• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAR stiže u Hrvatsku, evo i koliko košta!

Autor mondo.rs

FIFA i Savez su u potpunosti finansirali uvođenje VAR tehnologije. Koliko je realno da isto vidimo i u Superligi?

Hrvatska će prva u regionu koristiti VAR tehnologiju!

Još tokom prethodnog leta došlo je do načelnog dogovora, a nakon sastanka koji će delegacije FIFA i IFAB održati sa predstavnicima lige tokom januara, i definitivno će biti dato "zeleno svetlo" da od naredne takmičarske godine bude uvedena ova novina.

HNS će dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a, potom slede edukacije za arbitre, a potom i nužne ispravke na stadionima, poput "sobice" samo za VAR sudije.

Kako prenosi portal "24 sata", VAR tehnologija će se koristiti na svim stadionima i na svim mečevima, jer ne bi bilo fer da je samo za derbije, dok bi već ove sezone mogao biti testiran u finalu Kupa Hrvatske ili u nekom ligaškom susretu, radi edukacije arbitara.

Svi klubovi u Hrvatskoj nogometnoj ligi (10) su se složili s VAR tehnologijom, pa će tako deset stadiona morati prigrabiti licencu za VAR, uz onaj tim koji uđe iz druge lige.

Ono što je posebno zanimljivo ljudima u Srbiji jeste i cena!

Kako prenosi isti izvor, trošak za VAR tehnologiju će izaći oko milion do milion i po dolara, a dobra vest za hrvatske klubove je što ništa neće platiti;čak 80% troška će pokriti FIFA, dok je ostatak na Hrvatskom nogometnom savezu (HNS).


HNS je aplicirao za program "FIFA Forward" i preko njega će većinski otplatiti najveći deo ulaganja u VAR tehnologiju, dok je Savez zaradio dovoljno od Mundijala da pomogne klubove.

Prema informacijama koje je za "Al Džaziru" tokom oktobra dao sagovornik iz Fudbalskog saveza BIH, za njihovu ligu od 12 timova bi uvođenje VAR tehnologije bio izdatak od najmanje dva miliona dolara, a iz ovih računica moguće je izvesti i šta to znači za Srbiju.

Superliga broji 16 klubova, tako da bi po procenama ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, to za Srbiju bilo najmanje između 2,4 i 3 miliona dolara.

U intervjuu za MONDO, predsednik FSS Slaviša Kokeza je rekao da VAR tehnologija ima "svoje dobre i loše stran", da će iz Saveza "pratiti instrukcije FIFA i uvesti VAR kada bude uveden u Ligu šampiona" (biće od nokaut faze ove sezone), kao i uz konstataciju da je to "skupa investicija".

Istovremeno je istakao da bi na tom slučaju pomogli UEFA, FIFA i država Srbija.

Prethodno je samo Partizan od srpskih klubova "glasao" za uvođenje VAR tehnologije koja bi pomogla arbitrima kod spornih odluka, oko kojih se stalno diže bura.


GDE SE JOŠ KORISTI VAR TEHNOLOGIJA?

UEFA je odlučila da "požuri" sa VAR tehnologijom i uvede je od nokaut faze Lige šampiona, dok će se normalno od naredne sezone koristiti i u Ligi Evrope.

Englezi su dugo odugovlačili, ali su i oni na kraju dali "zeleno svetlo" za VAR, koji se koristi već u kup takmičenjima kod njih, a posle svake nove greške arbitara povede se priča o tome kako bi to drugačije bilo da imaju i video proveru.

VAR tehnologija se već koristila na Svetskom prvenstvu, a aktivno se koristi i u sledećim zemljama: Australija, Belgija, Kina, Francuska, Nemačka, Italija, Južna Koreja, Meksiko, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Turska i Sjedinjene Države.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC