• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven identitet tvorca najjače valute, Bitcoin

Autor mondo.rs

Posle više godina spekulacija i misterije, pravi tvorac virtuelne valute Bitcoin otkrio je svoj identitet, a radi se o australijskom preduzetniku Kregu Rajtu.

Rajt je za tri medijske kuće Bi-Bi-Si (BBC), Ekonomist i magazin GQ, dao tehničke dokaze da podrži svoju tvrdnju da je on pravi tvorac ove valute, time što je koristio novčiće za koje se zna da su isključivo u vlasništvu kreatora Bitcoina.

Istaknuti članovi zajednice Bitcoina i osnovnog tima koji ga razvija takođe su potvrdili njegovu tvrdnju, prenosi BBC.

Bitcoin je od još od stvaranja 2009. bio obavijen velom tajne, pošto je njegov tvorac bio nepoznat. Kao tvorac Bitcoina je navođen Satoši Nakamoto, mada se nije znalo ko je to, kao ni to da li je reč o pseudonimu iza koje se krije jedan čovek ili više njih.

Na sastanku sa BBC-ijem Rajt je digitalno potpisao poruke koristeći kriptografske ključeve stvorene u ranim danima razvoja Bitcoina.

Ti ključevi su nepobitno povezani sa Bitcoinima za koje se zna da ih je stvorio Satoši Nakamoto, pseudonim koji je koristio pronalazač Bitcoina na početku. Mediji već više godina pokušavaju da utvrde ko je, ili ko su, misteriozni kompjuterski stručnjaci ; iza tog pseudonima koji su 2009. stvorili softver za Bitcoin. "To su partije korišćene da se pošalje 10 Bitcoina Halu Fineju u januaru (2009) prilikom prve transakcije s Bitcoinom", rekao je Kreg Rajt tokom demonstracije pred predstavnicima tri medija.

Rajt je rekao i da će objaviti dodatne informacije koje će omogućiti drugima da kriptografski provere da li je on zaista Satoši Nakamoto. Za razliku od fizičkih deviza kao što su evro ili dolar, Bitcoinima ne upravlja nikakva centralna banka, već ih generišu hiljade računara u svetu, u procesu koji se naziva "vađenje rude" (mining).

Šta je uopšte Bitcoin?

Ta digitalna valuta, koja funkcioniše kroz lanac kompjuterskih kodova, postala je popularna među zaluđenicima za tehnologiju, internet libertarijancima i investitorima avanturistima, pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste Bitcoine.

Obični korisnici kupuju virtuelne valute preko internet menjačnica, koje onda čuvaju u takozvanim "novčanik" programima na svojim kompjuterima. Preko tog programa se direktno može izvršiti uplata prodavcu koji prihvata digitalnu valutu čime se izbegava provizija kod banaka ili davanje informacija o kreditnoj kartici. Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje Bitcoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju medija pošto su i veliki prodavci počeli da primaju Bitcoine.

Kradu Bitcoin preko mejla, preokreću PC u rudare!

Poznate su već i prevare sa Bitcoin valutom, tako što virusi i zlonamerni programi preuzimaju kontrolu nad zaraženim sistemom, zauzimaju najveći opseg njegovih resursa i koriste ga kao jednog od članova veće mreže namenjenih za vađenje rude tj. za generisanje Bitcoin novčica. Vrednost Bitcoina konstantno varira, a najveća je bila nedavno, kad je vredela skoro 1.100 dolara za jedan Bitcoin novčić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS