• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matić za MONDO: Nema "orlova" bez jakih klubova

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

"Sve dok u Srbiji ne budemo imali dva, tri jaka kluba možemo da zaboravimo na reprezentaciju“, ocijenio je Vladan Matić. Selektor Mađarske u intervjuu za MONDO govorio je i o tome kako mu bebe "diktiraju" sastav, protivnicima na SP...

 Vladan Matić selektor Mađarske MONDO intervju Srbija ne može bez jakih klubova Izvor: MN PRESS

Subotnjim mečevima u Grupi i i Grupi II počinje druga faza Svjetskog prvenstva za rukometaše u Njemačkoj i Danskoj u kojoj će se 12 reprezentacija boriti za četiri mjesta u polufinalu.

Plasman u drugi krug izborila je selekcija Mađarske, koju zajedno vode Ištvan Čoknjaji i Vladan Matić, dok će Srbija poslije osvajanja petog mjesta razigravati za plasman od 17. do 20. mjesta.

Iako će ovo biti najlošiji plasman Srbije na svjetskim prvenstvima od raspada bivše Jugoslavije, Matić, koji je vodio "orlove" u dva navrata, u intervjuu za MONDO rekao je da to ne treba da nas posebno iznenađuje niti razočara.

"Sve dok se u Srbiji ne naprave mogućnosti da se pojave dva, tri ozbiljna kluba sa ozbiljnim ulaganjima, od milion ili dva evra, što na evropskom nivou nije nešto naročito, da igrači ne idu jako mladi u inostranstvo već da ostanu do 23,24. godine i da igraju, ako ne Ligu šampiona onda bar grupnu fazu EHF kupa nemamo šanse. Dok ne budemo imali dva, tri ozbiljna kluba, kao što u Hrvatskoj imaju Zagreb i Nekse, u sloveniji Celje i Velenje, kao što u Makedoniji ima Vardar, nemamo šta da tražimo kad je u pitanju reprezentacija. I to je to“, jasan je Matić.

On nije želio da ulazi u dublju analizu nastupa Srbije, koju sa klupe vode njegovi nekadašnji saigrači Nenad Peruničić i Nedeljko Jovanović.

"Peruničić i Jovanović su moji veliki prijatelji, u njihovu stručnost ne mogu da  ulazim, jer nisam pratio utakmice. Ali ako je već određeno i napravljen rez, ako smo se opredijelili za mladost, onda treba biti strpljiv tri, četiri godine dok ta mladost ne sazri. Nema ništa bez teških utakmica, jakih utakmica. Pored ovih svjetskih i evropskih prvenstava trebaju nam dva, tri dobra kluba u ligi, bez toga nema ništa. Ako se već pravi rez, ako se ekipa podmladila, onda to treba istrpiti. Ako u 10 godina promijenio sedam, osam selektora nema ništa od toga“, smatra Matić.

ISTRPITI ŠAMARE I OKRENUTI SE KA PARIZU 2024.

Srbija je eliminacijom u prvoj fazi SP propustila možda i posljednju šansu da izbori kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, međutim, Matić ističe da ne treba plakati, niti se opterećivati, već praviti sistem.

"Treba se skoncentrisati na Olimpijske igre 2024. u Parizu. Nema tu plakanja. Iz ovoga da se pokuša na Evropskom prvenstvu da se izbori plasman na Olimpijke igre 2020 nema teoretske šanse. Treba se koncentrisati na Olimpijske igre 2024. i na prvenstva koja dolaze poslije 2020. Kada se oporavi mladi Jovanović treba napraviti selekciju, oformiti ekipu, pa i strpiti neke šamare da bi možda došli u situaciju da se 2022. godine Srbija bori za Pariz 2024. Ja drugo rješenje ne vidim“, istakao je nekadašnji selektor "orlova“.

Matić je zajedno sa Ištvanom Čoknjajem ponovo na klupi Mađarske, sa kojom je 2009. osvojio šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj.

I ovoga puta Mađarska je prošla u drugi krug, ali će biti autsajder u grupi sa Švedskom, Norveškom, Danskom, Egiptom i Tunisom.

"Pokušaćemo da ostvarimo cilj i da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre osvajanjem 7. Ili 8. mjesta. Imamo tu nesreću što smo izgubili bod od Egipta i sad se praktično računa svaki gol između nas i njih i kako ćemo da prođemo protiv Tunisa. Planirali smo da žrtvujemo meč sa Danskom, ali sad smo u situaciji da ne smijemo jer se svaki gol računa. Po meni su Danci prvi favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva i biće jako teško. Vidi se da smo istrošeni, ispovređivani, malo nas ima i sve zavisi kako će mladi igrači reaguju na današnju utakmicu protiv domaćina, pred 15-16 hiljada ljudi. Poslije nemamo puno vremena jer već sutra igramo presudnu utakmicu protiv Tunisa koji igra odlično“, rekao je Matić.

Reprezentacija Mađarske sama sebi zakomplikovala je situaciju remijem 30:30 sa Egiptom, međutim, Matić upozorava da uspjesi afričkih reprezentacija Egipta i Tunisa i njihov plasman u drugi krug nisu nikakvo iznenađenje.

"Plan je bio da se plasiramo u drugu fazu i da prenesemo dva boda, ali imali smo remizirali sa Egiptom, možda malo i srećno. Ali moram da kažem da onaj ko misli da su Egipat, Katar, Tunis druga liga u svjetskom rukometu taj je u velikom problemu. To je osjetila i Bosna u ovim prijateljskim utakmicama protiv Katara, nema veze u kakvom sastavu su otišli. To su ozbiljne reprezentacije sa ozbiljnim trenerima, na sve tri klupe su španski stručnjaci. To je ozbiljan sistem sa igračima koji su u evropskim klubovima, u jakim evropskim ligama", rekao je Matić i dotakao se zanimljive teme.

Dok su nekada jugoslovenski i srpski treneri radili širom svijeta, čini se da primat sada preuzimaju Španci. Čak sedam Španaca vodi nacionalne selekcije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj.

"Dosta se sve promijenilo. Ja imam sreću da igram u Mađarskoj protiv Pastora, Ortege, Sabatea, igrao sam protiv Dejvisa. Španci su dosta napredovali, imaju rješenja u odbrani i u napadu za sve situacije. Prilagođavaju taktiku utakmicama i jako je teško igrati protiv njih. Mi smo tu malo zaostali sa našom školom. Oni su spremni na sve taktičke solucije. Dosta se vremena posvećuje video analizama i samoj taktici, nije dovoljno samo srce i 'ajmo, ajmo'. Sve je važno ko će u kom trenutku da izlazi, dvojka, trojka, petica... koliko je bek opasan, koga pustiti, a koga zatvoriti, koliko igrati na pravac dodavanja lopte, koliko usporiti loptu, to su sve sitnice zbog kojeg mi u stručnim štabovima ne spavamo. I onda to sve treba ukratko sažvakati igračima ukratko i nadati se da oni to mogu da izvedu. Mislim da ko ode na jedno prvenstvo bez ozbiljne video analize, taj nema nikakve šanse“, ocijenio je selektor Mađarske.

POVREDE I BEBE DIKTIRAJU SASTAV MAĐARSKE

On je ljubazno pristao na razgovor, iako smo ga prekinuli u pripremi za utakmicu protiv Danske, kojom će Mađari večeras od 20.30 početi drugu fazu.

"Igrali smo dvije pripremne utakmice sa Dancima, jednu smo izgubili lagano, drugu smo dobili lagano, ali nije problem u Dancima, već u nama. Imamo velikih problema“, uzdahnuo je Matić, a potom poslije kratke pauze nastavio sa objašnjenjem:

"Protiv Egipta nismo mogli da računamo na našeg najboljeg igrača Žolta Baloga koji je povrijedio zglob i tako smo izgubili najboljeg strijelca. U međuvremenu nam se povrijedio Rihard Bodo, naš prvi lijevi bek, drugi bek Iman Džamali je pokidao ukrštene ligamente. Žolt Balog je otišao kući da sanira povredu, a u isto vrijeme čeka bebu. Svakog trenutka može da se porodi žena od Matea Lekaija, ali i od Riharda Bodoa. Ako im se žene porode, dogovor sa Savezom je da moramo da ih pustimo kući, tako da mi imamo povrede i bebe koje nam diktiraju sastav ekipe. Jedno su problemi, drugo „slatki“ problemi, naravno, jer dolazak na svijet djeteta je nešto najljepše u životu“.

U ovoj pomalo specifičnoj situaciji Čoknjaji i Matić nemaju mnogo izbora.

„Uveli smo mlade igrače, mladog Dominika Matea iz Balatona, koji je odlično igrao protiv Švedske i dao šest golova. Danas uvodimo i mladog Zoltana Situ, takođe iz Balatona i daćemo više šanse Adamu Juhasu koji igra kod mene u Tatabanji. Pokušavamo da ostvarimo rezultat i koliko možemo da gurnemo mlade u vatru, jer nema druge, situacija je komplikovana“.

Večerašnje protivnike vidi kao glavne favorite za osvajanje titule svjetskog prvaka.

"Osim Danske tu je Francuska. Hrvate nisam gledao, ali čuo sam da igraju dobro, a svi hvale golmana Šegu. Mislim da će se između te tri reprezentacije odlučivati“, rekao je Matić.

Nakon završetka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj vraća se u Tatabanju, ekipu koja već četiri godine zaredom završava na trećoj poziciji u mađarskom prvenstvu.

"Ne možemo da se umiješamo u borbu za prva dva mjesta jer je naš budžet milion evra, a Vesprem i PIK Seged imaju po 10 miliona evra. Mi sa milion evra pariramo njima i pritisnemo ih dobro na domaćem terenu, čak i na gostujućem. Treba nam jedna nova dvorana, kao budali šamar, što se kaže. Ova sada je mnogo stara. Igrački kadar nije loš za te pare što imamo, čak i odličan. Četiri godine smo treći, možda budemo i četvrti, jer ostale ekipe ne mogu ništa protiv Vesprema i Segeda i onda smo im mi ta meta, da nas sruše, a mađarska liga je veoma jaka, sa ozbiljnim ekipama poput Balatonfereda, Čurga, Ferencvaroša“ iskren je srpski stručnjak.

EHF kup

Tatabanja će igrati grupnu fazu EHF kupa u kojoj će joj protivnici biti njemački Hanover, makedonski Rabotnik i hrvatski Neks.

"Nekse i Rabotnik su ozbiljne ekipe, o Hanoveru neću da trošim riječi. Sve je moguće. Ako uspijem za to kratko vrijeme da vratim naš igru i uklopim ove igrače onda smo mi dobri".

 Ističe da ga očekuje buran period u kojem će sa vrlo kratko vrijeme morati da posloži sve „kockice“.

"Imamo problem, otišao nam je srednji bek i doveli smo dva mlada igrača, a ja još nisam sa ekipom. Kako ću da ih ubacim u moj sistem za tako kratko vrijeme zaista ne znam. Malo je vremena, a uskoro će liga i EHF kup, malo igrača je ostalo kući jer ih je dosta sa reprezentacijama, neki su bili i povrijeđeni. Sad se vraćaju u sistem, a ja nisam tamo i to je veliki problem. Imam i četiri juniorska reprezentativca, tako da u Tatabanji sad trenira samo četiri ili pet igrača“.

Na kraju razgovora za MONDO Matić je ponovio da se nada da će Tatabanja uskoro dobiti novu dvoranu, o kojoj se priča duže vrijeme, te tako podići organizaciju na viši nivo.

"Naš plan je da sve mađarske reprezentativce koji ne stanu u Vesprem i u Seged pokušamo da dovedemo kod nas u Tatabanju. To će biti neki plan, a u svakom slučaju treba nam nova dvorana, jer evo grupnu fazu EHF kupa ne možemo da igramo u našoj pa idemo u Đer. Sa utakmicama srijeda-subota imaćemo mnogo putovanja, pa je teško i biti nezgodan domaćin. Ako dobijemo ozbiljnu dvoranu i uz nešto veći budžet možemo da postanemo ozbiljniji klub. Ovako možemo da na svom terenu dobijemo Vesprem ili Seged, a sa milion evra protiv deset je jako teško“, zaključio je Matić

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC