Ovaj fil od samo 5 sastojaka bez brašna savršen je izbor za sve vrste deserata. Brzo se priprema, bogatog je ukusa i savršeno se uklapa uz biskvitne kore, voćne kolače ili lisnato tijesto.

Sastojci:
- 100 g šećera
- 50 g skroba
- 4 žumanjceta
- pola kore limuna
- 400 ml mlijeka
Kako se pravi:
Ovaj kremasti i bogati fil od žumanjaca savršeno se uklapa u torte, kolače i razne poslastice. Lagane teksture, sa blagom aromom limuna, idealan je za sve vrste kremastih deserata.
U činiji pomiješajte žumanjca i šećer, pa mutite dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dodajte skrob i dobro sjedinite. U šerpi zagrijte mlijeko sa korom limuna dok ne počne da vri. Postepeno sipajte toplo mlijeko u smjesu od žumanjaca uz stalno miješanje. Vratite sve u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se fil ne zgusne. Sklonite sa ringle, uklonite koru limuna i ostavite da se ohladi uz povremeno miješanje da se ne stvori korica.
Uživajte u savršenom domaćem filu koji će vašim poslasticama dati neodoljivu aromu i bogat ukus!
Savjeti:
- Fil pokrijte providnom folijom direktno preko površine kako biste spriječili stvaranje kore.
- Možete dodati kašiku putera za dodatnu kremastu teksturu.
- Idealan je za filovanje biskvitnih torti, krempita ili kao osnovni krem za voćne deserte.
(Stvar ukusa/Mondo)