih dodele loptu domaćima.

- kraj prve četvrtine -

- Dok se bližio prvi "brejk", rasla je i tenzija, pa je jedan gledalac sa mesta kraj terena ušao u svađu sa navijačima Zvezde sa tribine. Nedugo potom je sklonjen na drugu poziciju.

Zvezda 1/12 iz igre u prvoj četvrtini, a 14/18 sa linije penala. Sa druge strane, crno-beli realizovali su četiri šuta za tri iz devet pokušaja.

10' 21:17 Pogodak Andrića posle prodora, za kraj prve deonice.

10' 19:17 Lazić šutira za tri Milko Bjelica hvata ofanzivni skok, a faulira ga Koprivica. Centar Zvezde pogađa oba šuta, za novih "minus 2". Partizan je slao crveno-bele na liniju penala sa devet od deset dosad napravljenih faulova.

10' 19:15 Još slobodnih bacanja, sada na drugoj strani. Simonović faulira Veličkovića, a kapiten Partizana realizuje oba šuta.

10' 17:15 Partizan faulovima šalje Zvezdu na liniju penala. Ratkovica Gudurića, a Andrić Bjelicu. Crveno-beli tako prilaze na "minus 2".

- Stefan Jović morao je da prinudno izađe iz igre, sa očiglednim problemom sa bolom u leđima.

9' 17:12 I Gordon pogađa trojku za crno-bele, za maksimalnu prednost na utakmici! Napad Zvezde potpuno je zaustavljen, pa crveno-beli zasad šutiraju za dva 0/6, a za tri 1/5.

8' 14:11 Ratkovica pogađa trojku iz ćoška, za novo vođstvo Partizana! Treća trojka crno-belih na utakmici.

7' 10:11 Posle nekoliko "sušnih" minuta, poene za domaće postiže Koprivica, poluhorogom. Na drugoj strani, crveno-beli i dalje traže "šut" i još su na jednom pogotku iz igre.

6' 8:11 Mitrović ostaje sam na distanci, kreće snažno na ulaz i iznuđuje još jedan faul domaćih. Sada je pogodio oba slobodna bacanja.

5' 8:9 Problem sa faulovima i za Partizan. Đorđe Majstorović napravio je treću ličnu grešku, faulom u borbi za ofanzivni skok. Mitrović je ponovo stao na "crtu" i opet realizovao jedan šut.

- Dva faula Čarlsa Dženkinsa i prva izmena večeras - Branko Lazić ulazi na teren. Partizan je ispunio bonus, dok crveno-beli imaju da "daju" još jedan faul.

5' 8:8 Dobar start Birčevića. Posle "kucanja", pogodio je i trojku za novo vođstvo (8:7), koje je potom izjednačio Mitrović, iskorišćenim slobodnim bacanjem.

4' 5:5 Poeni crno-belih posle ofanzivnog skoka.Vrabac se izborio za loptu, a Birčević snažno zakucao, za izjednačenje.

2' 3:5 Luka Mitrović iznuđuje faul pri šutu i koristi oba penala, za prvo vođstvo Zvezde. I jedni i drugi potom gube lopte u napadima (Vrabac, pa Mitrović)

2' 3:3 Marko Simonović ostaje sam "spolja" i brzo odgovara, takođe trojkom.

1' 3:0 Za početak - "bomba" Vanje Marinkovića - trojka sa skoro deset metara!

- Startne petorke:

PARTIZAN: Hečer, Marinković, Vrabac, Birčević, Majstorović.

ZVEZDA: Jović, Dženkins, Simonović, Mitrović, Kuzmić

- 17.50 Desetak minuta uoči meča, iz tunela je izašao i Aleksandar Džikić. Na putu ka svojoj klupi, zastajao je kraj članova stručnog štaba Zvezde i rukovao se sa Radonjićem i njegovim pomoćnikom Borkom Radovićem. U sektoru predviđenom za crveno-bele, "u civilu" sede povređeni Nemanja Dangubić i večeras prekobrojni Petar Rakićević.

- 17.45 Dok se bliži početak utakmice, dvorana se puni. U hali je i grupa navijača crveno-belih, u "svom" sektoru, kao i u delu partera B.



- 17.40 Pročitajte šta su u najavi utakmice rekli trener Partizana Aleksandar Džikić i trener Zvezde Dejan Radonjić.

- 17.35 Oba tima su na terenu, u sastavima za derbi:

Izvor: MONDO



- 17.32 Na parketu je i ekipa Partizana, u kojoj nema Frenka Robinsona, dok je Vanja Marinković ponovo deo ekipe posle pauze.

- 17.30 Ekipe počinju zvanično zagrevanje. Crvena zvezda mts je izašla prva i kompletna, što znači da će i Jović i Kuzmić definitivno biti u timu.

- 17.25 Nakon ove utakmice, do kraja ligaškog dela takmičenja, "večite" rivale čekaju mečevi sa ovim rivalima na "Jadranu".

PARTIZAN: Cedevita, Zadar, Mega Leks, Krka i Igokea. ZVEZDA: Cibona, Karpoš Sokoli, Olimpija, FMP, Budućnost

- 17.19 Podsetimo da je ovo duel 21. kola ABA lige, u kojem je Cedevita napravila dodatni pritisak na Partizan, "napadom" na drugo mesto pobedom u Baru. Ekipa Veljka Mršića sada je izjednačena sa crno-belima u broju trijumfa, ali uz odigran meč više. Sa druge strane, crveno-beli su mirni na prvom mestu i večeras imaju šansu da pobedom i matematički "overe" osvajanje pol-pozicjie.

- 17.05 U dvorani je i grupa mladih košarkaša iz Brazila, za koje je "rezervisan" deo partera iznad tunela za igrače. Oni su doputovali iz svoje zemlje kao gosti KK Vizura. U petak su bili i na meču Zvezda - Efes i reporteru MONDA su rekli da su dani u Beogradu za njih veliki doživljaj.

Izvor: MONDO/I.B.



- 17.00 Po sedam-osam igrača oba tima izašlo je na zagrevanje, istezanje i šutiranje. Među crveno-belima na terenu je i centar Ognjen Kuzmić, čiji je nastup bio neizvestan zbog povrede šake, zadobijene pre deset dana. Na drugoj strani, među crno-belima je i Vanja Marinković, koji bi večeras mogao da zaigra posle oporavka od povrede skočnog zgloba, od koje se lečio od početka godine.

- 16.55 Kao što je i bilo najavljeno, za današnji meč nije bilo karata u slobodnoj prodaji, već su (kao i u prvom meču) važile samo sezonske ulaznice i propusnice namenjene sponzorima. Više od sata uoči utakmice bila je gužva oko dvorane. Policija je raspoređena na nekoliko ulaza i preventivno zaustavlja i legitimiše.

Izvor: MONDO




Partizan (15-5) - Crvena zvezda mts (20-0)!

Crno-beli i crveno-beli istrčaće u 18 časova na 253. "večiti" derbi, u kojem će tim Aleksandra Džikića biti domaćin.

Šta mislite, ko će pobediti?

Anketa

Ko pobeđuje večeras?

  • Partizan

    37.39% (43)

  • Crvena zvezda

    62.61% (72)

Ko pobeđuje večeras?

Rezultati

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

King

Sudijska kradja koja odavno nije vidjena !

Maja

Neka bar vodimo u košarci! 😀

Sudija

Casovi ljubavi

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC