• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Plan da pokrijemo stadion

Autor mondo.rs

Generalni direktor Partizana Miloš Vazura za MONDO o planovima i idejama za renoviranje stadiona. "Hoćemo da pokrijemo stadion, da renoviramo istočnu i zapadnu tribinu i napravimo nove lože".

 Miloš Vazura za MONDO Plan da pokrijemo stadion Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Stadioni u Srbiji su oronuli i gotovo više nijedan ne ispunjava uslove za odigravanje evropskih, međunarodnih utakmica a da neko iz UEFA ne stavi neku primedbu.

Srpski klubovi se snalaze kako znaju i umeju, najčešće dolaze u Beograd da igraju kao domaćini, poput subotičkog Spartaka u novije vreme. Stadioni Partizana i Crvene zvezde još i ispunjavaju minimalne uslove, ali kada pogledate kako izgledaju iznutra...

Godine prolaze a stadioni se samo "šminkaju", tek toliko da se kaže da se nešto radilo. Evropska kuća fudbala stalno šalje svoje predstavnike, upozorava naše klubove, ali novca se ima samo za puko preživljavanje, krpljenje rupa, dugova (koji su isti ili rastu).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je rekao da je država obezbedila novac za renoviranje stadiona Partizana i Crvene zvezde i da je sada na ta dva kluba da završe projekte. 

Pričali smo sa generalnim direktorom Partizana Milošem Vazurom o ovoj temi i o tome da li je idejni projekat za renoviranje stadiona u Humskoj gotov.

"Mi smo već završili prvi sastanak, koji je bio na nivou Grada Beograda. Sređujemo 'papirologiju' koja prethodi svemu tome. Sve ide po planu kako je dogovoreno. Obavešteni smo da je novac spreman da se uloži u renoviranje stadiona u Srbiji, ne samo Partizana i Zvezde, već još nekoliko objekata". 

Da li Partizan ima projekat? 

"Partizan ima stari projekat i ima idejni, koji ćemo u naredna dva, tri dana proslediti projektantskoj kući, sa kojom pregovaramo". 

Koja je ideja? 

"Partizanu je najbitnije da pokrije stadion i otprilike znamo koliko nam je novca potrebno. Svedoci smo raznih rešenja koja su iskorišćena na stadionima širom Evrope. Dobar primer je i stadion u Atini, gde je cirada, ali kod nas su jače zime i tako nešto nije moguće. Mi, praktično, moramo da napravimo bedem oko stadiona, dobija se i novi prostor i znam da je to najskuplja stavka. Kada se to završi, onda može i sve ostalo. Naša je ideja da pokrijemo stadion, da renoviramo istočnu i zapadnu tribinu i napravimo nove lože", kaže Vazura za MONDO.

Da li atletska staza ostaje?

"Imali smo ideju da je sklonimo, ali mislim da nećemo". 

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Koliko je novca potrebno za taj početni projekat? 

"Ne mogu paušalno da pričam o ciframa, ali svaki dinar koji nam donira država je dobrodošao i hvala joj na tome. Od kada je izgrađen stadion, niko nije dao ni dinara za renoviranje. Ovu pomoć, a sve zahvaljujući predsedniku države, koji je inicijator svega toga, Partizan ne može da ne pohvali i da zaboravi. Nikome pre njega nije palo na pamet da to uradi. A, verujte, bude nas sramota nešeg stadiona kada odemo na druge objekte u Evropi i okruženju. Pogledajte samo stadione u Makedoniji i Albaniji. Postidimo se. Kolika god da bude suma, biće mnogo veća od svega što je neko ranije dao".

Sadašnja uprava je već uložila novac u stadion. Postavljen je video nadzor oko celog stadiona, elektronske kapije na ulazima u tribine, obnovljen je pomoćni teren između istočne i južne tribine (nekada znan kao "Blatuša"), renovirani su pojedini tereni u Sportskom centru "Teleoptik" u Zemunu... Prema ranijim izjavama Vazure, u sve to je uloženo oko 1,3 miliona evra (samo kapije i njihovo postavljanje koštalo je 600.000 evra).

"Mi smo prošle godine uložili novac i ono što je bilo najskuplje, kapije i kamere, moguće je prilagoditi u idejni projekat pokrivanja i reniviranja stadiona. Morali smo da uložimo, jer nismo mogli da igramo utakmice. Uradili smo neke stvari i na Teleoptiku. Već od ove sezone ne mogu da se igraju UEFA utakmice u grupnoj fazi, ako stadion nema kapije, koje mi imamo. Jedino takve kapije prolaze sve moguće provere", rekao je Vazura za MONDO.

Veruje da će nove ideje biti realizovane u narednih godinu dana.

"Sve ide ubrzanom procedurom i kada se završi 'papirologija' možemo da pristupimo radovima. Koliko znam, Partizan u toku renoviranja neće morati da kao domaćin igra utakmice na drugim stadionima. Oko stadiona se prave četiri stuba da bi se pokrio, postavićemo i grejanje stadiona. Biće to skorz novi stadion", kaže poslovni direktor crno-belih.

Svojevremeno je nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar Partizana Žarko Zečević želeo da potpuno rennovira ili bolje rečeno da napravi potpuno novi stadion na mestu postojećeg na Topčiderskom brdu. Taj projekat je već bio potpuno završen, čekala se samo jedna dozvola... Sve je ostalo u nekoj fioci...

Idejni projekat stadiona Partizana u vreme Zečevića
Izvor: MONDO



Evo šta je o tome rekao Zečević godinama kasnije:

"Hteli smo da uradimo stadion po modelu onog u Bernu (Švajcarska). Sa grupom 'Maraci' napravili smo čvrst ugovor, radili smo na regulacionom planu godinu, godinu i po dana, prošli smo sve neophodne procedure za početak izgradnje, imali smo predugovor sa jednom francuskom kućom o šoping molu, hotelu, ali kada je to došlo na Skupštinu grada neko je to stopirao. Ne znam ko. To se oduzelo Partizanu i kompletnom društvu koje bi imalo koristi i sa ekonomske i turističke strane".

Pitali smo Vazuru šta se dešava sa tom Zečevićevom idejom, da li ona "i dalje živi"?

"Ne, taj projekat nije propao i na osnovu njega ćemo raditi renoviranje stadiona. To što je Zečević hteo... Ko zna gde bi nam sada kraj bio. To je bio mnogo veći projekat i tada smo bili u mogućnosti. Bilo je planirano da se napravi komercijalni deo i da stadion sam sebe izdržava. Tadašnja vlast nije imala smisla za to i koliko znam ne da nisu pomogli, nego su blokirali".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC