• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva zdrava poslastičarnica u Banjaluci: Da se zaslade i oni kojima je "zabranjeno slatko" (FOTO/VIDEO+Nagradna igra)

Autor Nikolina Damjanić

U vrijeme kada svi traže zdraviju alternativu šećeru, što iz zdravstvenih, što iz estetskih razloga, jedna Banjalučanka je uspjela da osmisli ukusne i zdrave poslastice, a svoj slatki poduhvat nazvala je "Zdravo Zaza" - prvu registrovanu proizvodnju prirodnih slatkiša.

 Afrička noć iz poslastičarnice Zdravo Zaza Izvor: Mondo - Slaven Petković

Želeći da saznamo više, posjetili smo Zoranu Glišić koja stoji iza brenda, koja nam je ispričala svoju priču, otkrila "tajne" sastojke svojih neodoljivih slatkiša i podijelila s nama proces pravljenja torte "Afrička noć" koju ćemo pokloniti nekome od vas. 

Zorana je po struci diplomirani filolog, a na ideju za pokretanje ovog biznisa došla je nakon što je otkrila osjetljivost na gluten, mliječne proizvode i bolest štitne žlijezde Hašimoto. Sve je počelo kao istraživanje i isprobavanje raznih zdravih kombinacija, prvo za sebe i cimerke, kasnije kao poslastičarnica koja nudi proizvode za ljude sa sličnim zdravstvenim problemima kao ona.  Malo po malo, glas o zasitnim i zdravim slatkišima se proširio gradom, a Zaza danas ima mnogo narudžbi, što za proslave, keteringe, rođendane, poklone tako i u slobodnoj prodaji i aplikaciji za dostavu.

Svi proizvodi pravljeni su od većinskih organskih namirnica, a to uključuje i dekoracije koje prate želje kupaca, koje su takođe su prirodne, bez dodataka vještačkih boja i aditiva. 

"Ukoliko želimo obojiti tortu u žuto ili narandžasto, koristićemo prah od kurkume. Za ljubičastu boju koristimo borovnicu. Za crvenu koristimo višnje i maline, dok zelenu ili plavu dobijamo prahom od spiruline (alge)“, priča Zorana.

Neobični sladoledi, kolači, namazi i i torte, bez šećera, glutena, namirnica životinjskog porijekla i aditiva, mogu se pronaći na šalter prodaji (Gundulićeva ulica, preko puta Borčevog stadiona), kafiću "Maksim" (Ulica Stepe Stepanovića 161), narudžbe putem društvenih mreža ili dostava preko ZAPP aplikacije.

Proces pravljenja zdrave veganske i posne torte "Afrička noć"
Izvor: Mondo BiH/YouTube

"Teško je doći do sirovina koje koristimo za naše proizvode, ali primjetno je poboljšanje tržišta u odnosu na prije pet godina. Na policama u marketima povećava se broj ovih sirovina, što pokazuje da su ljudi zainteresovani za ovakav tip namirnica. Poboljšava se situacija iz godine u godinu, ali svakako nije jednostavno kao u zemljama i gradovima sa većim tržištem", priča nam Zorana.

Ipak, kada se radi ono što se voli, ne postoje nikakve prepreke. Tako se ponuda proizvoda sa menija stalno dopunjuje novim desertima koje Zorana sama smišlja.

“Neki naši deserti nastali su po uzoru na poznate slatkiše, kao što je snikers, jafolina ili tiramisu. Većina poslastica nastaje maštanjem i zamišljanjem kombinacija koje se meni traže u nekom trenutku", otkrila je Zaza.

U njenu spretnost uvjerili smo se iz prve ruke. Zorana nam je pokazala kako se pravi posna veganska torta “Afrička noć”. Uz mali čas kulinarskih vještina podijelila je neke savjete kako da deserti ovakve vrste uvijek uspiju. Iz njene kuhinje otišli smo punog stomaka, ali i novih znanja.

Nekome od vas poklonićemo ovu tortu, a da biste je osvojili, igrajte se s nama na našoj Instagram stranici.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop