• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crno-bela noć za pamćenje: Partizan stao na 0:4!

Autor mondo.rs

Tavamba, Suma, Đurđević, pa opet Đurđević - crno-beli su domaćinu isključili i sliku, i ton i deklasirali Videoton u nezaboravnoj večeri u kojoj je izborena jubilarna, deseta jesen u Evropi.

 Crno-bela noć za pamćenje: Partizan stao na 0:4! Izvor: MONDO

Partizan (do večeras) nikada nije prošao dalje posle 0:0 u Humskoj.

Videoton (do večeras) nikada nije ispao od rivala iz SFRJ i Srbije.

Da je došlo vreme da se neke stvari dogode prvi put bilo je jasno već posle 45 minuta igre na minijaturnoj "Počno areni" u Felčutu.

Jubilarni, deseti plasman u grupnu fazu UEFA takmičenja, šampioni Srbije ostvarili su na nezaboravan način!

Posle anti-fudbalskih 0:0 u Beogradu pre sedam dana, odgovor crno-belih u najvažnoj utakmici sezone bio je ubitačan: Videoton - Partizan 0:4 (0:3) nakon poluvremena u kojem su momci Miroslava Đukića isključili i sliku, i ton pred očima najpoznatijeg navijača crveno-plavih, mađarskog premijera Viktora Orbana.

- žreb je na programu u petak od 13 časova u Monaku -

Videoton: Kovačik - Nego, Juhas, Fiola, Stopira - Suljić, Patkai, Hadžić - Hetni (od 46. Gereši), Lazović, Šćepović (od 62. Marić).

Partizan: Stojković - Vulićević, N.G. Miletić, Ostojić, N. R. Miletić - Everton, Radin, Janković (od 77. Pantić), Suma (od 63. Ilić) - Tavamba (od 71. Đuričković), Đurđević.

Ni on, ni čovek koji je ovu generaciju crno-belih predvodio do "duple krune" prošle sezone, sada šef struke Videtona Marko Nikolić, nisu mogli da veruju šta vide - nakon što je povratnik u poslednji čas, Vladimir Stojković, revanš otvorio jednako važnom odbranom kao kada je u 89. minutu prve utakmice skinuo zicer kapitenu rivala, Mate Patkaiju, a Danko Lazović i Ezekil Henti u dva naredna naleta bili umalo neprecizni gađajući "prve" stative, stvari su počele drastično da se menjaju.

Postavljeni u 4-4-2 formaciju sa dvojicom "pit bulova" ispred odbrane, Evertonom i Milanom Radinom, a ohrabreni pametnim i jednostavnim begovima Marka Jankovića i Sejdube Sume u nebranjeni prostor između poslednje dve linije Nikolićevog tima, crno-beli su već u 6. minutu prvi put videli da se do mreže iza leđa Adama Kovačika može i brzo i često.

U 24. minutu, posle nove kontre, bilo je 0:2 zahvaljujući prijemu-driblingu i potom drugarskoj reakciji "sebičnog" Uroša Đurđevića koji je ispisao ime Sejdube Sume na semaforu 3.816 mesta "velikog" stadiona u Felčutu, da bi već u 36. minutu označena proslava zakazivanja najmanje šest evropskih utakmica kada su ko zna koju kontru belih u 0:3 pretvorili neumorni Janković i konkretni Đurđević.

Asistent je u strelce mogao i u 35. minutu, takođe na pas Jankovića, takođe posle kontre do koje se došlo "oranjem" Evertona i Radina na centru igrališta, ali kada ga je crnogorski reprezentativac "spojio s golom" paralelom koja je u isto vreme bežala i od golmana Kovačika, i od kasnije isključenog štopera Ronalda Juhaša, sve što je Đurđević trebalo da uradi je da "ne bira" nogu već postavi onu koja je prirodno "dolazila na red".

PROČITAJTE ŠTA SU REKLI FUDBALERI PARTIZANA PO IZLASKU IZ SVLAČIONICA

Izvor: MN PRESS



Uradio je to spoljnim delom stopala, za peti gol ovog leta, posle kojeg će se Partizan na velika vrata vratiti na evropsku scenu svega godinu dana nakon što je vernim navijačima priredio jedno od najneprijatnijih iznenađenja u novijoj istoriji.

Ne zbog 0:3, ne zbog rušenja crne tradicije koja je govorila da posle 0:0 u Humskoj, "Parni valjak" ne ume da prođe dalje, već iz čisto tehničko-taktičko-motivacionih razloga, nemoguće je naći igrača u belom dresu ove večeri koji je zaslužio nižu ocenu od najbolje u dosadašnjem delu sezone.

Počev od bekova, Miroslava Vulićevića i Nemanje R. Miletića, koji su se brzo i na vreme adaptirali na početnu Nikolićevu zamisao da preko bokova zaobiđe Evertona i Radina i ugrozi Stojkovića - u čemu je umalo uspeo.

Preko štopera, Nemanje G. Miletića i Bojana Ostojića, koji su na vreme shvatili da su crveno-plavi dobili instrukcije da ne čekaju, već da Stojkovića testiraju svaki put kada im se ukaže prilika na 18, 20 metara od gola, pa je i postavljanje poslednje linije Partizanove odbrane negde od 15. minuta meča bilo adekvatnije.

U ovim pohvalama za prikazano ovog četvrtka uveče nepravedno bi bilo istaći da je Ostojić čudnim spletom okolnosti i samo zahvaljujući blagom stavio engleskog arbitra Andrea Marinera ostao na terenu kada je u 27. minutu nedovoljno jako vratio loptu prema Stojkoviću i onda morao da se "čupa" obaranjem Asmira Suljića u svojstvu poslednjeg igrača odbrane.

Ali, taj detalj koji je mogao da ima uticaj na tok meča brzo je zaboravljen kada je Đurđević postigao treći gol ponovo zahvaljujući tandemu koji se možda neće videti u statistici, ali koji je bio srce tima ove večeri - a, to su Everton i Radin.

Semafor:

0:1 – Tavamba (Everton) 6

0:2 – Suma (Đurđević) 24

0:3 – Đurđević (Janković) 36

0:4 – Đurđević 87

Svesni koga imaju iza sebe, hitri Suma i Janković mogli su bez mnogo brige da se pojavljuju "gore", gde je snažni Leandro Tavamba služio kao "sidro" u retkim periodima presinga domaćih, a Đurđević kao sasvim logično rešenje u svakoj situaciji kada je Videoton bio otvoren i ranjiv.

A, bilo ih je.

Kada je Mariner najgrubljeg na terenu, za novi nasrtaj na Đurđevića bez lopte, poslao u svlačionicu u 47. minutu utakmice - reč je o štoperu Juhašu - kreator ideje o ovakvom nastupu u Felčutu, Đukić, mogao je da počne da privodi posao kraju i uradio je to pravovremeno uvođenjem Saše Ilića, Petra Đuričkovića i Danila Pantića, koji su i sami imali želju da doprinesu nezaboravnom nastupu, pa je tako Đurđević već razoružanog rivala dokusurio drugim golom na meču, a četvrtim crno-belih u 87. minutu za istorijskih:

Videoton - Partizan 0:4.

GOLOVI

Crno-beli su poveli posle munjevite kontre u 6. minutu, koju je dugo "vukao" Everton i pred šesnaestercem gostiju odložio na desno do Leandrea Tavambe, koji je iz prve, bez prava na grešku, poslao idealan udarac u donji desni ugao gola Adama Kovačika i razgalio navijače Partizana.

Nepun minut pre toga, Vladimir Stojković zabeležio je veliku odbranu posle udarca Loika Negoa, a korner koji je Videoton potom izveo zapravo je bio početak kontre crno-belih koji su u jednom trenutku imali situaciju 4 na 2 u jurišu ka Kovačikovoj mreži.

Ista mreža zastresla se u 24. minutu posle sjajnog poteza centarfora Uroša Đurđevića, momka koji je bio optuživan da je sebičan, a koji je posle prijema lopte (u isto vreme i driblinga) ušao u situaciju 1 na 1 i umesto da šutira - odlučio da odigra nazad za Sejdubu Sumu koji je u punom trku "zakucao" loptu pred Kovačika koji je već bio savladan.

Gde je drugi, tu je brzo bio i treći gol - asistent kod pogotka Sume za 0:2, Đurđević, ušao je na pas Marka Jankovića u odličnu šansu u 35. minutu i bio malo neprecizan iskosa sa desne strane, ali to je bio samo nagoveštaj nove brze i efektne akcije ove dvojice, koji su 30-ak sekundi kasnije bili nepogrešivi - beg i sjajan pas Jankovića sa desne strane u neočekivanih 0:3 pretvorio je Đurđević u 36. minutu.

Sastav Marka Nikolića već tada ličip je na boksera koji na konopcima odbija da padne.


D u r d e v i c G o a l HDby footballgoalshow

Umesto inicijative, Videoton je svojim navijačima priredio isključenje - 34-godišnji štoper Ronald Juhaš istakao se kao najgrublji akter meča u prvom poluvremenu, a u drugom je izdržao na terenu nepuna dva minuta. Za "bodiček" u trenutku kada nije ni gledao loptu, već samo Đurđevića, engleski arbitar Andre Mariner pokazao mu je drugi žuti, odnosno crveni karton.

Sa desetoricom u polju i četiri gola u minusu, domaćin je uspeo samo da - primi četvrti gol.

Tri Đukićeve izmene donele su novu energiju na teren, sa kojeg je Đurđević posle minijature izašao kao MVP. Asistenciji i golu dodao je još jedan pogodak, u 89. minutu, u trenutku kada je veći deo domaćih navijača već bio na putu kućama.


Uros Djurdjevic Goal HD - Videoton (Hun) 0...by sonjamacleod


IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ (NEZABORAVNE) UTAKMICE

89 - NIJE GOTOVO - 0:4!

Asistencija, gol, pa još jedan gol! Đurđević je dokusurio rivala koji se uveliko bio predao.


Uros Djurdjevic Goal HD - Videoton (Hun) 0...by sonjamacleod

71 - Đukić privodi posao kraju - Đuričković umesto Tavambe.

63 - JANKOVIĆ!

Umalo 0:4 posle lepe akcije levog beka crno-belih, Miletića i večeras veoma pokretljivog i raspoloženog Jankovića, koji ipak nije uspeo dovoljno dobro da zahvati loptu desnom nogom. Kada je ona otišla u gol-aut, Đukić je napravio prvu izmenu i umesto Sume ubacio kapitena Ilića.

"Saša Ilić" zaorilo se odmah sa tribine na kojoj su grobari.

62 - Nikolić pravi i drugu izmenu - napadač za napadača. Hrvatski internacionalac, Marić, zameniće malo primetnog bivšeg reprezentativca Srbije, Šćepovića.

60 - ŠĆEPOVIĆ!

Opasno su zapretili crveno-plavi na isteku sata igre, ali Šćepović na petercu nije uspeo lepo da zahvati loptu posle prodora i asistencije Negoa. Loptu koja je "skakutala" tu pred golom Partizana uspeo je da uhvati Stojković i potom smiri svoje saigrače.

47 - CRVENI KARTON!

Juhaš je bio ubedljivo najgrublji fudbaler Videotona u prvom, a u drugom izdržao je na terenu nepuna dva minuta. Bez da je gledao loptu, ušao je telom u Đurđevića koji je bio u punom trku i naterao Marinera da mu pokaže drugi žuti karton.

Videoton sa igračem manje mora da postigne četiri gola da bi prošao dalje...

46 - Izmenom Gereši umesto Hentija počelo je drugo poluvreme.

45+1 - POLUVREME!

Još jednu solidnu šansu imao je Partizan u finišu poluvremena, koje će postati jasnije tek posle temeljnog pregledanja snimka i usporavanja najvažnijih detalja. Najvažnije je, ipak, da crno-beli moraju da prime četiri gola u drugom poluvremenu i ne postignu nijedan da bi ove jeseni ostali bez Evrope.

35 - ŠTA SE OVO DOGAĐA - 0:3!

U 34. nije. U 35. jeste. Partizan trenutno radi šta želi i grogiranog rivala kažnjava sa svih strana. Rasulo u veznom redu Videotona iskoristio je Janković koji je prvi stigao do jedne "ničije" lopte, dao sebi jak for i utrčao u šesnaesterac odakle je odigrao savršenu paralelu, taman toliko jaku da ni odbrana, ni Kovačik ne mogu do lopte, a da je Đurđeviću ostalo samo da u punom trku spoljnim delom stopala plasira fudbal u mrežu za TREĆI gol Partizana za 35 minuta igre.

Dugo nismo videli da neki srpski klub u važnoj evropskoj utakmici, posle nepovoljnog rezutlata na svom terenu, ovako brzo, efektno i u talasima kažnjava domaćina.

0:3
Izvor: YouTube



34 - ĐURĐEVIĆ!

Umalo 0:3. Partizan odlično koristi prostor koji se često otvara između sredine i odbrane Videotona. Odatle je Janković odigrao za Đurđevića, a ovaj iskosa sa desne strane umalo savladao Kovačika.

Odlična igra crno-belih.

26 - VELIKA SREĆA ZA PARTIZAN!

Da je isključio Ostojića, engleski arbitar Mariner ne bi pogrešio, ali odlučio se da žutim kartonom pomiluje štopera Partizana za veliku grešku pred svojim golom, kada je nesigurno pokušao da vrati loptu do Stojkovića i shvatio da će Suljić bez problema stići prvi do nje, pa ga je oborio telom u punom trku...

...crveno-plavi su tražili isključenje, delovalo je kao da se i Ostojić sprema za isto, ali je Mariner izvadio žutu kartu.

Partizan ostaje sa 11 igrača u polju.

24 - GOOOOOOOL! NULA-DVA!

"Sebični" Đurđević maestralno je primio loptu i izbacio čuvara u jednom potezu, a onda umesto da šutira iskosa sa desne strane odlučio se za pas napad za Sumu, koji nije časio časa - iz prve za 0:2!

Videoton mora da postigne tri gola sada da bi prošao dalje.

0:2
Izvor: YouTube



20 - JANKOVIĆ! ALI, OFSAJD...

U jeku inicijative Videotona, crno-beli su vezali dobru akciju, Janković je istrčao pred Kovačika i pogodio isto mesto gde i Tavamba, ali nije 0:2 jer se radio o ofsajdu.

11 - HETNI!

Partizan vodi, ali je u šansama već 3:1 za Videoton posle desetak minuta igre. Nego je naterao Stojkovića na intervenciju, Lazović tukao pored gola, a Hetni posle sjajnog prodora gađao "prvu" stativu iskosa sa leve strane i promašio za 10-20 centimetara.

"Duva promaja" u odbrani crno-belih, ali pogled na semafor u svakom smislu spušta tenziju.

9 - LAZOVIĆ!

Nisu se grobari ni utišali posle proslave Tavambinog gola, a umalo da ih utiša bivši kaptien. Ipak, udarac Lazovića iskosa sa desne strane posle brze i direktne akcije Videotona prohujao je pored "prve" stative Stojkovićevog gola.

6 - GOOOOOL! PARTIZAN VODI!

Kakva naivnost Videotona, kakva eksplozivnost igrača Partizana. "Grlom u jagode" pojurili su crveno-plavi ka Stojkoviću posle šanse Negoa i to im se "u sekundi" obilo o glavu. Everton je povukao kontru, stigao s loptom do pred šesnaesterac domaćih i u situaciji 4 na 2 izabrao pas udesno ka Tavambi - udarac, gol!

Tavamba 1-0
Izvor: YouTube



4 - STOJKOVIĆ!

Kakav udarac Francuza Negoa, kakva odbrana povratnika među crno-bele. Stojković je u 89. minutu prve utakmice skinuo zicer Patkaiju u Humskoj, a sada već može da se kaže da je jedini zaslužan što Videoton ne vodi. Odbrana i vezni red Partizana gotovo nemo su gledali domaće kako kombinuju, a kada je lopta "sela" na desnicu Nega, ovaj je opalio svom snagom sa oko 18 metara i umalo zatresao "malu mrežu".

Fantastična reakcija golmana srpskog kluba.

3 - "Pančo arenom" ori se pesma grobara, koji su iza Stojkovićevog gola. Domaći igraju u tradicionalnoj crveno-plavoj opremi, Partizan u beloj.

1 - MEČ JE POČEO!

19:53 - Mađari su u seriji od 12 mečeva bez poraza od kuće, međutim četiri remija koja su zabeležili na tom putu odgovarala bi Partizanu (tri puta 1:1, jednom 2:2).

19:51 - Videoton nema poraz kod kuće od 8. aprila kada je Vašaš odneo bodove pobedom od 1:2. Od dolaska Nikolića na mesto šefa struke klub sa dve titule prvaka Mađarske izgubio je samo u Bilbau, od Atletika rezultatom 2:1, što je nadoknadio u revanšu pobdivši 1:0 i napravivši jedno od najvećih iznenađenja u kvalifikacijama koje će biti okončane večeras.

19:37 - Meču prisustvuje i premijer Mađarske, Viktor Orban, koji se pre duela sreo i razgovarao sa predsednikom JSD i FK Partizan, Miloradom Vučelićem.

19:35 - Marko Nikolić pojavio se na terenu, zajedno sa igračima Videotona i dobio veliki aplauz grupe od oko 300 grobara, koji su smešteni na tribini iza gola. Procena našeg reportera je da na 20 minuta pre početka meča ima još oko 100 navijača Partizana na ostalim tribinama.

Marko Nikolić se pojavio na terenu sa igračima Videotona i dobio je veliki aplauzod Grobara

Na utakmici je i predsednik Mađarske Viktor Orban
pozdravio se i popričao sa Miloradom Vučelićem



19:26 - Za razliku od prvog meča, Partizan će danas imati podršku svojih navijača, kojima Felčut nije bio daleko.

Evo snimka iz jednog od crno-belih automobila na putu ka Mađarskoj.



19:05 - Nikolić za ovaj meč nije mogao da računa na povređenog Ištvana Kovača, a Đukić na Nebojšu Kosovića i Alena Stevanovića.

19:04 - Rekordna pobeda Videotona u Evropi je ona zabeležena 28. novembra 1984. nad Partizanom u Kupu UFEA - 5:0. Te sezone, Mađari su ostvarili najveći uspeh i plasirali se u finale ovog takmičenja u kojem su poraženi od Real Madrida, a na tom putu eliminisali su i sarajevski Željezničar. Treći klub iz našeg zemlje koji se nije proslavio u mečevima sa Videotonom je Čukarički, eliminisan u kvalifikacijama za LE pre dve sezone.

19:03 - Partizan je tri puta u istoriji nosio 0:0 u goste i sva tri puta ispao, ali je u plej-of rundama kvalifikacija za Ligu Evrope ispao samo dva puta u sedam navrata.

19:00 - UEFA je u Mađarsku poslala poznatog engleskog arbitra Andrea Marinera. Popularni "Poter", 46-godišnji sudija rodom iz Šeldona kraj Birmingema, 42 puta delio je pravdu na međunarodnoj sceni od 2009. godine, a statistika pokazuje da je tradicionalno blago na strani domaćina 8-3 u penalima, 5-7 u crvenim i 66-98 u žutim kartonima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC