• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Muzeju Srpske otvorena izložba "Donja dolina"

Autor Siniša Stanić

Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno na teritoriji opštine Gradiška, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

 U Muzeju Srpske otvorena izložba "Donja dolina" Izvor: Сњежана Лепир

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je izložbe "Donja Dolina" prilika da se na najbolji način populariše i široj javnosti predoči i ukaže na značaj ovog praistorijskog lokaliteta na području Gradiške, koji svjedoči o istorijskom kontinuitetu života na ovom području.

Trivićeva je istakla da joj je posebna čast i zadovoljstvo prisustvovati otvaranju ove izložbe, naročito jer se njome obilježava 120 godina od prvih većih arheoloških iskopavanja Donje Doline, koja su počela još 1899. godine.

Možda će vas zanimati

"Pohvalna je predanost tima Muzeja Srpske koji i ovom postavkom potvrđuje svoju ulogu čuvara baštine posvećenog, kako zaštiti i očuvanju, tako i prezentaciji, promociji i edukaciji o našem kulturnom nasljeđu", rekla je Trivićeva otvarajući izložbu autora Slavice Arsenijević u Muzeju Srpske u Banjaluci.

Prema njenim riječima, o važnosti ovog lokaliteta govori i činjenica da je praistorijsko naselje Donja Dolina kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

"Novu arheološku izložbu čine nalazi iz Praistorijske zbirke Muzeja Republike Srpske, koji će nas vratiti duboko u prošlost i pomoći da doznamo više o periodu praistorije", navela je ona.

Trivićeva je uvjerena da će ova izložba izazvati radoznalost i privući djecu školskog uzrasta, njihove roditelje i nastavnike, jer je to prilika da se na najljepši način upoznaju sa dalekom prošlošću.

Praistorijsko naselje Donja Dolina, rasprostranjeno na teritoriji opštine Gradiška, je kao arheološko područje 2006. godine proglašeno nacionalnim spomenikom i upisano u Registar spomenika kulture BiH prve kategorije.

Arheološki nalazi sa lokaliteta Donja Dolina se danas čuvaju u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, Muzeju Republike Srpske u Banjaluci i Zavičajnom muzeju Gradiška.

Izložba "Donja Dolina" u Muzeju Republike Srpske biće postavljena do kraja godine.

(Srna, Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop