• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adžem: Pobjedom se opraštamo od kapitena

Autori mondo.ba Autori Anadolija

“Motiv više je oproštaj našeg kapitena i učinićemo sve da se raduje”, poručio trener Željezničara pred vječiti derbi protiv Sarajeva.

Pred fudbalerima Željezničara i Sarajeva je još jedan vječiti gradski derbi, ovoga puta 115. po redu, ali bez ikakvog rezultatskog značaja.

"Plavi" su izgubili trku za titulu šampiona BiH sa Zrinjskim, dok je "bordo" tim osigurao plasman u Evropi. No, pobjeda protiv najvećeg rivala bi trebala biti dovoljan motiv za oba tabora da u subotu u posljednjeg kola Lige za prvaka BiH na Grbavici pruže maksimum,

Admir Adžem, trener osvajača Kupa BiH, istakao je da derbi sam po sebi nosi težinu, te da žele sezonu okončati trijumfom i na odmor otići zadovoljni.

"Iako ova utakmica nema nikakav rezultatski značaj, derbi sam po sebi nosi težinu. Učinićemo sve kako bismo ostvarili pobjedu i na odmor otišli u dobrom raspoloženju, ali i obradovali naše navijače. Motiv više je sutrašnji oproštaj našeg kapitena od aktivnog igranja i učinićemo sve da se raduje. Sarajevo je u dobroj formi, napravili su niz dobrih rezultata. Međutim, znamo da forma i stanje na tabeli ne igraju veliku ulogu u derbijima. Nadam se da ćemo pružiti pravu partiju i ostvariti dobar rezultat, te završiti sezonu bez poraza od Sarajeva", rekao je Adžem i još jednom naglasio veliki značaj derbija:

"Gradski derbi je utakmica u kojoj svi želimo pobijediti i najboljih 11 će istrčati na teren. Pobijediti u derbiju znamo da ima veliki značaj za sve nas i navijače."

Zajko Zeba, kapiten Željezničara, u ogledu protiv vječitog rivala oprostiće se od aktivnog igranja. Stoga će za njega subotnji derbi imati poseban značaj.

"Rano sam počeo igrati, pa moja karijera izgleda duga. Za koji dan punim 35. godinu, nije to toliko puno. Karijeru sam počeo u Željezničaru, u kojem sam ukupno proveo petnaestak godina, zajedno s omladinskim pogonom. Mogu biti zadovoljan, jer sam ispunio svoje dječačke snove, da debitujem za Željezničar, da dam gol i budem kapiten. Zahvalio bih se svim trenerima koji su imali uticaj na moju karijeru. Nadam se da sam se uvijek fer i korektno ponašao prema svima. Sada se okrećem nečemu drugom, a to je trenerski posao. Zahvalio bih se ljudima u klubu što su mi omogućili da se vratim u 'Želju', a zatim i počnem trenersku karijeru", kazao je Zeba, te se kroz suze zahvalio svojoj poridici na velikoj podršci tokom cijele igračke karijere.

Zeba je kao najdraži gol u dresu Željezničara izdvojio nedavni upravo protiv Sarajeva, kada je njegov tim slavio rezultatom 1:0, jer mu je to ujedno bio i jedini pogodak u gradskim derbijima.

Meč desetog posljednjeg kola Lige za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva igraće se u subotu sa početkom u 17 sati. Biće to 115. prvenstveni vječiti derbi. Nakon dosadašnjih 114 prvenstvenih duela Željezničar ima dvije pobjede više. "Plavi" su slavili 34 puta, a "bordo" tim 32, dok je neriješeno završilo 48 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 126:125.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 114 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 131 vječitog derbija, a skor je na strani Željezničara koji ima 41 pobjedu, tri više od Sarajeva. Bez pobjednika okončane su 52 utakmice. 

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Kolo prije kraja Lige za prvaka Željezničar je na drugom mjestu sa 60 bodova, šest manje od lidera Zrinjskog, dok je Sarajevo na trećem mjestu sa 56.

PLBIH, deseto kolo

Liga za prvaka

Subota 

Željezničar - Sarajevo (17.00)

Nedjelja 

Radnik – Široki Brijeg (17.00)

Zrinjski – Krupa

Liga za opstanak

Subota 

Borac – Sloboda (17.00)

Mladost – Čelik

Vitez – GOŠK

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC