• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je srpska vojska ušla u Banjaluku

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u banjalučkom hramu Svete Trojice danas je obilježen Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

 Dan kada je srpska vojska ušla u Banjaluku Izvor: MONDO

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović istakao je da je Prvi svjetski rat obilježilo herojstvo srpske vojske.

"Rat je počeo velikom pobjedom srpske vojske na Kolubari, koja je porazila daleko nadmoćnijeg neprijatelja, a završio se isto tako jednom velikom herojskom pobjedom na Solunskom frontu", rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je srpska vojska bila daleko slabije naoružana i malobrojnija, ali da je uspjela da porazi jačeg neprijatelja, te je probila Solunski front i u snažnom naletu, za samo 45 dana, napredovala 500 kilometara.

"Srpska vojska je 1. novembra oslobodila Beograd, a 21. novembra Banjaluku, i poslije 415 godina turske vladavine i 40 godina vladavine Austro-ugarske, donijela slobodu ovim prostorima", naglasio je Milunović.

On kaže da je austrougraska okupacija bila pogubna za srpski narod, koji je nakon završetka turske vlasti očekivao poboljšanje položaja, što se nije desilo.

"Danas se pokušava prekrojiti istorija, pa se od tog agresora želi napraviti žrtva. Danas pokušavaju da atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda prikažu kao teroristički akt. Ako je Austro-ugarska ovdje bila okupaciona sila, kako može slobodarska težnja da predstavlja teroristički akt?", upitao je Milunović.

On je upitao da li bi atentat na Hitlera, u okupiranoj Francuskoj, u Drugom svjetskom ratu, bio teroristički akt.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se ovaj grad i danas prisjeća onih koji su 1918. godine na ove prostore donijeli slobodu od viševjekovne okupacije.

On je istakao da su bitke koje su srpski vojnici vodili bile bitke za slobodu, ali i za opstanak naroda na ovim prostorima i zato je njihov doprinos oslobađanju Srbije i BiH nemjerljiv.

"Na današnji dan je potpisan i Dejtonski mirovni sporazum, kojim je utemeljena Republika Srpska, a na nama je da sačuvamo tu tekovinu", rekao je Gavranović.

Predsjednik Republičkog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine Vladimir Ševarika poručio je da je 21. novembra jedan od najsvjetlih datuma, ne samo Banjaluke, nego i srpskog naroda na ovim prostorima.

"Banjaluka je tada, nakon petovjekovnog ropstva, prvi put dočekala slobodu, nakon čega je doživjela nevjerovatan procvat u kulturnom, političkom, privrednom i ekonomskom razvoju", podsjetio je Ševarika.

Vijence na spomen-obilježje žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" položili su izaslanik predsjednika Srpske, delegacije Vlade, Narodne skupštine, Generalnog konzulata Srbije u Republici Srpskoj, Udruženje potomaka i poštovala srpskih dobrovoljaca od 1912. do 1918. godine, Boračka organizacija Srpske, te druga brojna udruženja i organizacije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE