• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijski "Klasiko": "Krvavi" Mesi šokirao Madrid

Autor mondo.rs

Ovo je u isto vreme bio najbolji ikada i najgori ikada "El klasiko", zavisno kako doživljavate fudbal. Igrali su napadi Reala i Barselone i odbrane "Raja" i "Valjadolida". Bolji su bili gosti, trka za titulu je ponovo "otvorena".

Sastajali su se 233. puta, od čega 174 u Primeri i, iako smo svesni da najveći broj tih utakmica sa početka rivalstva nismo i nećemo gledati, možemo da kažemo da smo bili svedoci jednog od najluđih "El klasiko" derbija u istoriji.

Uz izvinjenje što ćemo verovatno nešto preskočiti ili zaboraviti da pomenemo, jer je utakmicu bilo teško i gledati:

Real Madrid - Barselona 2:3 (1:1) u ujedno najboljoj i najgoroj utakmici dva giganta u poslednje vreme.

Najboljoj? Nigde na svetu nije moguće videti navale kojima je potrebno manje vremena i prostora da stvore šansu, a maestralni su bili i golmani Kejlor Navas i Mark Andre Ter Štegen, a šta tek reći za Lionela Mesija, koji je - iako nokautiran u prvom poluvremenu - ustao, pljunuo krv i postigao 499. i 500. gol za Barselonu, u sred Madrida, od čega drugi u nadoknadi vremena...

...za pobedu!

Najgoroj? Klubovi koji su potrošili stotine miliona evra da sastave "zveri" od timova sposobne, pre svega, da pariraju jedna drugoj, a onda i vladaju španskim i evropskim fudbalom, doživeli su da imaju sramotne odbrane, nesposobne da bilo koji prilazak rivala u crvenu zonu otklone bez drame, greške, ispadanja ili, ako ništa drugo, grubog faula, kakav je u drugom poluvremenu, sramotno i bez potrebe, napravio kapiten domaćeg tima Serhio Ramos nateravši nesrećnog sudiju Alehandra Ernandeza da mu pokaže direktan crveni karton.

(nesrećnog, utoliko što je arbitar večeras pretrčao najviše od svih, pokušavajući da stigne loptu koja se kao na stonom fudbalu prebacivala s kraja na kraj terena, o čemu svedoči i statistika - 38 udaraca ka golovima)

I sa igračem manje u polju, Real je pritisnuo paničnu Barselonu, Džejms Rodrigez postigao gol u 86. minutu za 2:2, razgalio rasprodat "Santijago Bernabeu" i izazvao Mesija da dokaže da je i dalje apsolutni vladar "El klasika", španskog i svetskog fudbala.

Semafor:

1:0 - Kasemiro 28

1:1 - Mesi 33

1:2 - Rakitić 73

2:2 - Rodrigez 86

2:3 - Mesi 90+2

Izazov je bio prihvaćen.

Kada je maestralni Marselo odlučio da ne preseče kontru Barselone još na 80-ak metara od Navas, prošle su sekunde do trenutka kada je briznuo u plač (zaista) - Mesi se našao pred golom Reala, pogledao i - KRAJ!

Madriđani i Katalonci sada su poravnati na čelu tabele Primere, s tim što ekipa Zinedina Zidana i dalje ima meč manje zakazan za nedelju između pretposlednjeg i poslednjeg kola (otkazan je zbog kiše u februaru!?). Nije nemoguće da se baš tada, na "Balaidosu", Selta bude pitala ko će biti novi ili stari šampion Španije.

A, uglavnom je u prethodnih devet godina tokom kojih je Real samo jednom bio šampion, bilo obrnuto - Madrid je imao šansu da se vrati u trku za titulu, ako pobedi Barselonu u prolećnom "El klasiku". Sada je bilo drugačije - Barselona je ta koja mora da osvoji tri boda ako misli da odbrani titulu prvaka osvojenu prošle sezone.

GOLOVI

Već posle 27 minuta, taj posao postao je još teži za Katalonce.

Posle prekida iskosa sa leve strane, dvojica igrača Reala bila su u ofsajdu, ali ne i najopasniji u tim trenucima - Serhio Ramos, koji je pratio centaršut Marsela, pogodio stativu i bio te sreće da se lopta odbila pravo na nogu Kasemira, koji je na drugoj strani pratio šta se događa.

Samo šest minuta kasnije, a desetak nakon što mu je lekarski tim zaustavljao krvarenje iz usta posle lakta koji je "dobio" od Marsela, Lionel Mesi majstorski je nanizao Luku Modrića i Danija Karvahala, a onda rutinski poslao loptu pored Kejlora Navasa za 22. gol u "El klasiku" i izjednačenje.

Mesiju je ovo bio 499. gol za Barselonu, a igra 577. utakmicu za svoj jedini klub.

A, onda potez utakmice - posle desetak minuta sa bar pet velikih šansi na obe strane - Ivan Rakitić "zategao" je sa distance i postigao pogodak za TV špice u 73. minutu za neprijatnu tišinu na stadionu i vođstvo Barselone.

Arbitar Alehandro Ernandez, koji je u 2. minutu morao da dosudi penal za Real posle starta Samuela Umtitija na Kristijana Ronalda, a potom oprostio isključenje Kasemiru, jer je dva puta ispadao u duelima sa Mesijem i dva puta pravio faulove za žute kartone, usledio je i crveni. Direktan.

Kapiten Reala, Serhio Ramos, koji je u prvom "El klasiku" sezone, u Kataloniji, golom u nadoknadi vremena postavio konačnih 1:1, krenuo je kao "kasapin" na Mesija, sa dve noge, iz sve snage i propustio da teško povredu Barsinu "desetku" samo zbog činjenice da je na vreme sebi dao for i potom uspeo da podigne obe noge pre kobnog momenta.

Mesi je poleteo u vazduh i prošao bez povrede, a Ramos krenuo ka svlačionici uzalud ironično aplaudirajući Ernandezu. Sramno je postupio, u stilu dugogodišnjeg kolege Pepea.

A, onda, kao da imaju igrača više, domaći su krenuli na sve ili ništa i izjednačili u 86. minutu, preko Džejmsa Rodrigeza, kojeg je Zidan uveo samo zbog toga što je morao da pojača sredinu terena nakon isključenja Ramosa. Zbunjena Barsa, uplašena hukom sa tribina, pratila je kretnje Ronalda i Modrića, ali ne i omalenog Kolumbijca koji se lukavo, u stilu pravog centarfora, kretao ka  mestu gde nije bilo nikoga i rutinski plasirao loptu u mrežu posle idealnog centaršuta Marsela sa leve strane.

Ako ste i pomislili da je to bilo sve - a ,verujem da niste - prevarili ste se!

U 92. minutu, Marselo je odlučio da ne zaradi žuti karton i ne preseče kontru Reala na 20-ak metara od Ter Štegenovog gola i to je bila odluka zbog koje će i njegovi saigrači, i on, zažaliti. Nekoliko sekundi kasnije, posle četiri dodavanja, Mesi se pojavio pred Navasom i zakucao loptu u mrežu, a mač u srce svakog Madridiste - 2:3!

I pre i posle toga, praktično od prve sekunde, prikazivana je revija velikih šansi, još većih promašaja i još većih odbrana dvojice golmana.

/sva tri gola možete pogledati u 'iz minuta u mint' sekciji izveštaja/

Evo i sastava za koje su se odlučili Zinedin Zidan i Luis Enrike. Prvi nije mogao da računa na povređene štopere, Pepea i Rafaela Varana, drugi na suspendovanog Nejmara, umesto kog je šansu na krilu dobio centarfor Pako Alkaser.

Zidan se, mimo logike, odlučio da počne utakmicu sa rovitim Garetom Bejlom, koji je dugo vukao povredu, vratio se i bio ispod očekivanja u nekim prethodnim mečevima, propustio dva poslednja i trenirao odvojeno, dok su Isko i Marko Asensio bili odlični na njegovoj poziciji. Da je pogrešio, mladi trener shvatio je već u prvom poluvremenu, kada je Velšanin pao i uhvatio se za potkolenicu, s kojom dugo muči muku.

Zamenio ga je Asensio.

Real Madrid: Navas - Karvahal, Naćo, Ramos, Marselo - Kasemiro (od 70. Kovačić), Modrić, Kros - Bejl (od 40. Asensio), Ronaldo, Benzema (od 82. Rodrigez).

Barselona: Ter Štegen - Roberto, Pike, Umtiti, Alba - Buskets, Rakitić, Inijesta - Mesi, Alkaser (od 70. Gomeš), Suarez.

Svi rezultati, strelci i tabela La Lige.

Uskoro opširnije...

IZ MINUTA MINUT:

86 - GOOOOOOOOOOOL! ZA REAL!

Umesto da se brane s desetoricom, domaći su izjednačili - Marselo za Rodrigeza i 2:2. Kakav meč!

77 - CRVENI!

Ernandez je pokazao direktan crveni karton Ramosu. Sa pravom. Kapiten je ostavio saigračre na cedilu, bez ikakve potrebe. Nasrnuo je s obe noge, đonovima, na Mesija i zaslužio isključenje.

73 - GOOOOOOOOOOOLČINA!

Barsa vodi. U utakmici u kojoj odbrane dva tima služe samo eto tako da popune broj na terenu, posle nekih desetak minuta u toku kojih je bilo sigurno pet velikih šansi za gol, konačno je neko zatresao mrežu - Rakitić, sa distance, za TV špice!

(ovde nedostaju tri šanse, koje ćemo kasnije opisati, jer je nemoguće pratiti tekstualno ono što se događa na terenu - izvinjavamo se)

67 - RONALDO!?

Protiv Bajerna je, pod adrenalinom, istrčao ispred Marsela i dao gol iz ofsajda. Danas je uradio isto u trenutku kad je Asensio vukao sam prema Ter Štegenu, od starta je bilo jasno i da mladi rezervista neće imati hrabrosti da šutira dok prva zvezda ekipe širi ruke i čeka pas (uveliko u ofsajdu), tako da je napravio grešku iz koje je usledila još jedna greška - iako u ofsajdu, Ronaldo je promašio više od zicera!

P. S.  Gol ne bi važio

58 - PIKE! ŠANSA UTAKMICE ZA BARSU!

Fantastična odbrana Navasa i treća šansa za Barselonu u nepuna tri minuta. Pike je bio najviši u skoku posle kornera sa desne strane, sa pet metara je šutirao jako, pod prečku, ali je Navas izveo odbranu tešku i važnu koliko i Ter Štegen u 53. minutu.

57 - SUAREZ!

Sada on nije dobro reagovao na pas Mesija. Pobegla mu je lopta u čistoj šansi za gol, kada je bio sam pred Navasom, tako da se Real izvukao sa kornerom.

56 - ALKASER!

Ovaj "El klasiko" teži je za praćenje uživo od košarkaških ili vaterpolo utakmica. Svaka akcija zahteva neki upis. Rakitić je 56. minutu sjajno proigrao Alkasera, koji je ovakve šanse koristio u Valensiji, ali koji se do Nejmarove suspenzije toliko nasedeo na klupi da je verovatno tamo i ostavio samopouzdanje - šutirao je po zemlji, Navas je to odbranio. Prva intervencija golmana Reala na meču.

53 - BENZEMA! TER ŠTEGEN!

Najbolju priliku za Real na utakmici nije iskoristio Benzema, tačnije Ter Štegen je zabeležio odbranu meča. Dugu loptu sa desnog boka, maestralni Marselo iz prve je vratio na peterac, gde je Francuz pobegao Pikeu, zahvatio loptu glavom i pozvao Nemca da fantastično reaguje.

U udarcima u okvir gola - 9:1 za Real. U golovima - 1:1. Dakle, u odbranama: Navas - Ter Štegen 0:8.

50 - Bura pred golom Ter Štegena. Real je svom snagom ušao u drugo poluvreme, ali nije bilo pravog udarca iz dve-tri opasne akcije po boku i kroz sredinu. P. S. Zidan i Enrike nisu pravili izmene na pauzi.

45+2 - POLUVREME!

I to kakvo. Umesto da prepričavamo, pogledajte.


1st Half Goals HD - Real Madrid 1-1 Barcelona...by Livee1Goals

45 - KASEMIRO!?

Šta radi ovaj čovek? Dobio je zadatak da prati Mesija, kada ovaj "uđe" u sredinu i zatraži loptu na sredini i zaslužio isključenje za 45 minuta igre. Ponovo ga je Barsina "desetka" napravila smešnim u duelu 1 na 1, Kasemiro je sa već "osvojenim" žutim kartonom srušio Mesija, a kompletan tim Barselone, po navici, pojurio ka sudiji Ernandezu da traži isključenje.

Sve i da su bili u pravu, a jesu, takvo ponašanje nije lepo videti. Nisu naterali sudiju da promeni odluku, možda i zbog toga što se glavni arbitar razmišljao u kojoj meri je oštetio Real na startu.

Zidan će morati ili da porazgovara sa Kasemirom ili da ga ostavi u svlačionici, što je malo verovatno jer je već napravio jednu izmenu, prinudno.

41 - MESI!

Kakva šansa za mađioničara. Ni iz čega, Suarez i on stvorili su priliku za gol, koji je udarcem levom nogom sa ivice šesnaestrca umalo u 1:2 pretvorio najbolji fudbaler Barselone.

40 - Bejl ne može. Nismo baksuzirali, samo smo logično doveli u pitanje Zidanovu odluku da Velšanin zaigra od starta. Izdžao je manje od poluvremena i, verovatno, pogoršao povredu pred ulazak u finiš sezone. Zameniće ga Asensio.

36 - MODRIĆ!

Jak udarac hrvatskog veziste sa distance, levom nogom, ali precizno - Ter Štegen se namučio s tom loptom.

33 - GOOOOL! MESI MAJSTOR!

Ovo je moglo da se pretpostavi - kada je stvarala šanse u prvih pola sata, Barsa je to uglavnom radila pojavljivanjem igrača iz drugog plana, odnosno iz prostora između poslednje linije odbrane i veznog reda Reala. Ovog puta to je bilo ubitačno. Akcija je tekla po desnoj strani, Mesi je usporio, sačekao pas na ivici šesnaesterca, a onda je to sve bila video igrica za njega - prijem, dribling, šut - 1:1!

27 - GOOOOL! REAL VODI!

Barsini igrači uhvatili su dvojicu igrača u ofsajdu kod prekida koji je izveo Marselo, ali se iz drugog plana pojavio Ramos, koji je pogodio stativu i, na taj način, asistirao Kasemiru za 1:0.

22 - BEJL! ŠANSA UTAKMICE!

Bilo je pitanje da li će Velšanin biti spreman da igra, a posle 22 minuta imao je najbolju šansu na utakmici. Probao je iz prve da savlada Ter Štegena, bežeći iz ofsajda. Iz ofsajda je pobegao, ali nije bio precizan.

21 - MESI PLJUJE KRV

U trenutku dok je Ronaldo šutirao za 1:0, Mesi je ležao na travi i pljuvao krv. Usporeni snimak pokazao je da mu je Marselo školski uzeo loptu, ali ga pritom i udario laktom u lice. Teško je proceniti da li je Marselo želeo da udari Argentinca ili ne, ali s obzirom na to da Brazilac iz Reala ima status fer i poštenog igrača, manje su šanse da je bilo namere.



21 - TER ŠTEGEN!

Ronaldo neće štedeti debitanta na "Santijago Bernabeu" stadionu, ali za sada Ted Štegen ne deluje kao golman koji je prvi put istrčao na najveći madridski stadion. CR7 je tukao desnom, sa leve strane, ali je Nemac nekako namestio ruku tako da odbije

18 - BENZEMA!

Brzu kontru izveli su Madriđani u periodu utakmice u kom je Barselona držala loptu i bila na polovini protivnika. Da loše sarađuju u poslednje vreme, Ronaldo i Karim Benzema potvrdili su i ovaj put - trčali su jedan uz drugog, tako da Francuz nije imao ni opciju za pas, a uz to je morao da igra protiv dvojice čuvara. Udarac prema Ter Štegenu bio je nešto između šuta i dodavanja.

12 - Žuti karton za najgrubljeg igrača Reala u odsustvu Pepea, Kasemira. Mesi ga je posramio driblingom na sredini terena, dao sebi for i krenuo u sprint, ali je Brazilac odlučio da ga sruši s leđa pre nego što izađe iz kruga na centru igrališta. Logično - žuti karton.

Pretpostavljamo da će Katalonci tek sada opteretiti jedinog izrazitog "defanzivca" kojeg Zidan ima u polju.

11 - SUAREZ!

Za 99 odsto igrača to ne bi bila velika šansa, ali za strelca poput Suareza, šut sa 17 metara bez čuvara ispred sebe nešto je poput kolosalne šanse za gol. Bio je neprecizan.

10 - Real sa mnogo energije pritiska Barselonu, koja pokušava gomilom pasova da uspori ritam i otupi presing protivnika. U međuvremenu, Ter Štegen je zaustavio udarac Ronalda levom.

2 - PENAL! IPAK NIJE!

Real je, a to potvrđuje i usporeni snimak, oštećen za jedanaesterac već posle 100-ak sekundi igre. Ali, Alehandro Ernandez nije želeo kontakt između Kristijana Ronalda i Samuela Umtitija da kazni najstrožom kaznom. Ronaldo je na ivici šesnaesterca prvi stigao do lopte, dao for, Umtiti je zakasnio, nije prejako udario Ronalda po potkolenici, ali ga jeste sapleo, međutim...

...Ernandez je pokazao da se utakmica nastavi.



1 - Počelo je svečano - najbolji španski golfer Serđo Garsija, koji je prošle nedelje osvojio prvi Masters u karijeri, dobio je čast da izvede početni udarac.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC