• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugačija Liga šampiona, pobedniku "milionče"

Autor mondo.rs

FIBA je predstavila kako će njeno glavno klupsko takmičenje izgledati u sezoni 2017/18.

Samo osam dana po okončanju prvog ciklusa FIBA Lige šampiona (trijumfovala je španska ekipa Iberostar Tenerife), evropska "kuća košarke" saopštila je kako će to takmičenje izgledati od jeseni.

Najvažnija promena tiče se formata takmičenja, uvodi se i minimalna kvota domaćih igrača u svakom timu, a nagradni fond biće uvećan.

Prve sezone je grupnu fazu Lige šampiona igralo 40 klubova, kako bi se "udomili" svi oni koji su kasno odustali od Evrokupa, uglavnom pod pritiskom nacionalnih saveza, kao što je bio slučaj sa Partizanom.

U sezoni 2017/18 će u glavnom delu takmičenja učestvovati 32 tima, od toga 24 direktno i osam iz kvalifikacija, što će pojednostaviti ceo sistem daljeg napredovanja.

Iz četiri grupe od po osam timova, najbolja četiri plasiraće se u osminu finala, dok će peti i šesti na tabeli biti priključeni FIBA Evropa kupu. Osmina i četvrtfinale igraće se u dve utakmice, a potom sledi Fajnal for (4-6. maja).

Svaki tim biće obavezan da među 11 ili 12 igrača na određenoj utakmici uvrsti najmanje petoricu koji su između 12. i 20. godine života proveli bar tri sezone u zemlji iz koje dolazi taj klub.

Mečevi grupne faze (14 kola) igraće se utorkom i sredom, počev od 10. oktobra, uz dvonedeljnu pauzu u novembru zbog novouvedenih kvalifikacija za Svetski kup 2019, kao i mesec dana predaha u februaru, takođe zbog kvalifikacija, ali i završnice nacionalnih kupova.

FIBA je u saopštenju navela da će premija osvajaču Lige šampiona biti duplirana i da će najboljem klubu na kraju takmičenja pripasti "okruglo" milion evra.

Ostaje da se vidi kako će se ovog leta popuniti "redovi" FIBA Lige šampiona, jer su neke važne zemlje i klubovi najavili da će sada dati prednost Evrokupu, koji organizuje rivalska kompanija EKA.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC