Ukoliko vas pitanje iz naslova svako jutro proganja, evo nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći pri odabiru namirnica za, kako kaži, najvažniji obrok u danu.
Za doručak izbjegavajte bijeli hljeb, pekarske proizvode, krekere, čokolade i ostale slatkiše, jer su siromašni hranljivim materijama, dovode do gojaznosti i mnogih drugih zdravstvenih problema.
Najbolju kombinaciju za zdrav doručak čine namirnice iz grupe žitarica, mliječnih proizvoda i voća.
Žitarice - možete koristiti integralno pecivo, integralni hleb, kaše ili pahuljice od ovasa, raži, ječma, pšenice, heljde, spelte kao izvor kompleksnih ugljenih hidrata koji se sporo razgrađuju i na taj način održavaju nivo šećera u krvi bez naglih skokova. Žitarice su bogate i biljnim vlaknima I vitaminima B grupe.
Mliječni proizvodi - Kao izvor proteina uzmite jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili mladi sir. Ovi proizvodi su ujedno bogati i kalcijumom.
Voće - koristiti kao izvor biljnih vlakana, vitamina i minerala, a i doručak ce biti ukusniji. Možete da dodate jezgrasto voće (bademe, lješnike, orahe) koje je bogato proteinima, omega 3 masnim kiselinama, vitaminom E, suvo voće (šljive, smokve, kajsije, brusnice, grožđe…) koje obiluje biljnim vlaknima. Vodite računa o količini ovog voća, jer ima visoku energetsku vrednost. Naravno, uvijek se preporučuje svježe voće, pogotovo u ljetnomm periodu kada ga ima u izobilju.
Možete kombinovati i jaja kao izvor proteina i vitamina D sa povrćem i integralnim hlebom.