• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitcoin pao na najmanju vrijednost u posljednih 6 mjeseci: 60 milijardi nestalo sa tržišta za 24 sata

Autor Marko Nešović

Rast od 4%, praćen oštrim padom od 9% spustio je vrijednost Bitcoin kriptovalute sa 43.328 na 38.258 USD.

 Ostar pad vrednosti Bitcoin kriptovalute digitalni dolar Izvor: SmartLife / Pexels / Thought Catalog

Ovako veliki pad cijene povukao je sa sobom i vrijednosti drugih kriptovaluta, pa je vrijednost tržišta za 24 sata izgubila čak 50 milijardi USD, prateći trend laganog pada od novembra 2021. kada je iznosila 3 biliona dolara.

Možda će vas zanimati

Bez pravih vijesti i dešavanja koja bi mogla da budu krivac ovog velikog pada cijena Bitcoin kriptovalute, investitori su ostali češkajući se i razmišljajući šta je uzrok ove velike oscilacije. Neki od njih krive makro indikatore, što bi značilo da je ovo samo početak nestabilnog kretanja vrijednosti Bitcoin-a i drugih kriptovaluta.

Bitcoin menjačnica
Izvor: SmartLife / Unsplash / Art Rachen

Velike misterije

Sa druge strane, misterija kretanja cijena kriptovaluta i ko je kreirao Bitcoin nejasnija nam je od istorije univerzuma, pa se sve svodi na nagađanja i lov u mutnom, sa kratkotrajnim predviđanjima koja često budu delimično tačna i to samo u malom vremenskom rasponu.

Neki od (hiljada i hiljada) analitičara su naglasili da trenutni šablon kretanja cijene pokazuje sličnosti sa onim iz septembra 2021. godine. Tada je Bitcoin nekoliko puta imao oštre padove, sa 52.000 na oko 41.300 USD u periodu između septembra i oktobra, da bi početkom novembra vrijednost skočila na 69.000 USD.

Možda će vas zanimati

Bitcoin povukao nogu

Kako to obično biva, Bitcoin sa sobom povlači i druge kriptovalute, pa smo značajan pad vrednosti videli i kod drugih poznatih kriptovaluta: Ethereum, Binance Coin, Solana, Cardano, Ripple, Dogecoin koje su pale u proseku između 6 i 10% u posljednjih 12 sati.

Federalne rezerve uzburkale stvari

Jedan od Forbes analitičara naveo je u svom članku objavljenom rano jutros da su investitori uznemireni nedavnim izjavama Federalnih rezervi SAD da će smanjiti svoj bilans stanja i povećati kamatne stope, što je moglo da bude jedan od uzroka pada vrijednosti kriptovaluta.

Digitalni dolar

Dan prije toga, u četvrtak, 20. januara Federalne rezerve SAD objavile su dugo očekivani izvještaj o potencijalu digitalnog dolara, nove digitalne valute centralne banke SAD, inspirisane Bitcoin-om, i drugim kriptovalutama.

Digitalni dolar bi mogao da bude odgovor na eksperimentisanje banaka širom svijeta sa digitalnim valutama i rješenje za globalni sistem finansija. Prema izveštaju, digitalni dolar bi mogao fundamentalno da promijeni bankarski sistem i njegov odnos sa Federalnim rezervama, i da postane skoro savršena zamjena za komercijalni bankarski novac.

Šta su i kako rade kriptovalute
Izvor: YouTube / Simplilearn

Da li je to samo deo razloga zbog kojeg je Bitcoin krenuo na dole, povlačeći sa sobom druge kriptovalute, ne može vam niko odgovoriti sa sigurnošću, ali ono što vam možemo reći je da je ovo pravi primjer nestabilnosti tržišta kriptovaluta, i da je potrebno mnogo dok digitalni novac ne priđe blizu da zamijeni tradicionalni. Čini nam se da prag nove svjetske ekonomske krize nije dobar trenutak za tako nešto...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

AMC i GME na mjesec

Kripto pada jer ga prodaju institucije da bi usporili pad Americkog marketa i cijele ekonomije. manipulacija sa akcijama AMC i GME ce kostati Americku a i svjetsku ekomojiu, krah je vec poceo samo je pitanje dana kada ce balon da pukne.Kripto ce da ide gore poslije toga jer je sigurniji of Fiat valuta.

MONDO REPORTAŽE