Savršena kombinacija sipkavog testa i mekog fila.
Poslastica toliko lagana da nećete moći da se zaustavite na jednom parčetu.
Ukoliko volite specifičan ukus rogača, možete ga koristiti umesto mlevenog makam, a banane zamenite breskvama iz kompota...
Sastojci:
Testo:
100 g svežeg sira
3 kašike mleka
3 kašike ulja
150 g brašna
½ kesice praška za pecivo
½ kašičice soli
2 kašike šećera
1 vanilin šećer
Fil:
14 kašika mlevenog maka
14 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
2 dl ulja
2 dl mleka
4 jajeta
8 kašika čokolade u prahu
griz po potrebi
malo soka od limuna
2-3 banane
Sipkavo testo:
150 g žutog šećera
130 g brašna
75 g putera ili margarina
Priprema:
mesiti sve sastojke za testo i ostaviti ga da odstoji pola sata. Zatim ga razviti, obložiti kalup i izbockati viljuškom. Fil: Pomešati mak, mleko, ulje, puding, čokoladu u prahu, limunov sok i žumanca. U smesu dodati umućena belanca i, ako je smesa previše retka, nekoliko kašika griza. Smesu sipati preko testa. Banane prepoloviti, pa iseći uzdužno na još pola. Sipkavo testo: Pomešati žuti šećer, brašno i rastopljeni puter da se dobije mrvičasta smesa. Preko fila poređati banane i rasporediti sipkavo testo, pa peći u rerni zagrejanoj na 180°C, 30-40 minuta.