Prave se prilično brzo i nije vam potrebno nikakvo posebno umeće u kuhinji...
U Meksiku ih nazivaju bunjuelos, a spremaju se i u još nekim zemljama, poput Kolumbije i Kube. Evo kako da napravite ove krofnice.
Sastojci:
Tri šolje brašna
Kašičica praška za pecivo
Kašičica soli
Šolja plus kašika šećera
Pola šolje masti
Šolja hladne vode
Dve kašičice cimeta
Ulje za prženje
Priprema:
U posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kašiku šećera, pa sve dobro izmešajte. Zatim dodajte mast i mutite dok ne dobijete smesu koja podseća na mokar pesak. I dalje muteći, postepeno dodajte vodu dok testo ne postane glatko.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga dok ne postane glatko i elastično, a zatim ga pokrijte i ostavite da stoji oko 30 minuta.
U odvojenoj, manjoj posudi, pomešajte cimet i šolju šećera.
Otkidajte komade testa i pravite loptice – od ove količine bi trebalo da vam ispadne dvadesetak loptica.
Na malo pobrašnjenoj površini svaku lopticu razvucite na debljinu od oko centimetar i po. To uradite sa svakom lopticom, a u zatim sipajte dosta ulja u tiganj i zagrejte ga. Svaku krofnu pržite oko 2-3 minuta sa svake strane, da postane braonkasta i krckava.
Prebacujte ih na ubrus koji će pokupiti višak ulja, a zatim krofne uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!