• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobeda ponosne Rome, Liverpul ide u finale!

Autor mondo.rs

Jedan gol, ali uz dva nedosuđena očigledna penal, nedostajao je "vučici" da posle Barselone nadoknadi tri gola zaostatka i u polufinalnu Lige šampiona sa Liverpulom. Kako je ovaj tim stigao do finala sa ovakvom odbranom, misterija je.

Na "Enfildu" sedam, na "Olimpiku" još šest.

Posle 13 golova u "duploj" reprizi finala Kupa šampiona iz 1984. na istom mestu, u Kijev će petostruki prvak Evrope i jedan od najspektakularnijih timova današnjice - u svakom smislu.

Roma - Liverpul 4:2 (1:2), posle vođstva "redsa" već u 9. minutu i ponosnog, prkosnog odgovora "vučice" u nastavku utakmice, uz nekoliko neiskorišćenih "zicera" i dva nedosuđena penala, jednom kada je "sviran" nepostojeći ofsajd Edina Džeka, a drugom u situaciji kada je lopta išla u gol, a Trent Aleksander-Arnold to sprečio desnom rukom sakrivenom iza visoko podignute noge.

/EKSLUZIVNO: SVI GOLOVI I ŠANSE SA "OLIMPIKA"/

Semafor:

0:1 - Mane (9)

1:1 - Milner (ag 15)

1:2 - Vajnaldum (25)

2:2 - Džeko (52)

3:2 - Naingolan (86)

4:2 - Naingolan (pen 90+4)

Ovako-onako, na "Olimpijskom stadionu" u Kijevu 26. maja dvostrukom uzastopnom prvaku Evrope, Real Madridu, suprotstaviće se ekipa koja je Ligu šampiona počela u kvalifikacijma i, računajući i večerašnju teško dokučivu utakmicu na rasprodatom "Olimpiku", postigla 46 golova…

...i primila šest u samo dva meča polufinala.

Prosto, to je Liverpul koji sa klupe predvodi Jirgen Klop, čovek sa dva evro-finala u nepune tri sezone od dolaska na "Enfild".




"Vučica" je primila prve golove ove sezone u Rimu, "redsi" doživeli prvi poraz, ali je epilog - osmo finale slavnog engleskog kluba u kom će ekipa jurišati na šestu titulu prvaka Evrope. Ali, u utakmici u kojoj će sa druge strane terena biti dvostruki uzastopni šampion Evrope, klub sa 12 titula prvaka kontinenta, čiji trener Zinedin Zidan u dve i po sezone od dolaska na klupu prvog tima nije uspeo da ne osvoji Ligu šampiona.

Biće to pravi spektakl u sudaru klubova sa 23 finala i 17 titula prvaka Evrope, ali i timova čije odbrane i napadi garantuju zabavu sličnu večerašnjoj koju će "Večni grad" dugo pamtiti.


Rezultati polufinala:

utorak

Real Madrid - Bajern Minhen 2:2 (1:1), prvi meč 2:1
/Benzema 11, 46 - Kimih 3, Rodrigez 63/

sreda

Roma - Liverpul 4:2 (1:2), prvi meč 2:5
/Milner ag 15, Džeko 52, Naingolan 86, pen 90+3 - Mane 9, Vajnaldum 25/

GOLOVI

Roma: Alison - Florenci, Manolas, Facio, Kolarov - Pelegrini (od 53. Under), De Rosi (od 69. Gonalon), Naingolan - Šik, El Šaravi (od 75. Antonući), Džeko.

Liverpul: Karijus - Aleksander-Arnold (od 92. Klajn), Van Dajk, Lovren, Robertson - Vajnaldum, Henderson, Milner - Salah, Mane (od 83. Klavan), Firmino (od 87. Solanke).

Katastrofalnu grešku Rađe Naingolana, koji je greškom na sredini terena ostavio odbranu svog tima u situaciji 2 na 3, surovo su kaznili asistent Roberto Firmino i strelac Sadio Mane. Igrao se 9. minut kada je "minus 3" postalo "minus 4", na oduševljenje grupe od oko pet hiljada Engleza u "boksu" pored severne tribine.

Uloge su se zamenile samo pet minuta kasnije, kada je Dejan Lovren tako ispucao jedan centaršut iz svog peterca da je napucao Džejmsa Milnera u glavu i "asistirao" saigraču za neverovatan auto-gol koji je ekspresno anulirao "Nindžinu" grešku. Loris Karijus samo je zbunjeno gledao kako Lovrenu uspeva ono što napadačima Rome nije.

U Lovrenovom stilu, Edin Džeko uspeo je pred svojim golom i gužvi koja je nastala posle kornera da asistira Đorđiniju Vajnaldumu kojem je preostalo samo da sa pet metara udaljenosti plasira taj neočekivani pas pored Alisona Bekera, čoveka koji je 30-ak sekundi ranije maestralnom intervencijom "skinuo zicer" Maneu za 1:2.

Strelac prvog gola imao je kolosalnu šansu za drugi, nakon što je Endrju Robertson prošao Alesandra Florencija i sa gol-aut crte poslao pravu loptu Senegalcu, ali se između njega i nove radosti isprečila Alisonova noga.

Ni četiri noge ne bi pomogle Brazilcu da zaustavi udarac Holanđanina, posle retko viđene Džekove auto-asistencije.

Za ovaj kiks, Džeko se iskupio već u 52. minutu, nakon akcije u kojoj je Karijus zaustavio udarac El Šaravija, ali tako da je omogućio napadaču uz BiH da prilično lako plasira loptu u mrežu za 2:2. Minut kasnije, Euzabio Di Frančesko uveo je i četvrtog napada, Džengiza Undera, koji je i sam imao šansu pre nego je Trent Aleksander-Arnold rukom zaustavio njegov udarac i prošao nekažnjeno!

Ne samo da je sprečio gol za 3:2, već je to uradio na način da ni slovenački arbitar Damir Skomina, ni njegovi pomoćnici, nisu primetili potez za penal i crveni karton.



Sve to "na gomili", uz lep gol tragičara utakmice Naingolana u 86. minutu za 3:2, biće tema o kojoj će se pisati u Rimu narednih dana, dok će u Liverpulu glavna tema biti utakmica sa Real Madridom u Kijevu 26. maja, iako je u 94. minutu Naingolan postigao još jedan gol, sa bele tačke, posle igranja Ragnara Klavana rukom u svom šesnaestercu.

Bio je to zbirno šesti gol koji je Klopov tim primio u 180 i kusur minuta polufinala sa ekipom koja je večeras igrala drugo polufinale Lige šampiona i koja će, možda, naredne sezone nastupati u Ligi Evrope. Šta to govori o drugom finalisti najjačeg takmičenja u Evropi? Da će morati da prihvati ulogu autsajdera u prestonici Ukrajine, ali...

...upravo je to ono što Klop i njegovi timovi najviše vole!


NAJAVA

Roma nije primila gol ove sezone na "Olimpiku" u Ligi šampiona, ali Liverpul nema poraz u najjačem fudbalskom takmičenju.

Roma je ove sezone rušila i Čelsi i Barselonu rezultatom 3:0 u Rimu, ali Liverpul nikada nije ispao u Evropi sa "plus 3" iz prve utakmice.

Roma je izbacila Engleze u prva dva susreta sa njima u Evropi, ali ispala u narednih šest dvoboja.

Roma igra tek drugo polufinale Lige šampiona u istoriji, Liverpul za osmo finale i šestu titulu, od kojih je jedna osvojena upravo u "Večnom gradu".

Evo i sastava za koje su se odlučili treneri Euzebio Di Frančesko i Jirgen Klop, koji je napravio samo jednu i to iznuđenu izmenu u odnosu na prvu utakmicu polufinala u kojoj je Aleks Okslejd-Čemberlejn doživeo tešku povredu kolena. Đorđinio Vajnaldum, igrač koji je zamenio "Oksa" u 16. minutu meča u Engleskoj, startovaće u standardnoj 4-3-3 formaciji pored kapitena Džordana Hendersona i univerzalca Džejmsa Milnera.

To su, ujedno, i jedina trojica zdravih vezista koje Klop i njegov (odlazeći?) asistent Željko Buvač imaju na raspolaganju, nakon što su se u kratkom periodu teško povredili Okslejd-Čemberlejn, Adam Lalana i Emre Džan.

Za razliku od Nemca, Di Frančesko nije menjao samo igrače, već i formaciju - odgovoriće Liverpulu sa identičnih 4-3-3 u kojoj je umesto turske tinejdž senzacije Džengiza Undera mesto startera zauzeo Stefan El Šaravi, krilni napadač koji je igrao u ubedljivim pobedama nad Čelsijem i Barselonom. Takođe, prelazak iz 3-6-1 u znatno ofanzivniju formaciju "platio" je i štoper Žuan Žezus, umesto kojeg će zaigrati vezista Lorenco Pelegrini.

Meč vodi slovenački arbitar, Damir Skomina.



Iz minuta u minut:

86 - GOOOOL! ALI PREKASNO!

Naingolan nije se ni radovao lepom golu za 3:2 na četiri minuta pred ulazak u nadoknadu vremena, verovatno svestan da je prekasno, ali i da je lično pomogao da "redsi" povedu u 9. minutu.

75 - Di Frančesko menja i treći put, 19-godišnji Antonući debituje u Ligi šampiona u utakmici polufinala umesto El Šaravija.

69 - ALISON!

Dugo Liverpul nije imao šansu, a onda je Firmino posle brze i prepoznatljive kontre tukao iskosa sa desne strane i gledao kako lopta od njegovog zemlja, Alisona, odlazi "tik" pored stative.

63 - PENAL!? NIŠTA...

Aleksander-Arnold umalo je kao Lovren napucao svog igrača i umalo izazvao autogol, lopta se umesto u mrežu odbila do Undera, nakon čega je Turčin poslao loptu pod prečku i bio izblokiran! Ali, rukom Aleksander-Arnolda...

Veliki previd slovenačkih sudija.

60 - KARIJUS!

Veliku šansu imala je Roma, De Rosi je dugom loptom našao Undera, još neoznojani Turčin uspeo je da zahvati loptu, ali je Nemac bio spreman... Umalo prvo vođstvo "vučice" na pola sata do kraja meča.

53 - Di Frančesko će igrati sa ČETVORICOM napadača. Pelegrinija menja Under.

52 - GOOOOOOL!

Karijus je imao sreće što je Džeko bio u ofsajdu kada ga je oborio na ivici šesnaesterca i, da nije bilo nedozvoljene situacije, verovatno zaslužio crveni karton, ali ni sva sreća ovog sveta nije mu pomogla dva minuta kasnije kada je zaustavio udarac El Šaravija i "dodao" do Džeka...

...njemu nije bio problem da izjednači na 2:2.

45+1 - POLUVREME!

Posle starta Lovrena nad El Šaravijem na ivici šesnaesterca, koji je Skomina kaznio žutim kartonom, Pelegrini je smehotresno izveo prekid, a Slovenac nešto kasnije pokazao igračima put u svlačionicu.

35 - STATIVA!

Ne staju, ne gube vreme, bukvalno se "lemaju" - udarac El Šaravija sa distance nije zaustavio Karijus, ali jeste stativa. Opet uzdasi. Inače, lopta je na putu ka golu malo zakačila Milnerovu nogu.

26 - LIVERPUL OPET VODI!

Posle Lovrena, i Džeko je uspeo da napravi "ključan" potez u svom šesnaestercu i posle kornera asistira Vajnaldumu koji takav poklon nije uspeo da ne iskoristi. Liverpul opet vodi.

14 - (AUTO)GOOOOOOOL!

Lovren je asistent, Milner strelac, Roma je izjednačila! Kako? Ne znaju ni oni sami... Uglavnom, Hrvat je uspeo centaršut sa levog boka da napuca saigraču u glavu tako da se lopta odbije u mrežu.

9 - GOOOOOOOL!

Nije više "minus 3", sada je već "minus 4". Početničku grešku "Nindže" Naingolana u par sekundi kaznili su Firmino i Mane. Bila je to osma asistencija Brazilca ove sezone u Ligi šampiona, koliko ima i Milner. Užasan start Rome.

6 - Prvi uzdasi posle udarca Florencija sa distance. Lopta je prohujala pored gola.

2 - Roma igra u tradicionalnim bordo dresovima, sa narandžastim detaljima, dok je Liverpul svukao crvenu opremu iz prve utakmice i obukao crne šortseve i bele dresove za jubilarni 100. nastup u UEFA Ligi šampiona.

1 - POČELO JE!


20:20 - Čuveno finale KEŠ između Liverpula i Rome, završeno pobedom Engleza u Rimu posle penala, pratila je i tužna sudbina kapitena "vučice" Agostina Di Bartolomeija. Pročitajte šta se dogodilo tačno na desetogodišnjicu tog finala, 30. maja 1994. godine.

20:15 - Zbog svega što se događalo 1984. u Rimu, ali naročito 1985. u Briselu i prošlog utorka u Mersisajd kvartu Liverpula, navijačima engleskog kluba preporučeno je da ne izazivaju pažnju u Rimu i nikako ne idu peške prema "Olimpiku". U kojoj meri su poslušali preporuku nadležnih, najbolje svedoči ovaj video. P. S. Incidenata, za sada, nema.




Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC