• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sve usvojila Skupština grada? Zeleno svjetlo za "Palas" i zaduženje od 25 miliona KM

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Banjaluci je okončana 20. sjednica Skupštine grada Banjaluka tokom koje su usvojene brojne odluke.

 Skupština grada Banjaluka Izvor: Grad Banjaluka

Gradska skupština je usvojila Plan kapitalnih investicija i odluku o zaduženju za finansiranje ovih projekata. Radi se o zaduženju od 25 miliona KM.

Najveći dio ovih sredstava, 10 miliona KM, biće iskorišten za tenisku dvoranu sa 5.000 mjesta i uređenje cjelokupnog kompleksa oko Parka „Mladen Stojanović“.

Dio sredstava biće usmjeren za izradu studije izvodljivosti za projekat izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda na području grada (kolektor na Crkvenoj), gdje je za početak realizacije potrebno obezbijediti sredstva u iznosu od oko sedam miliona KM.

Šest miliona KM usmjereno je za nastavak projekta izgradnje mosta u Docu.

Možda će vas zanimati

Gradonačelnik Draško Stanivuković ističe da je odluka izuzetno značajna.

"Gradićemo prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda na Crkvenoj što je izuzetno značajno za naš grad i što je davno trebalo započeti. Gradićemo i most u Docu, što je takođe veoma značajan projekat, a osim toga započinjemo i rekonstrukciju Subotičke ulice prema Šargovcu", poručio je gradonačelnik.

Usvojen je i set tačaka koji se odnose na regulacioni planove u centru gradu. O njima više informacija možete pronaći OVDJE.

"Usvojeni su i značajni regulacioni planovi. Gradiće se i hotel Palas koji će postati jedna nova razglednica našeg grada, a Banjaluka će dobiti i Centralno spomen-obilježje na prostoru Krašovog parkinga, a sve su to projekti koji će doprinijeti napretku i ljepšem izgledu našeg grada", rekao je Stanivuković.

Komisija za prostorno uređenje, zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa Skupštine grada u srijedu nije podržala odluku o izradi Regulacionog "Aleja – Park" i ova odluka je povučena sa dnevnog reda (u tom području se gradi pomenuta sportska dvorana za tenis).

Prijedlog odluke koji se odnosi na neradnu nedjelju ni ovoga puta nije dobio podršku odbornika Gradske skupštine.

"Neusvajanje ove odluke je nešto što ostavlja gorak ukus u ustima, ali takav stav odbornika bio je vidljiv tokom cijele sjednice, ipak na nama ostaje da budemo istrajni jer ova odluka je naše strateško opredjeljenje od kojeg nećemo odustati", rekao je Stanivuković.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković izrazio je veliko zadovoljstvo što je na prvoj sjednici kojom predsjedava postignut dogovor da se sjednica ne prekida uprkos velikom broju tačaka koje je trebalo raspraviti.

"Usvojen je set tačaka koje se odnose na kadrovska pitanja, regulacione planove, zakupe pod posebnim uslovima, dok odluka o neradnoj nedjelji nije dobila potrebnu podršku, kao ni zakup poslovnog prostora pod posebnim uslovima Bokserskom klubu „Slavija“ ", rekao je Ninković.

Odbornici su na današnjem zasjedanju između ostalog usvojili i programe uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2023. godinu Odjeljenja za saobraćaj i puteve, te Odjeljenja za komunalne poslove sa amandmanima.

Osim toga podršku odbornika dobio je i Program dodjele subvencija poslovnim subjektima u gradu Banjaluka za 2023. godinu, kao i Program sufinansiranja kulturno – umjetničkog amaterizma, programa i projekata u oblasti kulture, a takođe je usvojen i Prijedlog akcionog plana sufinansiranja omladinskih aktivnosti Grada.

Tokom sjednica Gradska skupština dobila novog predsjednika – odbornika SNSD-a Ljubu Ninkovića, a smijenila diktora Gradske razvojne agencije Marija Milanovića.

Osim što je Banjaluka dobila novog predsjednika Skupštine Grada, tokom sjednice je konstatovan i prestanak mandata odborniku SPS Milanu Milakoviću, a umjesto Milakovića mandat je dodijeljen odborniku Draganu Striki, koji je takođe položio svečanu zakletvu.

Takođe, dosadašnji odbornik SDS-a Aleksandar Petković od danas će u gradskoj skupštini svoje djelovanje nastaviti kao nezavisni odbornik.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE