• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi "stotkom" otpratili Hrvate sa EP

Autor mondo.rs

Ubedljiva pobeda Šveda, Mozgova i ekipe u poslednjem meču osmine finala, za "pravoslavni derbi" u sledećoj rundi.

U četvrtfinalu Evropskog prvenstva igraće Slovenija - Letonija, Španija - Nemačka (utorak), Srbija - Italija i Grčka - Rusija (sreda)!

Rusi su u nedelju uveče, posle izjednačene igre u prvom poluvremenu, deklasirali Hrvatsku rezultatom 101:78 (25:23, 21:19, 26:15, 29:21).

Za Rusiju ova pobeda znači povratak u elitu "starog kontinenta", nakon očajnih nastupa na EP 2013. i 2015, kada se nisu snašli posle oproštaja Andreja Kirilenka i Viktora Hrijape, kao i odlaska Dejvida Blata sa pozicije selektora.

Hrvati, na drugoj strani, nastavljaju da funkcionišu po sistemu "korak napred, dva nazad". Taman kada su plasmanom u četvrtfinale olimpijskog turnira u Riju najavili bolje dane, ponovio im se debakl iz Lila 2015, gde su u osmini finala izgubili od Češke 21 poenom razlike.

RUSIJA: Šved 27 (4sk, 12as), Baburin, Fridzon 13, Ivljev, Antonov, Zubkov 14 (3sk, 2as, 2ukr), Hvostov 6 (3sk, 4as), Mozgov 10, Voroncevič 8, D. Kulagin 14 (3as), M. Kulagin, Kurbanov 9 (5sk).

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4, Simon, Šarić 13 (3izg), Ukić 2 (5as), Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak 6 (6sk, 3as), Tomas 6, Bogdanović 28 (4sk, 3izg).

Rusija - Hrvatska, Eurobasket 2017 osmina finala
Izvor: Youtube/FIBA


Kreator pete pobede Rusa iz dosadašnjih šest utakmica Eurobasketa bio je Aleksej Šved, ali večeras u njihovom timu nije bilo slabe karike.

Sjajno su "baćuške" sprovele u delo plan selektora Sergeja Bazareviča, odigravši agresivno i srčano u odbrani, gde je akcenat stavljen na zaustavljanje hrvatskog šuta za tri poena (5/20), dok je individualno u fokusu bio Dario Šarić, koji se nikako nije snašao pod udvajanjima i pravovremenim rotacijama.

U jednom trenutku je krilo Filadelfija Siksersa počelo da promašuje i zicere, a utakmicu je Šarić završio sa mizernih 21 odsto ubačenih šuteva iz igre (3/14) za 35 minuta.

Prvo poluvreme donelo je ravnopravnu borbu i smenjivanje u vođstvu. Trebalo je da se na odmor ode sa prednošću Rusa od dva poena, ali su Šved i Mozgov 0,9 sekundi pre kraja - uprkos dugoj pauzi zbog utvrđivanja preostalog vremena i temeljnoj taktičkoj pripremi selektora "vatrenih" Aleksandra Petrovića - izveli sjajnu akciju iz čeonog auta i snažni centar je povećao na 46:42.

Kako su se stvari kasnije odvijale, pokazalo se da je taj koš bio svojevrsna najava ruskog trijumfa. Šved je ušao u prepoznatljivi napadački ritam, postigavši 10 od 12 poena svog tima između 22. i 26. minuta, uključujući tri slobodna bacanja nakon faula Šarića.

U 26. minutu bilo je 61:49, na šta se sa osam uzastopnih poena nadovezao Vitalij Fridzon, pa je tri minuta kasnije bilo 69:53.

Kada je Dima Hvostov postigao svoju prvu trojku (75:57 - 31. minut), a zatim i drugu u 34. minutu (84:62), nakon što mu je lopta posle promašaja Voronceviča sama došla u ruke, bilo je jasno da će se Hrvati neslavno oprostiti od još jednog šampionata Evrope.

U poslednjih pet minuta bilo je vremena i za egzibiciju...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC