• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puk(l)i "zmajevi" u Finskoj!

Autor mondo.ba

Reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je prvi poraz u kvalifikacijama za EURO 2020. Bolji od "zmajeva" u Tampereu bila je selekcija Finske sa 2:0 (0:0) pogocima Temu Pukija.

 Finska - BiH, treće kolo kvalifikacija za EURO 2020 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"Zmajevi" nisu mogli bez Miralema Pjanića da stignu do povoljnog rezultata u Tampereu.

Zasluženu pobjedu i tri velika boda osvojili su Finci zahvaljujući sjajnom napadaču Noriča Temu Pukiju, koji je sa dva pogotka u drugom poluvremenu srušio izabranike Roberta Prosinečkog pred oko 12.000 navijača u Tampereu, među kojima je bilo i 500-njak pristalica BiH.

Prvi gol u 56. minutu postigao je majstorski nakon što je prevario Tonija Šunjića i sa 16 metara pogodio mrežu Ibrahima Šehića uz pomoć stative, da bi u 68. minutu stavio tačku na veliki trijumf nakon što je "lobovao" golmana BiH.

FINSKA - BiH 2:0 (0:0)

Izabranici Roberta Prosinečkog nisu u subotu bili ni sjenka ekipe iz prva dva kola kvalifikacija, posebno u veznom redu, gdje se vidjelo koliko je nedostajao Pjanić. 

Uprkos tome, "zmajevi" su uspjeli da kreiraju nekoliko solidnih šansi, posebno nakon prodora po desnoj strani gdje je dobru partiju pružio Edin Višća stvarajući višak i dajući upotrebljive lopte u napad, gdje je najčešće usamljen bio kapiten Edin Džeko.

Džeko je i propustio najbolju šansu za BiH u 77. minutu kada je, nakon centaršuta Eldara Čivića, glavom sa pet metara šutirao iznad prečke.

Ali, valja naglasiti da je najbolji akter "zmajeva" na terenu u Finskoj ipak bio golman Ibrahim Šehić, čije su odbrane spriječile da BiH doživi katastrofu i to je ono što treba posebno da zabrine selektora pred odlazak u Torino na megdan "azurima".

Italija je ubjedljivo najjače gostovanje u našoj grupi, ali "zmajevi" će u Torinu biti jači za Pjanića...

Finska: Hradecki, Arajuri, Granlund (od 37. Raitala), Toivio, Kamara, Lod, Puki, Sparv, Skrab (od 84. Šiler), Uronen, Forsel (od 63. Lapalainen). Selektor: Marku Kanerva.

Bosna i Hercegovina: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Čivić, Cimirot, Bešić (od 79. Gojak), Sarić, Višća, Duljević (od 70. Bajić), Džeko. Selektor: Robert Prosinečki.

GRUPA J

Finska - BiH 2:0 (0:0)
/Puki 56, 68/

Jermenija - Lihtenštajn 3:0 (2:0)
/Gazarijan 2, Karapetijan 15, Barsegijan 90+1/

Grčka - Italija 0:3 (0:3)
/Barela 23, Insinje 30, Bonući 33/

TABELA: Italija 9 bodova, Finska 6, Grčka 4, BiH 4, Jermenija 3, Lihtenštajn 0.

TOK UTAKMICE

- kraj - 

90. minut - Igraće se još tri minuta sudijske nadoknade. 

85. minut - Nova stotposotna šansa za Finsku, ovog puta je u prilici bio Glen Kamara. Ipak, ponovo je spasilac "zmajeva" bio golman Ibrahim Šehić, koji je među rijetkima večeras zaslužio pozitivne ocjene.

79. minut - Amer Gojak je ušao u igru umjesto Muhameda Bešića.

77. minut - Stopostotna prilika za BiH da smanji rezultat. Eldar Ćirtić je centrirao, Edin Džeko bio najviši u skoku, međutim, lopta je prošla tik iznad prečke.

75. minut - Opet taj Temu Puki u novoj šansi, ali opet je Ibrahim Šehić spasio "zmajeve".

71. minut - Robert Prosinečki je napravio prvu izmjenu i umjesto harisa DUljevića u vatru gurnuo Riada Bajića.

70. minut - Umalo "het-trik" Temu Pukija! Našao se ponovo sam ispred gola BiH, ali je ovog puta Ibrahim Šehić spriječio novi pogodak fudbalera engleskog Noriča.

...
Izvor: Dailymotion/viralwebclips

68. minut - GOOOOL! Ponovo Temu Puki je kaznio greške "zmajeva", koji su izgubili loptu na 30-ak metara od gola, a napadač Noriča se sam našao ispred golmana BiH i rutinski prebacio Ibrahima Šehića - 2:0.

62. minut - Umalo izjednačenje poslije nezgodnog centaršuta iskosa Edina Višće, koji je završio tik pored stative.

...
Izvor: Dailymotion/viralwebclips

55. minut - GOOOOL! Finska je povela pogotkom Tema Pukija! Sjajno je napadač Noriča prevario Tonija Šunjića i sa 16 metara uz pomoć stative pogodio mrežu BiH - 1:0.

51. minut - Najbolja šansa za "zmajeve": Haris Duljević je sa nekih desetak metara ispratio povratnu loptu Edina Višće, ali je lopta prošla tik pored stative.

49. minut - Žuti karton za Elvisa Sarića poslije prekršaja nad Temom Pukijem.

46. minut - Nastavljen je dvoboj u Tampereu.

- poluvrijeme - 

45. minut - Pritisak BiH u posljednjih nekoliko minuta doveo je do tri uzastopna kornera, ali odbranili su se Finci.

38. minut - Opet je s desne strane centaršut uputio Ermin Bičakčić, međutim, Edin Džeko je bio neprecizan nakon skoka.

33. minut - Izmjena u domaćoj selekciji, Juka Raitala umjesto povrijeđenog Albina Granulda.

27. minut - Nakon lijepe akcije u sredini terena, lopta je na desnoj strani stigla do Ermina Bičakčića, koji je centrirao, a loše reagovao Haris Duljević, šutiravši visoko iznad prečke.

20. minut - Po desnoj strani ponovo je probio Edin Višća, ali njegov centaršut nije bio upotrebljiv, pa su Finci otklonili opasnost.

16. minut - Golman Ibrahim Šehić spasio je BiH nakon udarca sa sedam-osam metara Simona Skraba, do kojeg je lopta došla poslije "karambola" u kaznenom prostoru.

7. minut - Poslije izgubljene lopte na 30-ak metara od gola BiH, Puki je šutirao sa ivice kaznenog prostora, međutim, bez problema je odbranio Ibrahim Šehić.

3. minut - Prva prijetnja za gol Finske i to nakon prodora i centaršuta Edina Višće po desnoj strani, ali je izblokiran Edin Džeko, koji je uspio da uhvati loptu na drugoj stativi.

1. minut - Poslije intoniranja himni i minuta ćutnje posvećenih nekadašnjem predsjedniku UEFA Lenartu Johansonu, sudija Danijel Stefanski iz Poljske je dao znak i počela je utakmica u Tampereu. Sretno "zmajevi".

SASTAVI

Bosna i Hercegovina: Šehić, Bičakčić, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Cimirot, Bešić, Sarić, Višća, Duljević, Džeko.

Finska: Hradecki, Arajuri, Granlund, Toivio, Kamara, Lod, Puki, Sparv, Skrab, Uronen, Forsel.

NAJAVA

Selektor "zmajeva" Robert Prosinečki neće moći računati na Miralema Pjanića zbog suspenzije, pa se našao na "mukama" ko će u veznom redu zamijeniti fudbalera torinskog Juventusa.

Kako smo i pretpostavili, odlučio se za Gojka Cimirota, uz očekivano zgusnut vezni red koji će činiti još i Muhamed Bešić, te povratnik Elvis Sarić, koji je propustio početak kvalifikacija zbog povrede.

"Zmajevi" su dosad samo jednom odmjerili snage sa Fincima i to u prijateljskom meču 2004. godine u Zenici. BiH je tek u 88. minutu golom Zvjezdana Misimovića stigla do minimalne pobjede - 1:0 (0:0).

Na golu će biti Ibrahim Šehić, na poziciji bekova nastupiće Ermin Bičakčić i Eldar Ćivić, dok će stopere igrati Toni Šunjić i Ervin Zukanović.

U napadu je zacementirana pozicija za kapitena Edina Džeku, a po lijevoj i desnoj strani napada špartaće Haris Duljević i Edin Višća.

Nakon dva kola "zmajevi" imaju učinak od pobjede protiv Jemenije (2:1) i remija s Grčkom (2:2). U ovom ciklusu kvalifikacija igraće gostujuće mečeve protiv Finske i tri dana kasnije sa Italijom.

"Odlična su reprezentacija, pokazali su da znaju igrati protiv Italije i u Ligi nacija. Znamo sve o njima, gledali smo njihove utakmice, ali vjerujem da smo mi bolji i da možemo upisati važnu pobjedu", rekao je Prosinečki u najavi utakmice u Tampereu.

Susret se igra na stadionu "Ratina", a sudiće je poljski arbitar Danijel Stefanski.

Poslije dva odigrana kola Italija je lider na tabeli grupe J sa maksimalnih šest, Grčka i BiH imaju po četiri, Finska tri, dok su Jermenija i Lihtenštajn bez bodova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC