• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debakl ''orlova'' u Lavovu: Ukrajina - Srbija 5:0!

Autor mondo.rs

Užasna igra i još gori rezultat Srbije na gostovanju u Ukrajini. Eksperiment sa tri štopera, jednim zadnjim veznim i dva napadača obio se o glavu Krstajiću čija je ekipa djelovala nemoćno.

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je prvi put poslije Mundijala u Rusiji i meča sa Brazilom, ali nikada od "samostalnosti" nije bila nadigrana kao večeras u Lavovu!

Ukrajinci su ponizili Srbiju koja je na drugom najtežem gostovanju u kvalifikacijama za EURO 2020 zaigrala u eksperimentalnom sastavu i pretrpila najteži poraz od 2006. godine, a najgore od svega je što je utisak da je mogla da prođe i gore od "petarde".

Preofanzivan sastav, bez ikakvog balansa na sredini terena, sa novim obavezama velikog broja igrača dao je za posljedicu katastrofalan poraz koji će se dugo pamtiti.

"Orlovi" su djelovali razbijeno na terenu, činilo se da jedva čekaju da sudija svira kraj kako bi prestalo mučenje u meču u kom su izgledali kao da su prvi put zaigrali zajedno, a plasirali se na EURO ili ne - "šamar" će ostati za sva vremena.

Pred fanatičnom publikom u Lavovu koja je "pojela" anemične goste:

UKRAJINA - SRBIJA 5:0 (2:0)
/Cigankov 26, 28, Konopljanka 46, 75, Jaremčuk 59/

Odluku Mladena Krstajića da za meč u Lavovu promijeni formaciju Srbije i zaigra sa tri štopera, jednim defanzivnim veznim i dva napadača (3-4-1-2), prvi put otkako je na kormilu reprezentacije, bila je dovoljan znak Ukrajincima da od prvog sudijskog zvižduka krenu žestoko na srpsku zadnju liniju.

Računali su na to da Srbija nije uigrana, kao što i nije, i da bi iz toga mogle da dođu greške, kao što i jesu, čak iako je Srbija prebrodila krizni period na početku utakmice.

Kada su se izabranici Mladena Krstajića oslobodili pritiska i našli pred golom Ukrajinaca i oni su morali da se nose sa nepredvidljivošću srpskog napada, koji nikada nije igrao na ovaj način, tako da su se iz toga "izrodile" dvije šanse za Aleksandra Prijovića - prva, koja je poslije njegovog "voleja" otišla malo pored gola, a druga koju je u posljednji čas izblokirao Mikolenko.

Srbija je preuzela posjed lopte, utisak je da su Ukrajinci tako i željeli, a onda su uspjeli da "probiju" po lijevoj strani koju su od početka nišanili kao potencijalno najslabiju...

Trojica štopera nisu mogla da pokrivaju širi prostor, Karavajeva je na lijevoj strani "izgubio" Kostić, a povratnu loptu u mrežu je u 26. minutu "zakucao" Cigankov, nakon što je uspio da pobjegne Maksimoviću.

Već u 28. minutu ponovo je Cigankov bio u središtu pažnje pošto je Jaremčuk "okrenuo" Maksimovića, a opasni vezista je postigao svoj drugi gol na meču s 25 metara.

Marko Dmitrović je bio nemoćan u toj situaciji, ali je svakako bio najbolji pojedinac Srbije u tom dijelu igre pošto je u nekoliko situacija fantastično intervenisao, iako je bio ostavljen na vjetrometini zbog loše saradnje zadnje i vezne linije - u kojoj je falilo igrača defanzivnijih karakteristika, pa otud čudi i izbor Adema Ljajića za partnera Nemanje Maksimovića, dok su na klupi Fejsa, Lukić...

Ako je bilo nade da će razgovor u svlačionici nešto promijeniti - one su nestale poslije četrdesetak sekundi drugog poluvremena.

Ukrajinci su napali nepostavljenu odbranu Srbije, namjestio se Jevhen Konopljanka na desnu nogu i uputio udarac pored Nemanje Maksimovića koji je probao da uđe u blok, ali je udarac bio isuviše precizan da bi ga zaustavio i Marko Dmitrović.

Potonula je Srbija nakon toga još više, Ukrajinci su ponavljali iste akcije, stvarali višak na boku i slali loptu na igrače koji dolaze iz drugog plana, a tako je u 59. minutu pogodio i Jaremčuk.

Tek nakon toga je u igru ušao Ljubomir Fejsa, kako bi malo donio na balansu Srbije na sredini terena, ali tada je već bilo prekasno za bilo kakav preokret, dok nije pomogao ni ulazak Aleksandra Mitrovića koji zna da "napali" ekipu.

Djelovalo je da je dobro za Srbiju što je "opao" tempo utakmice, ali je i u 75. minutu Ukrajina izvela strašan kontranapad koji je ponovo završio Konopljanka, udarcem u dalji ugao.

Da stvar bude gora po Srbiju, i to je moguće, Litvanija, s kojom igra u ponedjeljak na stadionu "Rajko Mitić" bez publike, odigrala je neriješeno protiv Luksemburga, tako da će srpski reprezentativci tu utakmicu dočekati kao posljednjeplasirani na tabeli grupe "B".

TABELA: Ukrajina 7, Luksemburg 4, Portugal 2, Litvanija 1, Srbija 1, .

UKRAJINA (4-2-3-1): Pjatov - Karavajev, Krivtsov, Matvijenko, Mikolenko - Stepanenko (od 71. Šepelijev), Malinovski - Konopljanka (od 76. Kovalenko), Zinčenko, Cigankov - Jaremčuk (od 68. Kravets).

SRBIJA (3-4-1-2): Dmitrović - Milenković, Spajić, Kolarov - Kostić, Maksimović, Ljajić (od 59. Fejsa), Gaćinović - Tadić - Prijović (od 52. Mitrović) i Jović (od 70. Lazović).

Meč je sudio Antonio Mateo Lahoz iz Španije.

N      A     J      A     V      A

Srbija se sa najtežeg gostovanja u kvalifikacijama, u Lisabonu, vratila zadovoljna bodom, a dobar rezultat protiv drugog favorita grupe bi ''orlovima'' bio dodatan vjetar u leđa...

Mladen Krstajić je i pred ovaj meč imao problema s povredama tako da su sa spiska "otpali" Nemanja Matić i Sergej Milinković-Savić, dok još neki igrači "vuku" sitnije povrede.

Zbog toga danas u sastavu neće biti najboljeg strijelca Srbije iz ove generacije Aleksandra Mitrovića, dok će Srbija prvi put kod Mladena Krstajića od starta zaigrati sa dva špica, a to će biti Aleksandar Prijović i Luka Jović, novi fudbaler Real Madrida.

I to nije sve...

Srbija se vraća na igru sa tri štopera, od kojih će jedan biti Kolarov, dok je jedini "pravi" zadnji vezni Nemanja Maksimović uz kog bi trebalo da igra Adem Ljajić.

U isto vrijeme igra se još jedan meč u ovoj grupi, između Litvanije i Luksemburga.

IZ MINUTA U MINUT:

90+2' - KRAJ!

80' -
Pokušao je Tadić u kontri, ali nije uspio da šutira...

76' - GOL! 5:0 ZA UKRAJINU!

Kontra, s boka u sredinu i gol. Potpuno nemoćno djeluju igrači Srbije... Najteži poraz u istoriji Srbije.

70' -
Opao je tempo na meču u ovim trenucima i može se reći da to više odgovara Srbiji pošto definitivno nema veče. Izlazi Jović, na terenu je Lazović.

59' - GOL! 4:0 ZA UKRAJINU! DEBAKL SRBIJE!

Jaremčuk je strijelac četvrtog gola za Ukrajinu, ponovo na istu "foru". Ukrajinci naprave višak na lijevom boku i onda šalju loptu na igrača koji utrčava iz drugog plana. Pošto su linije srpske selekcije raširene, to i nije neki problem.

Fejsa na terenu umesto Ljajića.

55' -
Mitrović se izborio za skok i uspio da nadvisi štopera Ukrajine, ali ne i da uputi jači udarac ka Pjatovu koji je dobro postavljen cijeli meč.

52' -
Prijović izlazi iz igre, Mitrović je na terenu... 

46' - GOL! 3:0 ZA UKRAJINU! KONOPLJANKA!

Konopljanka je "zalomio" sa desne strane i udarcem je izbjegao blok Nemanje Maksimovića, a iako se Dmitrović pružio koliko je dugačak nije mogao da zaustavi šut...

Užasan početak drugog poluvremena za Srbiju.

45+1' -
Kraj prvog poluvremena u kom je Srbija bila prilično loša u defanzivi i zbog toga je primila dva brza gola, dok je problema bilo i u organizaciji napada, iako su fudbaleri Srbije imali dvije odlične šanse preko Prijovića. Utisak je da nedostaje jedan vezni fudbaler...


42' -
Splasnuo je pritisak Ukrajinaca i ponovo su Srbiji prepustili posjed lopte, ali malo toga Krstajićev tim može da uradi. Nedovoljan uticaj na igru imaju vezni fudbaleri Maksimović, Ljajić i Tadić.

35' -
Ponovo greška odbrane i "rupa" na 20 metara od gola Srbije, ali to ne koriste Ukrajinci...

32' - Dmitrović!

Kao na vjetrometini je ostavljen srpski golman koji je sada spriječio čist gol Cigankova u kontri, da bi potom "podivljao" na njegove defanzivce. Žuti karton za Spajića.

28' - GOL! CIGANKOV! SJAJAN GOL! UKRAJINA VODI 2:0!

Ukrajina je dobila vjetar u leđa i to koristi...

Cigankov je postigao treći gol u kvalifikacijama tako što je Jaremčuk "okrenuo" Maksimovića i omogućio Cigankovu da pretrči Kolarova, a onda je on "raspalio" po lopti sa 25 metara za prelijep pogodak.

Ubrzo potom i šansa za Konopljanku, mnogo problema za Srbiju.

26' - GOL! CIGANKOV! UKRAJINA VODI 1:0!

"Pukla" je odbrana Srbije po lijevoj strani, koju su domaćini od početka nišanili, a veliku šansu ne propušta Cigankov i sa sedam metara postiže gol.

Karavajev je dobio loptu na desnoj strani, kasnio je Filip Kostić da ga sustigne, a iz drugog plana je Cigankov bio brži od Nemanje Maksimovića, pokušao je da izađe na njega i Uroš Spajić, ali lijeka nije bilo.

25' - Dmitrović!

Istakao se sada i golman Srbije poslije dobrog prodora Konopljanke koji je s desna ušao u sredinu i dobro šutirao, a potom je i Jaremčuk glavom probao da iznenadi Dmitrovića, ali nema iznenađenja za njega.

21' -
Uspjeli su Kostić i Ljajić da oduzmu loptu Ukrajincima i ona je brzo stigla do Jovića, ali nije dobro namjestio tijelo gostujući napadač i lako je ostao bez nje... Žuti karton za Milenkovića.


14' - Prijović!

Nova šansa za korpulentnog srpskog napadača, ovoga puta je Tadić poslao loptu na drugu stativu gdje je Prijović vrebao, ali intervencija u posljednji čas. Pjatov boksuje loptu poslije kornera, na travi je ostao Luka Jović koji se drži za rebra.

11' -
Filip Kostić nije uspio da predribla Karavajeva, pa je "sijevnula" kontra Ukrajine uz dobar trk Zinčenka, ipak sebičan je bio Cigankov i nije bilo opasnosti za Dmitrovića.

9' - Prijović!!!

Najveća šansa na utakmici poslije lošeg poteza Matvijenka, naletio je Prijović, "hvatao" je volej i pogodio spoljni dio mreže. Prethodno je Tadić poslao centaršut za Jovića, ali nije stigla lopta do novog napadača Real Madrida.

5' -
Dosta problema za Srbiju u iznošenju lopte na početku meča, ozbiljan presing Ukrajine, posebno na Aleksandra Kolarova iza čijih leđa pokušavaju da se ubace, dok još uvijek nije proradio "link" Tadića, Prijovića i Jovića.

1' -
Utakmica je počela.

- Pred meč minut ćutanja zbog smrti bivšeg predsjednika UEFA Lenarta Johansona.

- Glasna podrška domaćoj reprezentaciji u Lavovu, kao i uvijek kada igraju pred svojom publikom.

- Zvižduci za himnu Srbije.


- Igrači su na terenu, srdačan pozdrav Ševčenka i Krstajića.

- Pogledajte i kako su trojica navijača iz Srbije došla do karata preko prijatelja iz Ukrajine koji je daleko manji optimista pred meč od njih. Putovali su 15 sati!

- Na utakmici će biti prisutna i manja grupa navijača Srbije.


- Grupa ukrajinskih i hrvatskih navijača marširala je kroz Lavov pred utakmicu i skandirala parole poput "Putine, marš iz Ukrajine". Pogledajte!

- Pogledajte kako je izgledao trening "orlova" na stadionu u Lavovu.

- Šta je Mladen Krstajić rekao pred meč? Bio bi zadovoljan i bodom.

- Podsjetimo, u kvalifikacijama za EURO nema VAR tehnologije.

- Ovo je dosadašnji skor Srbije (i SRJ i SCG) protiv Ukrajine koja je pobedila pet puta uz izuzetno negativnu gol razliku (1:9).

2:0 / 17. 5. 2002. / turnir Lobanovski, Moskva
2:1 / 17. 8. 2005. / turnir Lobanovski, Kijev
2:0 / 26. 3. 2008. / prijateljska, Kijev
1:0 / 11. 2. 2009. / prijateljska, Nikozija
2:0 / 15. 11. 2016. / prijateljska, Harkov

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pavle

Sram ih bilo

Pavle

Strašno,strašno.......sve igrači.......nemamo mi trenera odavno...............muslin je muslin,nema kod njega ovo ono,igrac ovo ono

MILOŠ

SRBIJA DJELOVALA KO RAZBIJENA VOJSKA

Dalibor

Jasno se vidi da nikakva analiza nije uradjena prije utakmice. Potpuno nespremni su usli u utakmicu, ne znajubsta ih je snaslo.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC