MELOMAKARONA Da li ste probali tradicionalne grcke bozicne kolacice

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuhinja

MELOMAKARONA: Da li ste probali tradicionalne grčke božićne kolačiće?

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Tradicionalna praznična poslastica koja donekle podsjeća na naše medenjake.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/photo_stella

Božić je izuzetno značajan praznik u Grčkoj i slavi se na više načina. Slično kao i kod nas, mnogi religiozni Grci poste prije Božića, nakon čega slijede dani gozbe.

Na raskošnoj trpezi su obavezni slatki kolačići po nazivu "melomakarona". Ova tradicionalna praznična poslastica su zapravo keksići natopljeni medom i posuti isjeckanim orasima, a može se reći da podsjećaju na naše medenjake.

Prema običaju služe se odmah po završetku posta, odnosno na Božić.

Sastojci:

750 g brašna

1 1/5 šolja ulja

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

3 kašike šećera

1 šolja soka od pomorandže

kora od 1 pomorandže

1 čašica konjaka

2 pune kašičice cimeta

1/2 kašičice karanfilića

1 šaka krupno mljevenih oraha

Preliv:

2 šolje vode

1 šolja meda

2 šolje šećera

malo cimeta u prahu

malo karanfilića

malo isjeckanih oraha

Priprema:

"Mokre" sastojke umutiti sa šećerom i sodom bikarbonom. Dodati začine i pomorandžinu koru, a zatim i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i orasima. Umijesiti, pa ostaviti testo da ostoji. Otkidati komadiće testa i oblikovati u kolačiće valjkastog oblika. Ređati na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj reni na 180 stepeni C, otprilike pola sata. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade. Preliv: Pomiješati sastojke u šerpici i kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gladak sirup. U šerpicu naizmjenično ubacivati kolačiće, da malo upiju sirup, a potom ih vaditi na tacnu za služenje. Posuti isjeckanim orasima.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader