Sutlijaš je klasik koji ne izlazi iz mode – lagan, ukusan i kremast desert koji uvijek donosi osjećaj domaće atmosfere.

Sastojci:
- 1 litar mlijeka
- 200 g pirinča
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica limunove kore (po želji)
- Cimet u prahu za dekoraciju
Kako se kuva sutlijaš:
Pirinač operite pa ga stavite da se kuva u 300 ml vode. Kuvajte ga dok voda ne ispari i pirinač ne postane mekan (oko 10-15 minuta).
Da bi sutlijaš bio gladak i kremast, važno je da ga ne miješate previše tokom kuvanja. Prekomjerno miješanje može da stvori grudvice i da smjesa postane previše gusta.
U drugoj šerpi zagrijte mlijeko do ključanja. Dodajte kuvani pirinač, a zatim smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Pirinač bi trebalo da upije mlijeko, pa budite strpljivi i kuvajte još oko pola sata.
Kada je pirinač upio većinu mlijeka, dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro promiješajte i nastavite kuvati dok smjesa ne postane kremasta. Po želji, možete dodati rendanu limunovu koru za osvježavajući ukus. Kuvajte još nekoliko minuta dok sve ne postane lijepo povezano.
Sutlijaš sipajte u činije i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati. Prije služenja, pospite cimetom.
(Stvar ukusa/Mondo)