• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj protiv gradonačelnika Doboja

Okružnom tužilaštvu Doboj podnesen je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića i još pet osoba.

 Izvještaj protiv gradonačelnika Doboja Izvor: MONDO

Izvještaj je podnesen protiv advokata Siniše Đorđevića, dobojskog privrednika Vojislava Rađe i još tri osobe zbog sumnje da su građevinskom preduzeću "ŽGP" iz Doboja omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi do 1.403.146,23 KM.

U saopštenju Centra javne bezbjednosti Doboj se navodi da je za taj iznos oštećen budžet opštine Doboj.

Tri osobe protiv kojih je podnesen izvještaj su u vrijeme izvršenja djela bili članovi Komisije za utvrđivanje stanja potraživanja ovog građevinskog preduzeća.

Za odgovorno lice u građevinskom preduzeću "ŽGP" iz Doboja Vojislava Rađu postoji osnov sumnje da je od opštine Doboj isposlovao da se ovom preduzeću isplate novčana sredstva na ime rekonstrukcije lokalne putne mreže na području opštine, izvršene u periodu od 2002-2004. godine.

Tom prilikom je opštini Doboj priložio nepotpunu dokumentaciju u kojoj, između ostalog, nije vidljivo da je ispoštovana zakonska procedura, ugovaranje, nadzor i praćenje izvođenja radova i obračun izvedenih radova i koja nije propraćena odgovarajućim propisanim dokumentima.

"Dokumenti nisu potpisani i ovjereni od za to odgovornih pravnih ili fizičkih lica, iako je znao da radovi koji su navedeni u okončanim situacijama, nisu izvedeni samo od ovog, nego i drugih građevinskih preduzeća, a koji traženi iznos je kasnije prihvaćen u vansudskom poravnanju između ovog građevinskog preduzeća i opštine Doboj", ističe se u saopštenju.

Rađa je opštini dostavio dokumentaciju i samim tim ishodio plaćanje za pojedine navedene radove, a koji su u ranijem periodu naplaćeni od preduzeća "ŽGP", te je opštini, takođe, dostavio dokumentaciju i ishodio plaćanje putem predmetnog vansudskog poravnanja i za rekonstrukciju regionalnog puta koji je u nadležnosti Direkcije za puteve Republike Srpske i sa kojom je prethodno imao zaključen ugovor.

Za gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića postoji osnov sumnje da je iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, jer je u toku parničnog postupka, ne tražeći mišljenje pravobranioca koji je tadašnju opštinu zastupao u tom postupku, prekršio Statut opštine i na sjednici Skupštine opštine, koja je održana u septembru 2011. godine, predložio informaciju koja sadrži okončanje sudskog spora na način da se građevinskom preduzeću iz Doboja prizna ulaganje u traženom iznosu od 935.430 KM, uvećano za 50 odsto obračunatih kamata.

U saopštenju se navodi da je Petrović znao da su predložena plaćanja potraživanja zastarjela, a dokumentacija po osnovu kojih se potražuju navedena novčana sredstva nepotpuna i bez ispoštovane zakonske procedure, odnosno prihvaćeni su dokumenti koji su potpisani samo od odgovornog lica u ovom građevinskom preduzeću.

Isplata po navedenom vansudskom poravnanju izvršena je u periodu od novembra 2011. do septembra 2012. godine.

Za advokata Sinišu Đorđevića postoji osnov sumnje da je odgovornom licu građevinskog preduzeća pomogao da sredstva naplaćena od vansudskog poravnanja u iznosu od 1.125.000 KM usmjeri na račune različitih povezanih pravnih i fizičkih lica, izbjegavajući prenos tih novčanih sredstava na blokirane račune ovog preduzeća, kojeg je zastupao.

Za tri lica postoji osnov sumnje da su, kao saizvršioci u krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, u svojstvu članova Komisije, iskoristili svoja ovlašćenja na način što su, ne utvrđujući stvarno stanje potraživanja građeviskog preduzeća iz Doboja, izvođače radova i iznos izvedenih radova i bez potpune dokumentacije, sačinili i potpisali izvještaj o izvedenim radovima na rekonstrukciji lokalnih puteva, prihvatajući pri tom iznos koji je tražilo prijavljeno odgovorno lice građevinskog preduzeća.

Za jednog od članova Komisije, takođe, postoji osnov sumnje da je u svojstvu nadzornog organa, u ranijem periodu, primio radove na rekonstrukciji jednog lokalnog puta, koji su potom i plaćeni, a isti iznos je kasnije prihvaćen od Komisije, čiji je on bio predsjednik, te je taj iznos ušao u ukupan iznos vansudskog poravnanja.

Za jednog člana Komisije postoji osnov sumnje da je kao jedno od odgovornih lica u građevinskom preduzeću znalo da je tražen iznos za radove koji su navedeni u okončanim situacijama i koji nisu izvedeni samo od ovog građevinskog preduzeća, a koji je prihvaćen u izvještaju Komisije i kasnije u vansudskom poravnanju, te da je znalo da su pojedini navedeni radovi, u ranijem periodu, naplaćeni od ovog građevinksog preduzeća, a kasnije takođe prihvaćeni u izvještaju Komisije, a potom i u vansudskom poravnanju.

Na osnovu navedenih radnji, građevinskom preduzeću "ŽGP" iz Doboja omogućeno je sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu do 1.403.146 KM, za koji iznos je oštećen budžet opštine Doboj.

Naredba o proveđenju istrage u dobojskom Centru javne bezbjednosti izvršena je na osnovu anonimne prijave Tužilaštvu BiH o nezakonitom poslovanju u ovoj opštini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE