• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontraudar: I šest saveza protiv Evrolige!

Autor mondo.rs

Zajednička poruka najjačem takmičenju iz Nemačke, Grčke, Italije, Rusije, Španije i Turske.

 Savezi protiv Evrolige Izvor: MN PRESS


Evroliga je zatražila promenu kalendara i izbacivanje kvalifikacija, FIBA je odgovorila oštro i "vratila loptu" u dvorište najjačeg takmičenja, ali sukob tu, očekivano, nije završen.

U petak popodne, na stranu FIBA očekivano je stalo i nekoliko saveza - i to javno.

Listom, košarkaške federacije Nemačke, Grčke, Italije, Rusije, Španije i Turske izvršile su dodatni pritisak na Evroligu.

Zajedničkom porukom najjačem takmičenju, iz tih zemalja iznete su kritike na aktuelni stav kompanije 'ECA' oko kalendara, uz podsećanje da je predstojeći raspored sa kvalifikacijama usvojen jednoglasno na FIBA Svetskom kongresu i izvršnom odboru.

Taj kalendar, podsetimo, predviđa takmičarske kvalifikacione utakmice reprezentacija i tokom sezone, koje će izvesno biti odigrane bez prisustva košarkaša iz Evrolige i NBA, koje nisu adaptirale svoje rasporede takvom planu FIBA.

U dokumentu koji su potpisali prvi čovek nemačke košarke Ingo Vajs, ruske Andrej Kirilenko, grčke Jorgos Vasilakopulos, italijanske Đovani Petrući, španske Horhe Garbahosa i turske Hidajet Turkoglu, navedeno je nekoliko važnih odluka:

A) Najbolji evroligaški igrači biće pozivani na kvalifikacione utakmice reprezentacija;
B) Federacije će podržati ostatak evropskih saveza da pozovu i evroligaške igrače u svoje selekcije;
C) Federacije će zahtevati od kompanije 'ECA' da promeni datum dva kola Evrolige tokom novembra i februara (čime bi teoretski mogli da se stvore uslovi da i ti igrači nastupe u kvalifikacijama).

U saopštenju piše:

"Razočarani smo neodgovornom pozicijom kompanije 'ECA' (koja vodi Evroligu) i njenim stavom da stavlja svoje tržišne interese na prvo mesto, ispred interesa košarke u celini, ali i ispred interesa:

- klubova, tako što ograničava pristup Evroligi i zloupotrebljava njenu tržišnu poziciju za komercijalnu zaradu manjine;

- domaćih liga, kojima je oduzela moć odlučivanja, tako što je narušila njihove tradicionalne utakmice vikendom zakazajući svoje mečeve za petak. Uz to, oduzela je sportska prava velike većine nacionalnih takmičenja da 'vode' u evropska takmičenja;

- igrača, povećavajući broj utakmica Evrolige sa 24 na 37.

- reprezentacija, željom da ih marginalizuje, tako što zakazuje utakmice Evrolige za iste datume kada će biti odigrani i kvalifikacioni mečevi za Svetsko prvenstvo, što je najavljeno pre dve godine. Isto tako, svoje interese stavlja u prvi plan i kada sugeriše da kvalifikacioni i glavni turniri budu 'stisnuti' u četiri nedelje jula", zajednička je poruka navedenih saveza".

Šest federacija zabrinuto je da će akcije kompanije "ECA" voditi igrače u lige izvan Evrope, pre svega u NBA i Kinu. One takođe instistiraju da 213 članica FIBA zajedno sa svojim ligama, klubovima i igračima ne podležu finansijskim interesima, pritiscima i pretnjama kompanije 'ECA'.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC