• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bajern silan kroz šuplju odbranu Borusije!

Autor mondo.ba

U 97. bundesligaškom "Klasikeru" između Borusije i Bajerna očekivano je slavio minhenski tim rezultatom 1:3 (0:2) i produbio krizu "milionera".

Najveći derbi njemačkog fudbala na "Vestfalenu" opravdao je očekivanja ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, ali je i pokazao da je Dortmund u ozbiljnoj rezultatskoj krizi, ali i krizi u igri, posebno u odbrani.

Prije meča sa bavarskim gigantom, posljednja defanzivna linija "milionera" na čelu sa golmanom Romanom Burkijem je primila čak 10 golova na četiri utakmice i bilo je jasno da će teško izdržati protiv ponajboljeg napada u Bundesligi.

97 mečeva Klasikera

24 pobjede Dortmunda

43 trijumfa Bajerna

29 remija

Izabranici Jupa Hajnkesa, čijim je dolaskom na klupu Bajerna, i počela "crna" serija dortmundske ekipe, već u prvom dijelu su gotovo riješili pitanje pobjednika pogocima Arjena Robena i Roberta Levandovskog, da bi David Alaba u namjeri da asistira Poljaku u nastavku razriješio sve dileme.

BORUSIJA - BAJERN 1:3 (0:2)

Ovo je bio osmi trijumf Bavaraca u Bundesligi za učvršćivanje na prvom mjestu na tabeli, ali i treći poraz Borusije, drugi uzastopni na "Vestfalenu", što se nije dogodilo na skoro 50 prethodnih domaćih utakmica dortmunskog kluba.

Razumljivo, domaćin je od starta dvoboja 11. kola želio da napadne goste sa "Alijanc Arene" i prvi zaprijetio preko Pjera-Emerika Obamejanga u 12. minutu, ali je reprezentativac Gabona oklijevao u izgledanoj situaciji ispred golmana Svena Ulrajha, pa je izblokiran.

Kazna je uslijedila pet minuta kasnije sjajnim golom Arjena Robena - akciju je započeo Tijago Alkantara, u kaznenom prostoru je loptu grudima primirio Hames Rodrigez i vratio na udarac Holanđaninu, koji je majstorski pogodio suprotan ugao - 0:1.

Pokušavali su Obamejang i Andrej Jermolenko da što prije uzvrate i Dortmundu donesu brzo izjednačenje, međutim, Ulrajh je njihove pokušaje iz sredine prvog poluvremena zaustavio bez većih problema.

Posebno dobro je reagovao u 30. minutu kad je skinuo stopostotnu šansu ukrajinskom napadaču, a u narednom napadu i golman Burki je kod udarca Levandovskog pokazao da je najmanje kriv za loše rezultate "milionera" u posljednjih mjesec dana.

Uslijedila je potom i brza kontra domaćina koju je udarcem sa desetak metara završio Šinđi Kagava, savladan je bio i golman Bajerna, ali je lopta samo okrznula desnu stativu Bavaraca.

Nisu fudbaleri Borusije imali ni sreće u tim trenucima, posebno jer su Bavarci u 36. minutu stigli do dvostruke prednosti 11. prvenstvenim pogotkom Roberta Levandovskog.

I to kakvim!

Jošua Himik je dobio loptu na desnoj strani i centrirao, a poljski golgeter i prvi strijelac Bundeslige "štiklom" prevario Burkija, kojem je "Klasiker" bio stoti meč za Borusiju - 0:2.

Do odlaska na odmor u poluvremenu, Borusija je mogla barem da smanji rezultat i sačuva nadu u preokret, ali ponovo je Jermolenko bio neprecizan, odnosno bolje reći da mu je Ulrajh odlično odbranio šut.
I početkom nastavka je odmah "sijevalo" ispred obojice golmana - najprije Jermolenkov šut iz kaznenog prostora je izblokirala odbrana Bajerna, da bi na drugoj strani poslije udarca Levandovskog glavom, sjajno je reagovao Burki.

Mogao je Poljak u 64. minutu i definitivno da "ovjeri" osmu prvenstvenu pobjedu Bavarcima, međutim, nije bio precizan, ali vezni red gostiju je u tim trenucima potpuno zagospodario terenom i samo je bilo pitanje vremena kad će doći do definitivne potvrde osvojenih bodova.

A ona je stigla u 67. minutu poslije centaršuta s lijeve strane Davida Alabe i nove sjajne reakcije Levandovskog - 0:3. Doduše, Poljak uopšte nije dodirnuo loptu pa je pogodak pripisan austrijskom defanzivcu.

Zanimljiv detalj na "Vestfalenu" dogodio se 10 minuta prije kraja kad je sudija Tobias Štiler bio primoran da zbog povrede zatraži ljekarsku intervenciju. Ipak, stegnuo je zube i završio 97. njemački "Klasiker" u prvenstvu.

U samom finišu, "milioneri" su uspjeli da postignu počasni gol preko Marka Bartre na asistenciju Gonzala Kastra, ali se Dortmund prekasno probudio...

BUNDESLIGA, 11. KOLO

Augzburg - Bajer Leverkuzen 1:1 (0:0)
/Danso 49 - Voland 47/

Borusija Menhengladbah - Majnc 1:1 (0:1)
/Vestergard 67 - Dialo 19/

Frajburg - Šalke 0:1 (0:0)
/Kaliguri 62/

Hamburger SV - Štutgart 3:1 (1:0)
/Hunt 20, Kostić 65, Arp 70 - Ginček 54/

RB Lajpcig Hanover 2:1 (0:0)
/Poulsen 70, Verner 86 -Jonatas 56/

Borusija Dortmund - Bajern 1:3 (0:2)
/Bartra 89 - Roben 17, Levandovski 37, Alaba 67/

Nedjelja

Keln - Hofenhajm (15.30)
Volfsburg - Herta (18.00)

petak

Ajntraht - Verder 2:1 (1:1)
/Rebić 17, Aler 89 - Mojsander 25/

TABELA: Bajern 26, RB Lajpcig 22, Borusija Dortmund 20, Šalke 20, Hanover 18, Ajntraht Frankfurt 18, Borusija Menhengladbah 18, Hofenhajm (-1) 16, Bajer Leverkuzen 16, Augzburg 16, Herta (-1) 13, Štutgart 13, Majnc 12, Volfsburg (-1) 10, HSV 10, Frajburg 8, Verder 5, Keln (-1) 2.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC