• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIJENE HRANE u svijetu padaju već 10 mjeseci zaredom

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Svjetske cijene hrane pale su u januaru 10. mjesec zaredom, a sada su niže za oko 18 odsto u odnosu na rekordno visok nivo koji je postignut prošlog marta nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

 Proizvodnja hrane. Izvor: Shutterstock

Ove podatke danas je saopštila Agencija Ujedinjenih nacija za hranu (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Indeks cijena Agencije UN za hranu i poljoprivredu, koji prati prehrambene proizvode kojima se najviše trguje na globalnom nivou, iznosio je u prosjeku 131,2 poena prošlog mjeseca u odnosu na 132,2 za decembar. To su bili najniži pokazatelji od septembra 2021.

Pad cijena biljnih ulja, mliječnih proizvoda i šećera pomogao je u padu indeksa, dok su žitarice i meso ostali uglavnom stabilni, saopštio je FAO.

U odvojenim procjenama ponude i potražnje žitarica u petak, FAO je podigao svoju prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u 2022. na 2,765 milijardi tona sa prethodne procjene od 2,756 milijardi tona.
FAO indeks cijena žitarica porastao je samo 0,1% na mjesečnom nivou u januaru, rezulturajući povećanjem od 4,8% u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Rojters.

Međunarodne cijene pšenice pale su za 2,5% pošto je proizvodnja u Australiji i Rusiji nadmašila očekivanja. Pirinač je, naprotiv, skočio za 6,2%, djelimično podstaknut jakom lokalnom potražnjom u nekim azijskim zemljama izvoznicama.

Cijene biljnog ulja pale su u januaru 2,9 odsto, indeks mliječnih proizvoda 1,4 odsto, a šećer 1,1 odsto. Meso je palo za samo 0,1%.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE