Omiljena poslastica mnogih, pita s višnjama ima i svoj dan - 20. februar. U to ime, evo recepta da "proslavite" kako dolikuje!
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆPotrebno vam je:
pola kilograma kora za pitu
kilogram višanja bez koštica (usred zime smrznutih, naravno)
300 militara mešavine ulja i kisele vode (pola-pola)
kesica vanilin šećera
pšenični griz
kristal šećer
Priprema:
Kore odvojite "po tri". Prvu koru poprskajte mešavinom ulja i kisele vode, pospite po njoj šećera po želji (oko tri kašike je za srednje slatku pitu), a to ponovite i sa preostale dve kore, slažući ih jednu na drugu. Na treću koru stavite višnje, pospite šećerom, mrvicom vanilin šećera i grizom (otprilike tri kašike).
Zatim kore uvijte u rolat i stavite u pleh.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite kore, kad je pleh pun, prelijte pitu ostatkom mešavine ulja i kisele vode i pospite kristal šećerom da bi se napravila hrskava korica.
Peći dok ne porumeni u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, kad počne da rumeni, smanjiti na 200 i peći još dvadesetak minuta, odnosno dok ne bude pečena.
Sačekajte da se ohladi, isecite i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!