• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robi u Banjaluci: Pamtim "ono" finale Kupa SFRJ

Autor mondo.ba

Novi selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki boravio je u utorak u Banjaluci, gdje je u razgovoru za Radio-televiziju Republike Srpske govorio o "zmajevima", Zvezdi i Partizanu u Ligi Evrope, Hrvatskoj i Srbiji na SP u Rusiji...

 Robert Prosinečki, Banjaluka Izvor: MN PRESS

"Veliki Žuti" je u utorak stigao u grad na Vrbasu i najprije priznao za "RTRS"  da se sjajno osjeća u Banjaluci.

"Nisam dugo bio ovdje, a svakako najviše se sjećam poraza koji je Borac nanio Crvenoj zvezdi 1987. godine kada je banjalučki klub u to vrijeme osvojio Kup Јugoslavije", izjavio je Prosinečki.

Prema njegovim riječima, veoma je motivisan da ostvari uspjeh sa selekcijom BiH.

"Motivi i želje su zaista velike. BiH ima sjajnu reprezentaciju, dobre igrače i moj cilj je bio da preuzmem selektorsko mjesto u reprezentaciji. Smatram to velikim izazovom i imam ambicije da BiH odvedem na jedno veliko takmičenje, a naredno veliko takmičenje je Evropsko prvenstvo 2020. godine".

Prosinečki se dotakao i plasmana Crvene zvezde i Partizana, koji su poslije 25 godina "prezimili" u Evropi.

SLUŠAM ROK, ALI VOLIM I STARIJE NARODNJAKE

"Ne želim da zvuči kao kliše ali moj život je samo fudbal. Pored toga, kada imam bar malo slobodnog vremena, zajedno sa suprugom volim da pogledam neki dobar film i poslušam kvalitetnu muziku, uglavnom rok ali ne krijem da volim i starije narodnjake, naravno, kada to profesionalne obaveze dozvole. Uglavnom, sasvim sam malo slobodan", dodao je Robi.

"Sigurno je velika stvar što su i Zvezda i Partizan dočekali proljeće u Evropi nakon dugo vremena. Došli su među 16 najboljih ekipa i niti jednoj ekipi dalje neće biti nimalo lako. Crvena zvezda za nijansu je izvukla nezgodnijeg protivnika. CSKA je dugo bio redovan učesnik Lige šampiona, tako da, sasvim sam siguran, beogradske crveno-bijele očekuje izuzetno teška utakmica. Zvezda u zadnje vrijeme igra sve bolje i kroz vrlo tešku grupu, pored Arsenala i Kelna, prošla je dalje. Zbog toga svi vjerujemo da bi se i naredna prepreka u vidu CSKA mogla savladati.Partizan je izvukao nešto slabijeg protivnika iako smatram da u nokaut fazi Lige Evrope nema slabih protivnika. U svakom slučaju smatram da će im biti nešto lakši put do osmine finala".

Nezaobilazna tema je bilo i predstojeće Svjetsko prvenstvo u Rusiji, gdje će nastupati Srbija i Hrvatska.

"U Hrvatskoj se dosta priča o ovoj generaciji reprezentativaca. Ovo je reprezentacija koja je skup igrača koji igraju u najboljim klubovima u Evropi i svijetu. Od Hrvatske se najmanje očekuje da prođe grupu, što je i normalno ali želje za velikim rezultatom sigurno su prisutne kod svih. Srbija se dugo nije plasirala ne neko veliko takmičenje. Nakon osam godina, ponovo je došla na scenu, na Svjetsko prvenstvo. Srpska reprezentacija ima dosta tešku grupu. Tu je ipak dugogodišnji svjetski prvak, Brazil koji evidentno nije samo favorit u grupi nego i jedan od favorita za osvajanje Mundijala u Rusiji.Takođe, tu je Švajcarska koja je posljednjih godina dosta napredovala jer im igrači igraju u velikim klubovima. Švajcarci imaju sjajnu generaciju, tako da će Srbiji biti izuzetno teško u grupi", podvukao je Prosinečki.

LIČNA KARTA

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Robert Prosinečki rođen je 12. januara 1969. u Filingen-Šveningenu u Njemačkoj.

Bivši je jugoslovenski i hrvatski fudbaler i reprezentativac i fudbalski trener. Poznat je kao član generacije Crvene zvezde koja je osvojila Kup evropskih Šampiona. Za Crvenu zvezdu je nastupao od 1987. do 1991. godine i u klubu ostavio neizbrisiv trag sjajnim partijama i efektnim golovima. Bio je trener Crvene zvezde, Kajzerija i selekcije Azerbejdžana, a ranije i trener u stručnom štabu Hrvatske, dok je selektor bio Slaven Bilić.

Počeo je da se bavi fudbalom u zagrebačkom Dinamu gdje je zapažen kao talenat i već sa 18 godina igra u prvom timu.

Nakon nesuglasica s trenerom Miroslavom Ćirom Blaževićem koji je izjavio da će "pojesti trenersku diplomu" ako Prosinečki postane igrač, odlazi u Crvenu zvezdu.

Proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva za fudbalere do 20 godina 1987. godine u Čileu, gdje je Јugoslavija bila pobjednik.

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 49 utakmica i postigao 10 golova, a za Јugoslaviju 15 utakmica uz četiri gola. Prvi gol u dresu Јugoslavije dao je protiv Grčke 20. septembra 1989. u prijateljskoj utakmici. Igrao je za Јugoslaviju na Svjetskom prvenstvu 1990, a za Hrvatsku na Evropskom prvenstvu 1996. i Svjetskim prvenstvima 1998. i 2002. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC