Piletina na gurmanski način.
Uz pileće rolnice napravite i sos!
Sok koji nastao tokom pečenja stavite u šerpicu, dodajte malo putera i kašičicu brašna. Kratko propržite zalivajući belim vinom, pa začinite i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim, sos procedite i služite s mesom.
Sastojci:
2 pileća bela mesa
120-150 g pršute ili slanine
Fil:
30 g putera
1 glavica crnog luka
50 g slanine
2 čena belog luka
5 mariniranih maslina
1 kašika pinjola
1 kašika peršuna
1 kašika bosiljka
1 kašika žalfije
2 kašike senfa
so
biber
1 čaša od 2,5 dl hlebnih mrvica
1 jaje
2 kisele jabuke
Priprema:
Filete očistiti od žilica, oprati, osušiti i iseći po dužini (ne do kraja) kao šniclu. Meso istući tučkom i rastanjiti, pa posuti solju i biberom. Na puteru propržiti sitno iseckan crni luk i slaninu. Izvaditi iz tiganja i ostaviti da se ohladi. Sitno iseckati sveže listiće peršuna, žalfije i bosiljka. Dodati propržene pinjole, hlebne mrvice, umućeno jaje i so i biber po ukusu. U smesu umešati ohlađeni luk i slaninu i izmešati da se sastojci lepo sjedine. Pripremljenom smesom premazati meso i urolati. Rolnice umotati u tanko isečenu pršutu ili slaninu. U pleh za pečenje poređati jabuke isečene na kriškice, a preko staviti rolnice od mesa. Peći oko 35-40 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.