• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otrovna njuška psa

Da li na tržištu Republike Srpske ima spornih igračaka "The Dog"?

 Otrovna njuška psa Izvor: MONDO

Nakon što je Finska povukla iz upotrebe kinesku plišanu igračku "The Dog", zbog prevelikog prisustva štetnog elementa Di-Phthalate (DEHP), a Hrvatska objavila da su ove igračke na njihovom tržištu ispravne, Inspektorat Republike Srpske najavio je da će provjeriti da li sporne igračke ima i na tržištu Srpske.

"Ako se na tržištu pronađe igračka "The Dog", izvršićemo uzorkovanje i uraditi analize. Pošto nemamo pravilnik o dozvoljenim količinama prisustva svih hemijskih sastava, na osnovu podataka dobijenih analizom procijenićemo da li je igračka opasna i koliko", rekao je za "Fokus" Desimir Miljić, glavni zdravstveno-sanitarni inspektor RS, te dodao da će Republički inspektorat u vezi s ovim slučajem razmjenjivati informacije s Inspektoratom Federacije BiH.

Pošto je Finska utvrdila da se štetni element nalazi u njušci igračke, koju djeca najčešće i stavljaju u usta, ljekari smatraju da je taj element tako najlakše i prenijeti u dječji organizam.
"Djeca često stavljaju igračke u usta, što predstavlja mogući način da štetni elementi dođu u organizam djeteta. Dodirivanjem, lizanjem ili na neki drugi način ostvaruje se kontakt s igračkom, ali ne mogu reći u kojem bi obimu prenošenje štetnih materija moglo da šteti djeci ", objasnila je Milka Ćojanović, pedijatar za Fokus
Pedijatar Branislav Lolić smatra da bi trebalo pojačati kontrolu uvoza igračaka, kako bi se smanjio rizik od uvoza igračaka koje imaju štetne elemente.

"Kod nas je veliki problem to što ne postoji neki podzakonski akt ili uredba kojom bi se definisale dozvoljene količine hemijskih elemenata u igračkama. Zemlje Evropske Unije najbolje su odredile te standarde, koje i mi treba da uvedemo - istakao je Lolić te dodao da ovom problematikom treba da se pozabave i nadležni u entitetima te na nivou BiH kako bi se usvojio pravilnik i smanjio rizik o postojanju igračaka koje sadrže štetne elemente.
On kaže da postoje tri grupe opasnosti kada je riječ o kontaktu djece s igračkama.
"Veliku opasnost predstavljaju izuzetno sitne igračke ili njihovi dijelovi koje djeca mogu da inhaliraju u disajne organe, što prouzrokuje gušenje. Nisu isključene ni situacije kada djeca progutaju igračku i dolazi do zapetljaja crijeva te ignestije toksičnog elementa igračke u dječji organizam. Kod neke djece mogu da se pojave i alergijske reakcije usljed kontakta s igračkom ili nekim elementom od kojeg je igračka napravljena - objasnio je Lolić.

I Ljubo Janjić, predsjednik Udruženja potrošača "Plava sfera", ističe da je jedna od obaveza BiH, zbog pridruživanja Evropskoj uniji, donošenje pravilnika o regulisanju količine hemijskih elemenata u igračkama.
"Ne samo što treba da se aktiviraju nadležni organi da bi usvojili ovakav podzakonski akt, već treba da se aktiviraju i potrošači, jer je potrebno da se organizuje i udruženje potrošača koje bi se bavilo javnim zdravljem ", rekao je Janjić.

On je dodao da bi agencije na nivou BiH trebalo da budu aktivnije i ne bi trebalo da čekaju samo pismena obavještenja o tome da je neki proizvod, bilo prehrambeni ili neprehrambeni, neispravan.

"Svi podaci o štetnim neprehrambenim proizvodima mogu da se pronađu na internet stranici Rapeksa, tako da bi agencije trebalo da direktno dobijaju informacije na taj način i ne bi trebalo da čekaju po nekoliko dana da o tome obavijeste ostale organe ", kazao je Janjić.

U sedmičnom izvještaju Rapeks sistema Evropske unije, koji služi za obavještavanje o štetnim neprehrambenim proizvodima, navodi se da je Finska ostale zemlje upozorila na štetnost popularne kineske igračke "The Dog", jer plastična njuška plišanog psa sadrži štetni element Di-Phthalate (DEHP), u količini koja iznosi 16 odsto i daleko je iznad dozvoljene granice od 0,1 odsto. Igračke su odmah zabranjene i povučene iz prometa. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE