• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Monstrum" za MONDO: Zakucavanja su mi u genima...

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Sa Dejanom Todorovićem razgovarali smo o pozivu Aleksandra Đorđevića, NBA Ljetnoj ligi, Partizanu, monstruoznim zakucavanjima, odlasku u Španiju, ko mu je bio cimer u Malagi...

Ove sezone u španskoj ACB ligi i Evrokupu sa dosta uspjeha nastupa Dejan Todorović, momak rođen u Mrkonjić Gradu 1994. godine.

Todorović je karijeru započeo u Novom Sadu odakle je otišao u Španiju, gdje je nastupao za omladinske kategorije Unikahe, ali nije uspio da se nametne kod trenera Jasmina Repeše i Đoana Plaze. On je, nakon igranja za Rinkon koji je "B" tim Unikahe, za sezonu 2014/15 proslijeđen na pozajmicu u tada finansijski posrnuli Bilbao.

Mladi košarkaš se u Baskiji zadržao kao pozajmljen igrač Unikahe i naredne sezone, da bi se prije nešto više od godinu dana obavezao "ljudima u crnom" na trogodišnju vjernost.

"Leteće" krilo Bilbaa ove sezone u najboljoj ligi u Evropi u prosjeku bilježi 12,5 poena, dok u prva dva kola Evrokupa postiže 19,5 poena po meču, a njegovo zakucavanje u porazu od Limoža je izabrano za potez kola.


"Počeo sam da igram i treniram u Mrkonjiću kada sam imao deset godina, onako kako se kaže bez obaveza. I to je tako teklo dok moj brat, koji je četiri godine stariji od mene, nije krenuo na fakultet u Novi Sad. Tada je moj otac odlučio da me pošalje tamo zajedno sa njim i ja sam onda upisao školu košarke kod Janka Lukovskog, koji mi je izuzetno pomogao u svakom smislu, i odatle je manje više sve krenulo, tu sam proveo dvije lijepe godine".

Janko Lukovski je sa uspjehom nastupao za Rabotnički, ali sjajni strijelac nije uspio da obuče "plavi" dres pošto su tada na njegovoj poziciji neprikosnoveni bili Dragan Kićanović i Mirza Delibašić. Ipak dres SRJ obukao je njegov sin Dragan i bio dio tima na Svjetskom prvenstvu 1998. i Eurobasketu 1999. godine.

"U Malagi su samnom bili Ognjen Kuzmić i Kenan Karahodžić. Zanimljivo ja da smo Ognjen, Aleks Abrinjes (Španija, NBA-Oklahoma) i ja neko vrijeme bili cimeri"

"U tom periodu Kosta Jankov je na savjet jednog čovjeka, čijeg imena ne mogu da se sjetim, došao da vidi kako se radi na treningu i tu sam mu ja zapao za oko. A pošto je gospodin Kosta kum Božidaru Maljkoviću on me je upoznao sa njim i ja sam odradio par treninga za njega i počeo da idem u njihove kampove u Crnu Goru. Poslije toga sam, uz pomoć njih dvojice, otišao sam u Unikahu iz Malage u kojoj sam proveo tri godine i otišao u Bilbao gdje sam evo već četvrtu godinu".

Ono što Todorovića čini prepoznatljivim su njegova "monstruozna" zakucavanja. Kroz prethodne sezone mnogi igrači su se našli na "posteru", a bilo je i situacija kada su protivnici, konkretno Tornike Šengelija iz Baskonije, emotivno podnosili "prelete" iz Mrkonjića.

.
Izvor: YouTube

"Pa dobro, bilo je i zakucavanja dok sam igrao u Srbiji ali mi nismo imali taj luksuz da nas snimaju dok igramo. Tu sa Šengelijom nisam uspio da zakucam, a nije odigrao sportski i mogao je da me povrijedi, ali nije važno to je prošlost. Ne znam, ja mislim da su to geni pošto je moj otac i danas u zavidnoj formi, a ima 57 godina. Naravno da tu ima mnogo truda i rada sa moje strane. Šta da vam kažem, jako dobar je osjećaj kada možeš skočiti i uraditi ono što želiš u vazduhu".

Od velikog broja i vrsti zakucavanja "Monstrum" iz Mrkonjića ipak ima najdraže.

"Omiljeno mi je protiv Barselone, ono preko Lampea".

Gorostasu iz Poljske 210 centimetara nije bilo dovoljno za "čovjeka u crnom".

.
Izvor: YouTube

Bilbao u narednom kolu Evrokupa dočekuje Partizan, koji se za Todorovića interesovao dok je još bio član Unikahe.

"Bilo je priča oko Partizana, ali ja nisam, iako sam partizanovac, imao želju da se vraćam u Srbiju pošto mi se svidjelo u Španiji i vidio sam da tu mogu da uspijem. Uvijek je lijepo kada se vratiš svojoj kući a pogotovo da dođeš u Partizan, što je u našim krajevima vrhunski uspjeh. Ipak ja sam ciljao da igram u najboljoj ligi u Evropi i ponosan sam na odluke koje sam, uz pomoć roditelja, donio tako mlad".

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević juče je saopštio spisak kandidata za nastup u prvim mečevima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Na spisku od 35 imena, nalazi se i ono Dejana Todorovića.

"Oko spiska i poziva za reprezentaciju nisam još uvijek bio u kontaktu sa ljudima iz KSS. Samo znam da moje ime stoji na spisku koji je juče objavljen. Suvišno je pričati koja je čast za mene da obučem dres reprezentacije. Da zaigram za svoj narod, oca, majku, brata... Mislim da je svakome jasno o čemu govorim".

Iz KSBiH su izrazili želju da Dejan nastupa za "zmajeve", ali on je sebe kao dječak obećao Srbiji.

"Ja sam jednostavno dao do znanja ljudima iz KSBiH da želim da igram za Srbiju, a oni mi stvarno nikad nisu pravili nikakav problem oko toga. Jesu me par puta zvali da pitaju da li sam promijenio stav, što ja sasvim korektno, ali ja sam još kao dječak donio odluku da želim da igram za Srbiju, i to se nije promijenilo".

Todorović je proteklog ljeta nastupao za "bikove" u NBA Ljetnoj ligi u Las Vegasu.

.
Izvor: YouTube

"Kada sam počeo da se bavim ovim sportom moj san je bio da igram u NBA. Razgovarao sam sa ljudima koji rade samnom i oni su rekli da nije loša ideja da odigram Ljetnju ligu. To sam vidio kao priliku da vidim način igre i da se upoznam sa njihovom košarkom. U ekipi je bilo par momaka koji imaju ugovor sa Čikagom, ozbiljni igrači. Moram da kažem da sam bio oduševljen organizacijom. Ja igram u jednoj od ozbiljnijih i organizovanijih liga u Evropi, ali tamo je to sve na mnogo većem nivou. Bilo je to sjajno iskustvo, koje gledam da ponovim naredne godine, ako budem u mogućnosti".

"Omiljena pobjeda je ona kada samo izbacili Barselonu u četvrtfinalu Kupa kralja, neopisiv osjećaj"

Klub iz glavnog grada Baskije se u prethodnim godinama nalazio u teškoj finansijskoj situaciji i bio je na ivici bankrota.

"Od tog perioda u klubu se promijenila kompletna direktiva, klub ima projekat i cilj prema kojem se ide. Radi se dosta ozbiljan posao, puno je bolje nego ranije, ali za sve treba vrijeme. Što se tiče nas kao ekipe, mi kao cilj u ligi i Kupu kralja imamo plej-of, minimum u Evrokupu je da prođemo grupu. Vidjećemo šta ćemo na kraju sezone ostvariti".

U Bilbau, slično mnogim ekipama, postoji nekoliko veterana koji "drže" svlačionicu i pomažu mladim igračima da napreduju na terenu i van njega.

"Meni su u Bilbau dosta pomogli Aksel Ervel i Aleks Mumbru, kojima sam izuzetno zahvalan. Trenirati i dijeliti svlačionicu sa Mumbruom koji je u ovoj ligi 20 godina samo sve govori. On i Aksel odrađuju veliki posao sa mlađim igračima a još doprinose na terenu, rade sve ono što stariji igrači trebaju da urade" zaključio je u razgovoru za MONDO Dejan Todorović.

Uživajte u još jednom zakucavanju "čovjeka u crnom", ovaj put sa vrha reketa...

.
Izvor: YouTube

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

PFC

Momak je zvjer

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC