• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Herojska pobjeda Želje u Budimpešti!

Autor mondo.ba

Sarajevski Željezničar slavio je u četvrtak uveče nad Ferencvarošem u Budimpešti 0:1 (0:0) golom Dženisa Beganovića u 90. minutu!

Trener Želje Milomir Odović je u najavi utakmice istakao da je cilj plavih plasman u narednu rundu kvalifikacija za Ligu Evrope i da im za taj uspjeh treba povoljan rezultat iz Budimpešte.

Vjerovatno bi iskusni stručnjak bio prezadovoljan i remijem, ali je povukao prave poteze i izmjenama direktno doprinio senzacionalnoj pobjedi kluba sa Grbavice nad Ferencvarošem (0:1).

Akciju iz 90. minuta "režirali" su upravo rezervisti - Dijata je spustio glavom loptu ka Dženisu Beganoviću, koji je sa nekih 11 metara rutinski pospremio u suprotan ugao mađarskog gola za veliko slavlje oko 500 sarajevskih navijača, koji su doputovali u Mađarsku!

...
Izvor: YouTube

Ipak, iako je uz Odovića i Beganovića, koji su apsolutni heroji svih navijača Želje, ogroman posao odigrala je u četvrtak i odbrana sarajevskog tima, posebno u drugom poluvremenu koje je odigrala bez ijedne greške.

I vezni red je bio na visini zadatka, pogotovo u onom defanzivnom dijelu, odnosno u onom dijelu koji je kvario igru protivnika, pa Ferencvaroš u nastavku nije stvorio nijednu stopostotnu šansu.

U prvom ih je bilo, barem dvije-tri, ali ni Zoltan Gera uprkos iskustvo u engleskoj Premijer ligi nije bio priseban da zatrese mrežu večeras odličnog kapitena Marijana Antolovića, čiji će zadatak sljedećeg četvrtka na Koševu biti da sačuva svoju mrežu.

A onda će se moći slaviti u punom smislu...

Napomenimo i da je dvoboj u Mađarskoj odlično vodio sudija sa Islanda Gunar Jarl Jonson.

SASTAVI

Ferenvaroš:Dibuš, Leandro, Busai, Nalepa, Dilaver, Ramirez, Bode, Gera, Lamah, Somalija, Varga

Željezničar: Antolović, Kosorić, Memija, Bogdanović, Kvesić, Bajić, Blagojević, Hadžiahmetović, Sadiković, Đelmić, Kokot

TOK UTAKMICE

1 - Počeo je susret u Budimpešti. Srećno plavi, na ovom meču, bijeli!

2 - Na stadionu se nalazi oko deset hiljada gledalaca, od čega i par stotina pristalica najtrofejnijeg kluba u Bosni i Hercegovini.

Video: Damir Hajdarbašić, www.fkzeljeznicar.ba

Posted by FK Željezničar on Thursday, July 16, 2015

4 - Prva šansa na utakmici i to za Želju! Ognjen Đelmić je odlično šutirao iskosa sa nekih 20-ak metara, lopta je pogodila jednog defanzivca domaćih u nogu i promijenila smjer, ali je prozujala tik pored lijeve stative Ferencvaroša.

10 - Sarajlije zasad igraju bez straha i ničim nisu impresionirani. Lagano je opet priprijetio Riad Bajić, koji je već drugi put prošao po desnoj strani i uputio udarac ka domaćoj mreži. Na žalost, neprecizno.

13 - Nekadašnji igrač VBA i Fulama Zoltan Gera je poslije centaršuta bio najviši u kaznenom prostoru Želje, ali je lopta otišla visoko iznad prečke. Prethodno je Zoran Kokot skrivio prekršaj u opasnoj zoni.

18 - Na tribinama je i selektor BiH Mehmed Baždarević, kojeg za Mađare ne veže lijepo sjećanje dok je nosio dres plavih. Naime, 1985. godine, Sarajlije pod vođstvom Ivice Osima je protiv Videotona dijelilo 90 sekundi do plasmana u finale tadašnjeg Kupa UEFA i megdan sa velikim Realom iz Madrida.

22 - Nekoliko minuta stravičnog pritiska na gol Marijana Antolovića - čak dvije dobre šanse stvorili su Mađari, ali ispred Gere je intervenisao Josip Kvesić, da bi potom Bode poslije odličnog centašuta tukao iznad prečke.

30 - Željo odlično stoji na terenu i bez većih problema održava ovaj rezultat. Takođe, Odovićev tim vreba priliku da iz kontre ugrozi golmana Dibuša.

36 - Stoposotna šansa za Ferencvaroš! Nakon centaršuta lopta se odbila do Leandra, koji sa nekoliko metara šutira visoko iznad prečke.

42 - Stativa za Mađare! Lamah je odlično šutirao, ali je okvir gola bio saveznik Željezničara. Žuti karton zaradio je Ognjen Đelmić.

- kraj prvog poluvremena -

46 - Nastavljena je utakmica u prestonici Mađarske.

52 - Poslije pet minuta igre u nastavku, ništa se konkretnije nije dogodilo iako je domaćin krenuo odlučnije. Odović je umjesto Hadžiahmetovića uveo Dženisa Begaovića, a poslije prekršaja nad Kvesićem po lijevoj strani, uslijedila je brza akcija Želje, ali je ofsajd okončao šansu koja je "mirisala" na gol.

56 - Odlično je Sadiković zaustavio napad Ferencvaroša, a već u sljedećem napadu se našao u šansi da ugrozi mrežu domaćina, ali je njegov traljavi udarac bez problema zaustavio golman Mađara.

69 - Mađari nemaju rješenje za defanzivnu igru Želje i pokušavaju da nekako probiju bedem na sredini terena. Gera je imao šansu, ali Antolović lagano brani njegov udarac.

71 - Odović je izvršio drugu izmjenu - umjesto Đelmića do kraja utakmice igraće Enis Sadiković.

75 - Rolan Varga je poslije dobrog centaršuta nadvisio odbranu Želje, ali nije bio precizan. Lopta je otišla iznad prečke.

82 - Ferencvaroš ima inicijativu, ali odbrana Želje igra bez greške, čuva povoljan rezultat, kojim bi plavi imali realne šanse da u revanšu na "Koševu" izbore plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evropu.Ali, treba izdržati do kraja...

87 - Zoran Kokot je posljednja izmjena za Želju, a umjesto njega Dijata. U Budimpešti dakle neće debitovati Joco Stokić, doskorašnji napadač Borca iz Banjaluke jer je ovo treća izmjena.

88 - Iznenada se ukazala prilika za Bajića, ali nije uspio da ostane na nogama i uputi udarac sa nekih 16 metara.

90 - GOOOOL! Željo je poveo!!!!!Dijata je asistirao, a Dženis Beganović pogodio suprotni ugao!!!!

90 - Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade.

90+1 - Odlična šansa za domaćina, Gera je sa desetak metara šutirao poslije gužve, ali je Antolović uhvatio "živu" loptu.

- kraj utakmice-

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

alexandar

Nadam se da ce Madjari proci dalje!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC