• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

„Jesenja sonata“ - vrhunski umjetnici u Banjaluci

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Kulturni centar Banski dvor u Banjaluci će od 10. do 14. oktobra ugostiti vrhunske muzičke umjetnike u okviru 2. Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“.

 Jesenja sonata u Banjaluci Izvor: Mondo/Željko Svitlica

Izvor: Mondo/Željko Svitlica

  Nakon prošlogodišnjeg festivala „Jesenja sonata“ koji je po prvi put održan u Banskom dvoru, a nakon pozitivnih recenzija, festival će i ove godine u vlastitoj produkciji ugostiti neke od značajnih muzičara, a po uzoru na sve značajnije kulturne centre u regionu.

„Želja organizatora je da festival u budućnosti postane tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija, koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike da svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okuplja najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene", kazao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Čast da otvori „Jesenju sonatu“ ove godine pripala je  renomiranom „Henšel kvartetu“ iz Njemačke. Ovaj kvartet jedan je od najuglednijih i najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice, za koje je američki list „Los Anđeles Tajms“ napisao da su bez sumnje jedan od najboljih sastava na svijetu. Ove godine „Henšel kvartet“ proslavlja 25 godina postojanja, a u bogatoj karijeri osvojili su brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Izvor: MONDO/ Dragana Božić

Ulaznice za "Jesenju sonatu"

Zahvaljujući podršci pokrovitelja i sponzora ulaznica za svako koncertno veče iznosi pet KM, a svi koncerti počinju u 20 časova.

Drugi dan festivala, odnosno 11. oktobar rezervisan je za domaće snage. Mlada violinistkinja Jovana Raljić, koja je postigla zapažene rezultate, kako na domaćoj tako i svjetskoj sceni predstaviće se publici sa gostom, istaknutim pijanistomHafezom Babahašijem.

U subotu, 12. oktobra održaće se koncert vrhunskih muzičara Edina Karamazova (lauta), Danija Bošnjaka (flauta) i Aleksandra Miloševa (gitara).

...
Izvor: Youtube/ natanps

Karamazov je karijeru počepokao klasični gitarista prije nego što je počeo da svira baroknu lautu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, a kao solista je snimao i nastupao sa vodećim muzičkim ansamblima i umjetnicima, a posebno zanimljiva je i njegova saradnja sa britanskim rok muzičarem Stingom.

Četvrtog dana festivala, 13. oktobra, publici će se predstaviti muzičari Mihajlo Zurković na klaviru i Marko Miletić na violončelu. Obojica su imali brojne nastupe širom svijeta, te stekli veliki ugled u muzičkoj umjetnosti.

Završnica drugog Internacionalnog festivala „Jesenja sonata“ ostavljena je za koncert čuvene italijanske pijanistkinje Elize Tomelini, koja će u ponedjeljak 14. oktobra održati cjelovečernji koncert pred Banjalučanima.

Eliza Tomelini, kao pijanističko čudo od djeteta, bila je hvaljena od istaknutih muzičkih kritičara i oduvijek je bila atipična umjetnica koja se opirala dogmama i akademskom kontekstu. Tomelini je 2017. godine izvela nesvakidašni poduhvat. Naime, spojila je svoje ljubavi muziku i alpinizam te održala koncert na najvišoj kvoti na svijetu. Eliza je na pravom koncertnom klaviru svirala na vrhu Monte Rosa u Alpama, na 4460 metara nadmorske visine i to nakon uspona na ovaj vrh.

...
Izvor: Youtube/ elisa tomellini.official

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop