• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz prve ruke o Florijani: "Slaba karika su bekovi"

Autor mondo.rs

Prvi rival Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope biće malteška Florijana, a MONDO se kod novinara iz ove ostrvske zemlje Antoana Busutila raspitao o njihovim slabostima i vrlinama.

Već u četvrtak fudbaleri Crvene zvezde igraju prvi takmičarski meč u sezoni 17/18.

Rival u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope biće im malteška Florijana, ekipa koja je na ovom ostrvu u Sredozemnom moru osvojila Kup. Završili su tek kao petoplasirana ekipa u domaćem prvenstvu, i to od 12 klubova, a uprkos posrtanjima u poslednje dve i po decenije - radi se o drugoj najtrofejnijoj ekipi Malte koja je u svojoj dugoj istoriji (osnovani još 1894. godine) osvojila 25 titula i 20 kup takmičenja.

Florijanu su osnovale britanske vojne trupe stacionirane na ovom ostrvu, u vreme kada je Malta bila njihova kolonija, i "podarile" im fudbal. Prvobitno su boje kluba bile zeleno-crvene, ali su promenjene u zeleno-bele nakon duela sa timom iz Dablina, a otuda i nadimak "Irci".

I prošle godine je Zvezda putovala na Maltu, i igrala protiv Valete u kvalifikacijama za Ligu šampiona, kada je bila bolja u oba duela, ali nakon preokreta (2:1).

MONDO se o kvalitetima timu koji dolazi iz malog grada Florijane, koji broji tek nešto više od dve hiljade stanovnika, raspitao kod malteškog novinara Antoana Busutila i urednika portala "MaltaFootball", koji je dobro upućen u sva dešavanja u ovom klubu.

"Crvena zvezda je u 'tesnim' mečevima izbacila Valetu prošle sezone, ali mislim da je Florijana dosta slabija. Verujem da će Zvezda definitivno pobediti bar sa dva gola razlike", kazao nam je Busutil na početku razgovora.

Na vodećim pozicijama kluba su Italijani koji "gazduju" klubom od 2014. godine.


Tada je klub kupio i aktuelni prvi čovek kluba Rikardo Gauči, iz poznate italijanske porodice koja je u vlasništvu imala još četiri kluba: Peruđa, Kataija, Viterbese i Sambenedetese. Učio je od oca Lućana koji je prvopomenutu Peruđu vodio od Serije C1 do najvišeg ranga italijanskog fudbala - Serije A.


Za klub su igrali mnogi mladi fudbaleri koji su kasnije stekli ime, poput Materacija, Liveranija, Grosa i Gatuza, a Rikardo Gauči još čeka da iz njegovog pogona "izađe" takav igrač.

Pre deset godina je dres ovog kluba nosio fudbaler iz Konga Janik Bolasi, koji ja prošlog leta ostvario transfer vredan skoro 25 miliona funti, ali jasno je da ime nije stekao u Florijani nego sopstvenom upornošću i "probijanjem" kroz niže lige engleskog fudbala.

Italijanski šarm ne fali ni na klupi i tu je harizmatični Đovani Tedesko.

Nekadašnji vezista koji je dve decenije igrao u Seriji A stigao je na poziv Rikarda Gaučija tek dva meseca po njegovom "preuzimanju" kluba i uspeo da ih sačuva u prvoj ligi, u kojoj su završili na drugoj poziciji plej-auta, a onda ih u narednoj sezoni vodio do pete pozicije i preuzeo rivala Birkirkaru koji je bio vicešampion zemlje i osvajač Kupa, objašnjava nam novinar Busutil.

Privukao je pažnju javnosti nakon čuvenih kvalifikacija u Ligi Evrope kada se ovaj malteški klub susreo sa Vest Hemom i uspeo da ih namuči, Fabricio Mikoli je pogodio za produžetke i penale, ali je sastav Slavena Bilića bio precizniji sa bele tačke.

Nakon toga je Vest Hem išao do sedme poziciji u Premijer ligi i mučio "velikane".


"Dobio je, međutim, otkaz već u decembru i narednog meseca stigao u Palermo gde je proveo samo nekoliko mečeva na klupi. Vratio se na Maltu u julu 2016. godine i vodio Florijanu do njihovog prvog Kupa od 2011. godine. Florijana je obično prethodnih godina bila u donjem delu tabele, ali pod njegovim vođstvom ponovo su u samom vrhu", kazao nam je Busutil.

Kakav fudbal gaji Tedesko?

"Florijana obično igra u omiljenoj formaciji Đovanija Tedeska - 4-3-3. Iskusni Džastin Haber (36) je prvi golman ekipe, dok u odbrani igraju Andre Šikluna, Enco Ruiz, Enriko Pepe i Rajan Kamenzuli. Vezni red čine Stive Pisani, Sebastijan Najar i Maurisio Vela, dok napad predvode Mario Fontanela, Ignasio Varela i Nikolas Kijeza", izdiktirao nam je uobičajenu postavu Florijane novinar sa Malte i onda dodatno pojasnio šta se u međuvremenu dešavalo sa klubom između dve sezone:

"Haber i Pisani su reprezentativci Malte, iako Haber nije pozivan na poslednja četiri meča, dok kao što vidite 'gro' ekipe čine četiri igrača iz Argentine (Ruiz, Najar, Kijeza i Varela) i trojica iz Italije (Pepe, Vela i Fontanela). Klub su napustili Rajan Kamenzuli, koji je bio na pozajmici, a ugovori su istekli Antoniju Montičeliju i Amaduu Sambu, dok se očekuje da klub napusti i Najar u narednim danima".

Ima i novopridošlica.

U pitanju su trojica novih fudbalera: australijski defanzivac Džejms Baldakino, brazilski levi bek Artur Enrike i Noel Nijasom, fudbaler iz Gane, koji pokriva čitavu levu stranu.

Pregovaralo se i sa nekadašnjim igračem Zvezde Vladanom Milosavljevim, ali nije došlo do dogovora, dok Busutil objašnjava da je pitanje da li će Noel Nijason biti registrovan na vreme.

Tu nam otkriva i najslabiju kariku ovog tima.

"Kada je to u pitanju rekao bih da su 'najtanji' na bočnim pozicijama, ali videćemo kako će to izgledati sada kada su u klub stigli Džejms Baldakino i Artur Enrike. Oni bi mogli da reše te probleme, ali opet to će biti njihova prva utakmica u dresu Florijane", napominje naš kolega.

A šta im je najjače oružje?


"Najopasniji fudbaler ekipe je Mario Fontanela, napadač koji je i najbolji strelac tima. Pretprošle sezone dao je 20, a prošle 16 golova. Takođe, Pisani, Kijeza i Vela su igrači koji konstantno igraju na dobrom nivou".

Prvi meč se igra u Beogradu, dok će revanš biti za sedam dana na Malti, a Antoan nam kaže da je Florijanin najljući rival upravo Valeta.

Ističe da imaju dobru bazu navijača kojih na utakmicama domaćeg prvenstva obično bude oko 600, ali on veruje da će na stadion kapaciteta 3000 mesta - pristići i hiljadu navijača koji podržavaju "Irce" i veruju da mogu da naprave iznenađenje u međunarodnim mečevima.

Nisu pobedili u nekom "evropskom" meču još od 1999. godine i susreta sa Abersvit Taunom iz Velsa, i to u prvoj rundi nekadašnjeg Intertoto kupa.

(Milutin Vujičić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC