• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FRANCUSKA je ŠAMPION sveta - drugi put!

Autor mondo.rs

U finalu 21. Svetskog prvenstva "trikolori" pobedili Hrvatsku. Posle 1998. Francuska je opet šampion, u trećem finalu u poslednje 22 godine.

Francuska je, ZASLUŽENO, najbolja na svetu!


"Trikolori" su u velikom finalu 21. Mundijala u Rusiji osvojili drugu titulu prvaka sveta, pošto su pobedili najprijatnije iznenađenje Svetskog prvenstva - Hrvatsku.

Francuska - Hrvatska 4:2 (2:1)!

Završeno je Svetsko prvenstvo!


1998, 2006, 2018... Posle slavlja na svom Sent Deniju protiv Brazila pre 22 godine, Francuska je poražena u finalu od Italije u Nemačkoj 2006. Danas su ponovo prvaci sveta. Prvi put sa Didijeom Dešanom kao kapitenom, a sada s istim čovekom kao selektorom. Odličnim selektorom, verovatno boljim nego što je bio igrač, a bio je veliki fudbaler! Sada je stao uz rame Mariju Zagalu i Francu Bekenbaueru, koji su kao igrači i selektori pobeđivali sa Brazilom i Nemcima na svetskim prvenstvima.


Odlični su tokom celog tunira bili Antoan Grizman, koji se potpuno podredio kolektivu i tinejdžer Kilijan Mpabe, četvrti najmlađi igrač finala u istoriji. Inače, Francuska je izvela najmlađi tim ikada u finalima SP-a. Dakle, pred nama je nova vladajuća generacija u svetskom fudbalu, do danas samo vicešampion Evrope, a od danas vlasnici "zlatnog globusa" ili "zlatne boginje".

I Ngolo Kante je na tek završenom turniru bio jedan od najboljih igrača. Ali, u finalu je prečesto ispadao, nije donosio prednost Francuskoj, da bi ga već u 53. minutu Dešan zamenio Stivenom Nzonzijem.

U tom trenutku bilo je 2:1 za "trikolore", a u 65. - 4:1!

Hrvatska je odigrala sat vremena sa dve greške. Pre toga je bila besprekorna na terenu. Bolja, agresivnija, opasnija. Selektor Zlatko Dalić nije imao problem da motiviše i oporavi igrače koji su na prethodne tri utakmice igrali produžetke, a na čak dve pucali penale. Ne, "kockasti" su izašli na teren da igraju fudbal i igrali su ga. Dominirali, ali su grešili. SKUPO!

Prvo je Mario Mandžukić postigao istorisjki autogol u finalima Mundijala, kada je u 18. minutu posle centaršuta Antoana Grizmana okrznuo loptu glavom i prevario Danijela Subašića. Da bi deset minuta pošto je izjednačio sjajnim golom u 28, Ivan Paerišić refleksno igrao rukom, što je za sudiju Pitanu bilo dovoljno da pogleda VAR i preinači odluku u penal.

Neumoljiv je bio Grizman.


Nastavili su Hrvati da atakuju ka golu Francuske, da stvaraju šanse, ali i da primaju golove. Jednostvano, sreću su potrošili, a umor je učinio svoje.

U 59. minutu Pol Pogba je sa 16 metara, iz drugog pokušaja pogodio desni ugao, koji je i gađao, a šest minuta kasnije 19-godišnji Kilijan Mbape je sa 17-18 metara pogodio isti taj donji desni ugao i praktično rešio finale.

Nadu Hrvatima dao je Ugo Loris, kada je u 69, minutu neuspešno driblao Marija Mandžukića ispred svog gola - 4:2.

Na kraju, čini se, najzaslužniji redosled: Francuska, Hrvatska, Belgija...

Vidimo se u Kataru 2022, na prvom jesenjem Mundijalu.

FRANCUSKA: Loris - Pavar, Umtiti, Varan, Ernandez - Kante (od 54' Nzonzi), Pogba - Mbape, Grizman, Matuidi (od 73' Toliso) - Žiru (od 81' Fekir).

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 82' Strinić) - Brozović, Modrić, Rakitić - Rebić (od 71' Kramarić), Mandžukić, Perišić.


UŽIVO:

Još malo i gotovo...

Vrhunac Mundijala je pred nama, utakmica za prvo mesto. VELIKO FINALE!

Trenutni rezultat: Francuska - Hrvatska 4:2!

Francuska je i pre početka turnira bila u užem krugu favorita i po svemu što je prikazala u proteklih mesec dana u Rusiji nimalo nije iznenađenje što će se poslednjeg dana šampionata, od 17 sati boriti za drugu krunu u istoriji.

Ali...

Plasman Hrvata u finale je prvorazredna senzacija. Nije nimalo sporno da selektor "kockastih" Zlatko Dalić raspolaže vrhunskim igračima, od kojih su najveće zvezde Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić, fudbaleri koji i te kako znaju kako se osvajaju veliki trofeji, ali, ipak, ostaviti Španiju, Nemačku, Argentinu, Brazil... da gledaju u njihova leđa je iznenađenje kojem se malo ko nadao.

Hrvatska je u prvom svom finalu!

Uloga favorita je namenjena "trikolorima" i svetske kladionice mnogo veće šanse daju Francuskoj. Kvote za ovu utakmicu se kreću od dva i manje za pobedu Francuske, oko 3,5 na nerešeno i oko 4,5 na trijumf Hrvatske.

Međusobni skor:

Francuska ima tri pobede, dva meča su završena bez pobednika, dok Hrvatska nikada nije savladala današnjeg rivala. Najbitniji susret, pre finala u Moksvi, bilo je polufinala Mundijala 1998. godine, kada su "galski petlovi" preokrenuli u Parizu i pobedili 2:1.

FINALE SVETSKOG PRVENSTVA: FRANCUSKA - HRVATSKA

Moskva, stadion "Lužnjiki". Kapacitet 81.000 mesta.
Sudija: Nestor Pitana (Argentina)

FRANCUSKA: Loris - Pavar, Umtiti, Varan, Ernandez - Kante (od 54' Nzonzi), Pogba - Mbape, Grizman, Matuidi (od 73' Toliso) - Žiru (od 81' Fekir).

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 82' Strinić) - Brozović, Modrić, Rakitić - Rebić (od 71' Kramarić), Mandžukić, Perišić.

IZ MINUTA...

KRAJ!

82' - Pritisak Hrvata, opet se ređaju šanse ispred gola Francuske...

71' -  Izlazi Rebić, a ulazi Andrej Kramarić!

GOOOL!

4:2 - Možda smo i prerano proglasili Francuze prvacima.

69' - Loris je napravio neviđenu glupost, krenuo u dribling ispred svog gola, ali nije prevario Mandžukića. Kakva greška jednog od najiskusnijih igrača na terenu.

GOOOL!

4:1 - Izgleda da je pitanje svetskog šampiona upravo rešeno.

66' - Kilijan Mpabe postiže sjajan gol i uz Grizmana je definitivno najbolji igrač Mundijala. Francuska dominira u napadu...

GOOOL!

3:1 Francusku!

59' - Opasan napad i opet preko Mbapea. Zatim je Grizman odložio loptu za Pogbu, čiji je prvi šut sa 16 metara blokiran, ali ne i drugi, pošto mu se lopta vratila. Lepo je gađao, a Subašić je samo pogledom ispratio loptu.

54' -  Kante izlazi (neočekivano), Nzonzi. Sjajni Kante nije bio ubedljiv danas... Velika odluka Dešana.

52' - Evo i napada i prekida finala. Prvo je Mbape pobegao Vidi, imao je veliku šansu, ali je Subašić dobro odbranio. A, onda su neke osobe, obučene isto, uletele na teren, pa je policija morala da reaguje. Sve se brzo završilo...


- Francuzi se panično brane, Hrvatska igra dobar, ofanzivan fudbal i gol "visi".

48' - Velika šansa za Hrvatsku. Lepo je prošao Rebić, šutirao pod prečku, ali je Loris paradom sprečio novo izjednačenje. Samo korner za "kockaste".

- Nastavljena je utakmica... Nema promena ni u jednom timu.

- Očekuje se početak drugog poluvremena poslednje utakmice 21. Mundijala u fudbalu. Francuska vodi protiv Hrvatske 2:1.



Kraj prvog dela. Francuska vodi, Hrvatska je bolja!

- Hrvati su dva minuta izvodili korner za kornerom, a u međuvremenu se i Umtitiju ukazivala pomoć. "Kockasti" su svaki put imali priliku za gol.

43' - Ređaju se šanse ispred gola Francuske...

40' - Odlično finale u kojem ne vodi bolji tim. Hrvatska je imala novu šansu. Perišić je ubacio, Ante Rebić iz prve šutirao, ali je loše zahvatio loptu, tako da Loris nije imao većih problema. U nastavku akcije Lukas Ernandez je dobio žuti karton.

GOOOL!

2:1 za Francusku!

39' - Grizman je bio siguran sa bele tačke!


36' -  PENAL ZA FRANCUSKU - Odluku je doneo Nestor Pitana posle VAR snimka.

DRAMA U MOSKVI - VAR

Pitana u 34. minutu gleda da li je penal za Francusku. lopta je pogodila Perišića u ruku posle kornera.

NOVAK ĐOKOVIĆ JE ŠAMPION VIMBLDONA!

GOOOL!

1:1 u Moskvi!

28' Hrvatska je nabila Francuze u 16. Slobodan uadarac izveo je Luka Modrić, ona je došla do Ivana Perišića, vrlo je lepo prebacio loptu na levu nogu i sa 14-15 metara pogodio mrežu. Lopta je na putu ka golu dotakla Rafaela Varana.

27' - Kante faulom zaustavlja napad Hrvatske, dobija žuti karton.

24' - Ivan Rakitić je imao šansu, prebacio je gol. Pre toga je Pogba izgubio loptu, tako što se sapleo o istu.


23' - Vida je maestralno sprečio napad Francuske i verovatno idealnu šansu.

- Prvi autogol u istorijifinala Mundijala!

GOOOL!

19' - Hrvati su bili bolji, a Francuzi poveli! I to uz dosta sreće i posle sporne situacije. Slobodan udarac izveo je Antoan Grizman, a Mario Mandžukić nespretno reagovao ispred Pogbe, koji se nalazio u ofsajdu. "Trikolori" su poveli, a Hrvati po četvrti put su u eliminacionim utakmicama u zaostatku.

15' - Još nema izrazitih prilika, ali je Hrvatska bolje otvorila utakmicu i ozbiljno preti, pre svega napadima po levoj strani, gde deluje Perišić.

5' - Nema prilika, ali je Hrvatska bolje ušla u meč. Više se igra na polovini Francuske i "kockasti" su već tri puta bili u kaznenom prostoru "trikolora".

- Počelo je veliko finale 21. Svetskog prvenstva.

16.55 - Prvo francuska, pa hrvatska himna.


16.25 - Od reportera MONDA iz Moskve.



16.20 - Izlazak na teren...


16.17 - Nikola Karabatić, od oca Hrvata i majke Srpkinje: Za svoju Francusku!

"Rođen sam u bivšoj Jugoslaviji, otac mi je Hrvat, a majka Srpkinja. Preselio sam u Francusku s četiri godine, ali u meni je ostao deo Balkana", rekao je sjajni rukometaš te dodao kako će ipak navijati za domovinu u kojoj je proveo većinu svog života.

"Navijaću za Francusku. Ovo je finale o kojem sam sanjao. Premda me srce malo boli kada su u pitanju utakmice između Francuske i Hrvatske ili Francuske i Srbije u drugim sportovima", kaže jedan od najboljih rukometaša u povijesti.


15.59 - Ovako izgleda protokol.

Izvor: MONDO/Nikola Janković


15.40 - Zvanični sastavi za finale:

FRANCUSKA: Loris - Pavar, Umtiti, Varan, Ernandez - Kante, Pogba - Mbape, Grizman, Matuidi - Žiru.

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Brozović, Modrić, Rakitić - Rebić, Mandžukić, Perišić.


15.37 - Hrvatska predsednica pozvala Ruse da navijaju za Hrvatsku.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je danas u Moskvu i u video poruci objavljenoj na Fejsbuku zahvalila se ruskim navijačima na toploj dobrodošlici tokom Svetskog prvenstva u fudbalu, pozvavši da u finalu između Francuske i Hrvatske navijaju za njenu zemlju.
"Pozdrav ruskim navijačima! U ime hrvatskih navijača, zahvaljujem se Rusiji na toploj dobrodošlici, vi ste divni domaćini. Hajde da danas navijamo za Hrvatsku. Hajde da navijamo zajedno", poručila je Grabar-Kitarovićeva, prenosi TAS.
Navodi se da će se ona pre početka finala, koje se igra od 17 časova na stadionu "Lužnjiki", sresti sa hrvatskim navijačima, a planiran je i susret sa predsenikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju.

15.32 - Malo statistike...



15.30 - U Barseloni u ponedeljak počinje Evropsko prvenstvo za vaterpoliste. Danas, na dan finala Vimbldona i Svetskog prvenstva, na konferenciji za medije sreli su se Srbi i Hrvati. Kao i uvek, opet su napravili sjajnu atmosferu.

Srbi i Hrvati na EP: Što ti dobra čukaaaa

15.28Oblast oko moskovskog stadiona Lužnjiki već je ispunjen navijačima, dva sata pre početka finalne utakmice Svetskog fudbalskog prvenstva između Hrvatske i Francuske. Finale je na programu od 17.00, a atmosfera u ruskoj prestonici polako dostiže usijanje. Kako prenose svetski mediji, hrvatski navijači su "preuzeli" ulice Moskve.

Na polufinale protiv Engleske u Moskvu je doputovalo oko 10.000 hrvatskih navijača, a sada ih se očekuje možda i dvostruko više, piše agencija Hina.

Nažalost, mnogi od njih su bez ulaznice za najvažniji meč šampionata, ali se nadaju da će na ulicama Moskve ugrabiti "papirić sreće".

"Sinoć su tapkaroši tražili 2.000 evra, a danas je cena pala na 1.500", rekao je za Hinu jedan mladić iz Zagreba.

Hrvatski navijači su i ovoga puta razvili veliku zastavu s natpisom "Hvala, Rusijo" na ruskom jeziku.

S druge strane, francuski navijači su rezervisaniji pred finale i čini se da ih je manje od navijača Hrvatske. Jedan Francuz je priznao da ga je pogodilo to što je video mnogo više Hrvata i nije mogao da objasni zašto su navijači Francuske manje vidljivi na ulicama Moskve.

Na samom stadionu su navijači iz celog sveta, razvijene su zastave Kine, Ekvadora, Nemačke, Maroka, Engleske...

15.04 - Moskva je preplavljena navijačima Francuske i Hrvatske. 



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC