• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi presedan zbog tzv. Kosova!

Autor mondo.rs

FIFA na dan kvalifikacione utakmice za SP 2018. protiv Finske odobrila nastupe petorici dosadašnjih reprezentativaca Albanije.

Iako pravilima FIFA nije dozvoljeno fudbalerima da u seniorskoj konkurenciji menjaju reprezentaciju za koju će nastupati, tzv. Kosovo dobilo je velike "poklone" uoči, pa i na dan svog debija u međunarodnim takmičenjima.

Komitet FIFA za nacionalni status igrača u ponedeljak je odobrio Amiru Rahmaniju (jednom nastupio za Albaniju), Albanu Mehi (sedam nastupa za Albaniju), Herolindu Šalji (pet nastupa za Albaniju), Milotu Rašici (dva nastupa za Albaniju) i golmanu Samiru Ujkaniju (20 nastupa za Albaniju) da promene fudbalsku nacionalnost i budu deo reprezentacije tzv. Kosova u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Na čekanju je ostao samo vezni igrač Valon Beriša, koji je 19 puta branio boje Norveške.

FIFA je ranije izašla u susret devetorici fudbalera sa pasošima drugih zemalja, među kojima su Albert Bunjaku, član reprezentacije Švajcarske na Mundijalu u Južnoj Africi 2010, Erton Fejzulahu (pet puta igrao za "A" tim Švedske), kao i bivši reprezentativci Nemačke, Norveške, Austrije, Švajcarske i Albanije u mlađim kategorijama.

PROTEST ŠVAJCARACA

Fudbalski savez Švajcarske, za čiju reprezentaciju igra nekoliko fudbalera poreklom sa Kosova i Metohije, uključujući Granita Džaku iz engleskog Arsenala, pre nekoliko dana je objavio saopštenje u kome kritikuje UEFA i FIFA što nisu jasno povukle crtu između dozvoljenog i nedozvoljenog, već su svojom pasivnošću omogućile fudbalskim funkcionerima sa tzv. Kosova da vršljaju po Švajcarskoj i vrbuju njene igrače.

Njihovi zahtevi bazirani su na tezi da propisi FIFA ne uzimaju u obzir slučaj kada igrači žele da pređu u asocijaciju koja prethodno nije bila članica svetske fudbalske "porodice".

Podsećamo da je t
zv. Kosovo primljeno u UEFA i FIFA u maju ove godine, nakon što je dobilo punopravno članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu.

Selekcija otcepljene srpske pokrajine od 20.45 časova u gradu Turku gostuje Finskoj. Reč je o meču 1. kola grupe u kojoj su još Hrvatska, Turska, Ukrajina i Island.

Tzv. Kosovo i Gibraltar naknadno su ubačeni u kvalifikacije 9. juna, pošto u vreme žreba još nisu bili članovi FIFA. Paradoks je da će Kosovari kao domaćini igrati utakmice u albanskom gradu Skadru!?

Finski fudbalski savez saopštio je da će na ulazima u stadion oduzimati sve zastave koje šalju političku poruku, uključujući zastave Albanije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC