Savršena poslastica za sve prilike.
Sastojci:
Kora:
250 g mljevenih lešnika
200 g šećera
200 g brašna
3 dl crnog vina
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
½ kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica mljevenog karanfilića
Fil:
8 kašika džema od kajsija
50 g isjeckanih lješnika
Glazura:
150 g posne crne čokolade
1 kašika margarina
1 kašika ruma
lješnici
Priprema:
Kora: Izmješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ostale suve sastojke. Na kraju dodati crno vino i dobro sjediniti smjesu. Izliti u pripremljen kalup prečnika 26 cm i peći 30 minuta na 180 stepeni C. Ohlađenu koru poprečno presjeći na dva dijela. Džem od kajsija ugrijati, dodati isjeckane lješnike, pa time nafilovati kore. Glazura: Čokoladu i margarin otopiti na pari, pa dodati liker. Premazati cijelu tortu i ukrasiti lješnicima.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.