Oduševiće vas mirisom i ukusom
Sastojci:
150 g oštrog brašna
150 g glatkog brašna
50 g mljevenih badema
1 prašak za pecivo
200 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 jaje
1 kašičica kisele pavlake
1 limun (korica)
Prstohvat soli
Prstohvat cimeta
Džem po želji
Priprema:
Maslac i šećer pjenasto umutiti mikserom. Zatim, dodati limun i vanilin šećer, so, cimet i jaje. Smjesu dobro umutite.
Postepeno dodajte pomješana brašna (oštro i glatko) s praškom za pecivo i mljevenim bademima. Nastavite da miksate, pa pred sam kraj dodajte kiselu pavlaku.
Tijesto izvadite iz posude i sada obavezno dodajte još malo oštrog i glatkog brašna, toliko da se ne lijepi za ruke.
Umjesite ga dva, do tri puta, te tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.
Radnu površinu prekrijte brašnom ,kako biste lakše razvukli tijesto. Testo, potom, razvaljajte na svega pola centimetra, uzmite različite kalupe (modlice za kolače) i napravite oblike. Naravno, jedna strana mora da ima rupicu u sredini kako biste je napunili omiljenim džemom.
Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa poredajte svoje kolačiće. Pecite ih na 170 °C, pet minuta.
Kada se ohlade, jednu stranu premažite džemom, pa je sastavite sa odgovrajućim oblikom.
Na kraju, pospite šećer u prahu kao završni detalj ove praznične čarolije.