• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Der Klasiker" broj 100: Pada odluka o "salatari"?

Autor mondo.ba

Bajern iz Minhena u subotu od 18.30 (TV Eurosport 2) dočekuje dortmundsku Borusiju u jubilarnom najvećem derbiju njemačkog fudbala - Der Klasikeru!

Šestostruki uzastopni šampioni iz Bavarske su pod većim imperativom pobjede s obzirom da zaostaju za "milionerima" dva boda i u slučaju poraza, gosti sa "Vestfalena" bi trasirali put ka "salatari", koju su posljednji put osvojili 2012. godine.

Interesantno, to je bila 100. titula u Bundesligi i pripala je Dortmundu, koji bi pobjedom u stotom meču danas na "Alijanc Areni" mogao da pobjegne na "plus pet" i u dobroj mjeri zakorači ka osvajanju devetog šampionskog trofeja.

U prvom "Klasikeru" ove sezone, slavili su "milioneri" rezultatom 3:2 poslije preokreta u drugom poluvremenu zahvaljujući kapitenu Marku Rojsu i španskom golgeteru Paku Alkaseru, koji danas neće nastupiti zbog povrede.

Trener Borusije Lusijan Favr takođe neće moći da računa ni na Kristijana Pulišića, Ašrafa Hakimija i Maksimilijana Filipa, a pred put u Minhen je "otpao" i Rafael Gerero, što je dodatno oslabilo "milionere".

"Ako želimo pobjedu moramo da odigramo perfektnu utakmicu. Dokazali smo da možemo da pobijedimo Bajern, čak smo posljednjih godina, pet puta slavili u Minhenu u svim takmičenjima. Naravno, nebitna je statistika već moramo da odigramo sjajan meč da bismo ostvarili uspjeh. To je svima jasno i sigurno se nećemo samo braniti na 'Alijanc Areni'", rekao je Favr u najavi derbija.

S druge strane u bavarskom taboru, hrvatski trener Niko Kovač neće moći da računa na Korentana Tolisa, Arjena Robena i Alfonsa Dejvisa, ali se u ekipu vraća golman Manuel Nojer, koji je propustio posljednja dva susreta u Kupu Njemačke sa Hajdenhajmom (5:4) i bundesligaški dvoboj u Frajburgu (1:1).

Kovač je u najavi podsjetio na prvi ovosezonski derbi na "Signal Aduna Parku" i apostrofirao odbranu kao ključnu za osvajanje bodova u "Klasikeru".

"Prva utakmica u Dortmundu bila je sjajna, ali ovaj put moramo igrati u oba poluvremena, ne samo u prvom dijelu. Ove sezone na 40 takmičarskih mečeva smo primili 43 gola, što je previše. Francuska je postala svjetski šampion zbog dobre odbrane. Danas, ko napravi manje grešaka, pobijediće u derbiju", rekao je hrvatski stručnjak.

STATISTIKA

99 mečeva

45 pobjeda Bajerna

25 pobjeda Borusije

29 remija

Gol-razlika: 190:122 u korist minhenskog kluba

Prvi strijelac Bundeslige sa 19 pogodaka, Robert Levandovski nije siguran da će "Klasiker" odlučiti šampiona Njemačke.

"Ne vjerujem da će pobjednik u derbiju biti novi prvak. Naravno, napraviće veliki korak ka tituli, ali jedan korak nije dovoljan. Ima do kraja sezone još mnogo utakmica", istakao je poljski golgeter.

Kapiten "milionera" Marko Rojs je prošli meč sa Volfsburgom (2:0) propustio jer je bio sa suprugom u porođajnoj sali i jako je ponosan što je postao otac. Takođe, zbog toga će biti i posebno motivisan u Minhenu.

"Moramo da ostanemo pozitivni ne samo u 'Klasikeru' već sve do posljednjeg kola u Menhengladbahu. Nadamo se da ćemo je dočekati sa 'salatarom' u ruci", izjavio je Rojs koji u dosadašnjoj karijeri nije nikad osvojio titulu u Bundesligi.

"Der Klasiker" će suditi iskusni arbitar Manuel Grafe, a direktan prenos je od 18.30 na televiziji Eurosport 2.

BUNDESLIGA, 28. kolo

Majnc - Frajburg 5:0 (3:0)
/Boetijus 20, Mateta 25, 33, 76, Onisivo 73/

Subota (15.30)

Bajer Leverkuzen - RB Lajpcig
Herta - Fortuna Dizeldorf
Šalke - Ajntraht Frankfurt
Štutgart - Nirnberg
Volfzburg - Hanover
Bajern - Borusija Dortmund (18.30)

Nedjelja

Augzburg - Hofenhajm (15.30)
Borusija Menhengladbah - Verder Bremen (18.00)

TABELA: Borusija Dortmund 63, Bajern Minhen 61, RB Lajpcig 52, Ajntraht 49, Borusija Menhengladbah 47, Verder 42, Bajer Leverkuzen 42, Volfsburg 42, Hofenhajm 41, Herta 35, Fortuna 34, Majnc (+1) 33, Frajburg (+1) 32, Šalke 26, Augzburg 25, Štutgart 20, Nirnberg 16, Hanover 14.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC