Pohovane tikvice napravite sa parmezanom i prezlama.
Sezona je tikvica, a ovo je povrće koje se odlično uklapa u svako jelo. Tikvice možete da punite, rolate, pohujte, čak i da dodate u čokoladnu tortu. Danas vam predlažemo da isprobate recept za pohovane tikvice, ali mnogo zdraviju verziju koja se ne prži u ulju i koja se pravi bez brašna i jaja. Povrće isjecite po želji, pa začinite i uvaljajte u prezle i parmezan. Zahvaljujući ovoj smjesi biće i hrskavije.
Sastojci:
1/2 šolje prezli
1/2 šolje parmezana
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica bijelog luka u prahu
3 kašike maslinovog ulja
3 srednje tikvice
Priprema:
Tikvice isijecite na kolutove, pa stavite u neku posudu. Posolite, pobiberite, pa pospite bijelim lukom u prahu. Zatim prelijte maslinovim uljem i dobro promiješajte. U posudi pomiješajte prezle i paramezan, pa svaku tikvicu uvaljajte u dobijenu smjesu. Ređajte na pleh koji ste premazali uljem. Pecite u zagrijanoj rerni na 220°C oko 20 minuta.
(Stvar ukusa)