Robotska ruka "za svačiji džep" (VIDEO)

Japanska tehno-laboratorija "Mission arm Japan" predstavila je na konferenciji u Beču jeftinu vještačku ruku, koja košta "samo" 400 dolara

0
A- A A+

Tokom panela o poboljšanju čovjeka i njegovog života uz pomoć tehologije na Wa are developers konferenciji u Beču, Genda Kondo, direktor japanske tehno-laboratorije "Mission arm Japan" predstavio je vještačku ruku koja bi trebalo da bude lako dostupna i jeftina.

Ova ruka, kako su se uvjerili novinari portala Mondo.ba, još uvijek je malo sporija nego prava ljudska ruka, ali funkcioniše krajnje jednostavno: pomoću malog senzora koji je povezuje sa stvarnom rukom (ili njenim dijelom) i koji "čita naredbe" nerava i mozga, pa ih vještačka ruka izvršava.

Misija ruke i njenog tvorca je plemenita - da pomogne ljudima.

"Ja sam radio kao inženjer robotike u Soniju, ali danas radim za neprofitnu organizaciji i mogu se fokusirati na ono što mi je stvarno važno", rekao je japanski tehno-altruista.

Gospodin Kondo i drugi učesnici uvjeravali su nas da veza tehnologije i biologije ne mora da bude neetična, potencijalno opasna i strašna i da je ona neminovna, ali datehnologija mora biti što jednostavnija, kako ne bi smetala ljudima i kako je se ne bismo plašili.

Ruka koju proizvodi "Mission arm Japan" košta 400 dolara.Dobrodošli u budućnost, koja je već sadašnjost!

Ostale vijesti