Domaći sirup od nane osvježava i miriše na ljeto – samo ga razblažite sa vodom i ledom za savršen napitak.

Sastojci:
- 55 g listova nane (menta)
- 300 g šećera + još 300 g šećera
- 520 ml vode
- Kora od 1 limuna (oguljena trakom, bez bijelog djela)
Priprema:
Ovaj sirup od nane pravi je eliksir svježine – odličan je za rashlađujuće napitke, aromatizovanje limunade, pa čak i kao dodatak kolačima i voćnim salatama. Pravi se lako, a ukus je bogat i intenzivan zahvaljujući pravoj svježoj nani.
Operite nanu i skinite sve listove sa stabljika. Stavite ih u blender ili seckalicu, dodajte 300 g šećera i izblendirajte dok ne dobijete pastu.
U šerpu sipajte vodu, dodajte preostalih 300 g šećera i koru limuna. Promješajte da se šećer rastvori, pa kuvajte dok ne provri.
Kada proključa, dodajte pripremljenu pastu od nane i šećera. Promješajte i kuvajte još 8 minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji 7–8 sati na sobnoj temperaturi kako bi se arome lijepo razvile. Procijedite sirup kroz cjediljku ili gazu i sipajte u sterilizovanu flašu. Čuvajte u frižideru.
(MONDO)