• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče okupile komšiluk (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci sinoć je promovisana knjiga "Priče iz komšiluka", u izdanju portala Mondo.ba i kuće Imprimatur, u kojoj se našlo preko 40 odabranih priča autora iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

 "Priče iz komšiluka" okupile komšiluk! FOTO Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

U prepunoj sali 29 banjalučke biblioteke atmosfera je i ove godine bila odlična, a članovi žirija Berislav Blagojević, Sadra Stanić i Aleksandra Savić govorili su prisutnima o značaju ove zbirke, komentarisali pobjedničke radove i čitali ih, nakon čega su neki od 15-ak prisutnih nagrađenih autora, među kojima je bilo i gostiju čak iz Zagreba i Gornjeg Vakufa, dobili svoje primjerke knjige i  "uživo" predstavili radove.

Te priče sinoć su zablistale nekim novim sjajem, jer su ih svi autori sjajno interpretirali, a naročito su se istakli Nada Knežević iz Zagreba, koja je na veoma izražajan način pročitala svoju "Bosanku u Zagrebu" i Fađa Gudić iz Gornjeg Vakufa čija je šarmantna interpretacija priče "Stojadin" izazvala salve smijeha i oduševljenja kod publike.

Na početku promocije književnik Berislav Blagojević naglasio je da je veoma uživao čitajući većinu pristiglih radova, kojih je ove godine bilo preko 170.

"Te priče imale su potrebu da izađu iz tih ljudi, a u njima su opisana njihova nadanja, strahovi, želje... Posao žirija nije bio ni malo lak, naročito oko izbora pobjedničkih priča, ali je ove godine ipak bilo malo je lakše formirati knjigu jer je stiglo više kvalitetnih priča nego prošle godine", kaže Blagojević.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO



Sandra Stanić iz kompanije m:tel, inače profesor književnosti, takođe kaže da je uživala i osjećala se počastvovanom čitajući pristigle radove.

"Imala sam osjećaj da čitam neku već objavljenu knjigu, veoma kvalitetnu. Zaista je bilo teško odvojiti sjajne priče od onih, nazovimo ih, manje sjajnih. Abidu Jariću iz Zenice kompanija m:tel dodijelila je drugu nagradu, tablet, a u ovoj priči ja sam prepoznala svojevrsni 'andrićevski' duh, što me je podsjetio na nešto što sam jako voljela dok sam studirala", rekla je Sandra Stanić.

Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora RS, naglasila je da zaista voli priče o ženama, kao i priče koje pišu žene, ali i da u njima često nailazi na svakojaka pretjerivanja.

"Kao da žene same po sebi nisu dovoljno veličanstvene u svojoj ljepoti, mudrosti i patnji, kao da bi trebalo nečim dodatnim potkupiti čitaoce. Pobjednička priča nije takva i zato mi se veoma dopala. 'Sirena' Milke Kolundžić autentična je, topla i surova priča istovremeno, napisana izvornim jezikom. U 800 karaktera našla se priča o teškom poslu, o novom vremenu, žanama sa sela koje žele obući radna odijela, o trpljenju, ćutanju, o ženi koju ne poštuje ni muž, ni majka, ni djeca", rekla je Aleksandra Savić, naglasivši da jedva čeka izlazak prve samostalne zbirke priča prvonagrađene autorke Milke Kolundžić iz Kotora.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Prisutnima se obratila i Vanja Šušnjar Čanković, čija je priča i prošle godine ušla u zbirku "Priče iz komšiluka". Ona kaže da je izuzetno počastvovana što se njena priča ponovo našla u ovoj zbirci, "među tako snažnim i kvalitetnim pričama, koje odišu svježinom". Uputila je i poseban pozdrav ekipi iz "D kluba", jedinog čitalačkog kluba u Banjaluci, a vjerovatno i u čitavoj BiH, koji su sinoć došli da podrže autore "Priča iz komšiluka".

Na kraju promocije uhvatio se red ispred stola Borisa Maksimovića iz izdavačke kuće Imprimatur, jer je većina prisutnih željela da sebi na vrijeme obezbjedi primjerak ovogodišnjih "Priča iz komšiluka".

Inače, ova knjiga, po cijeni od osam KM, već od danas može da se naruči preko Imprimaturove online knjižare, a veoma brzo biće dostupna besplatno u PDF obliku na našem portalu.

Pogledajte FOTO GALERIJU...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop