Decembar teško može da prođe bez šoljice domaćeg kuvanog vina, zato u nastavku donosimo kako da ga sami napravite kod kuće.
Šta su božićni praznici bez kuvanog vina? Nezaboravna kombinacija ukusa i začina tjera nas da svaki gutljaj pamtimo i u ostatku godine, a ovaj recept dijeliće se i mjesecima nakon Božića.
Slično kao i kod sangrije, uz vino odlično ide i dodatak nekog žestokog pića, pa tako u kuvano vino slobodno dodajte malo votke, ruma ili rakije - ili ga potpuno izostavite. Od začina nikako nemojte da preskočite zvjezdani anis, klinčić i štapiće cimeta.
Slijedite recept kako napraviti domaće vino kod kuće i uživajte!
Sastojci:
750 ml crnog vina (cabernet sauvignon ili merlot)
100 ml brandyja
1 narandža
50 g svježih brusnica
4 klinčića
2 zvjezdasta anisa
2 štapića cimeta
2 kašike smeđeg šećera
Priprema:
Narandžu ogulite i isjecite na kriške, a brusnice prepolovite. U loncu pomiješajte sve sastojke pa kuvajte na slaboj vatri, 15 minuta uz povremeno miješanje. Ugasite vatru i ulijte u čaše, po želji još dodatno ukrasite s voćem i poslužite.
(Elle.rs)