Trka "Beograd - Banjaluka" u elitnoj kategoriji!

Autor:

Organizatori biciklističke trke "Beograd - Banjaluka" poslali su prijavu Međunarodnoj biciklističkoj federaciji (UCI) da iduće izdanje trke bude održano u okviru prve kategorije.

Trka "Beograd - Banjaluka" u elitnoj kategoriji! Foto: MONDO/Vedran Ševčuk

To bi značilo da će na trci učestvovati neke od najboljih svjetskih ekipa koje se takmiče na trkama poput Điro d'Italija, Tur d'Frans ili Vuelte.

Trka "Beograd - Banjaluka" odavno je organizaciono ispunila sve uslove, a posljednje izdanje završeno 30. aprila još jednom je to potvrdilo.

Komesari UCI dali su pozitivne ocjene i složili se da je trka prerasla drugu kategoriju, što je potvrdio i član UCI Ed Buše.

"Trka ima sve uslove da pređe u elitni rang, bilo bi gubljenje vremena da još godinu ili dvije ostane na istom nivou", rekao je Buše.

Pohvale iz najviših krugova svakako gode i predstavljaju satisfakciju za uložen trud svih prethodnih godina, ali prelazak u najviši rang znači još više posla.

EUROSPORT

Odmah po prijavi za prvu kategoriju, organizatore su kontaktirali čelni ljudi Europorta, sa ponudom o prenosu trke. "Cifra izgleda pomalo nevjerovatno za naše prilike, jer traže 800.000 maraka. Ipak, mjesec dana najave, bar deset sati direktnog prenosa tokom tri dana, uz specijalizovane emisije poslije svake etape odlična su prilika za promociju turističkih potencijala. Minut programa na Eurosportu košta desetine hiljada evra, tako da je ovo povoljna ponuda o kojoj moramo da razgovaramo sa ministarstvima turizma", rekao je Kuvalja.

"Presrećni smo što smo dobili ovakvu priliku. Nije mala stvar ući u društvo najboljih, pogotovo kada se zna od čega smo krenuli. Prijavio sam etapnu trku koja bi trajala tri dana, što znači da će nam biti potrebna još dva grada domaćina, pored dosadašnjih Beograda, Bijeljine, Teslića i Banjaluke. Poučeni pozitivnim iskustvom ovih gradova, već su se javili predstavnici potencijalnih domaćina i izrazili spremnost da ugoste karavan. Bez obzira što je do trke ostalo praktično 11 mjeseci, uskoro ćemo razgovarati sa svima, jer nas čeka veliki posao", rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kako bi trka bila na svjetskom nivou, potrebno je duplo više novca nego do sada.

"Ekipe iz grand tura u prosjeku traže desetak hiljada maraka za dolazak. Jednostavno takva su pravila. Pored toga, nagradni fond je mnogo veći, tako da nam je potrebno bar 60.000 maraka dnevno, onosno 180.000 za kompletnu trku. Smatram da je to nije mnogo novca s obzirom na benefite koje država i gradovi domaćini mogu da dobiju, ali se u organizaciju jače moraju uključiti institucije", rekao je Kuvalja.

Ostale vijesti