• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba u "Muzeju sporta" u čast RK Borca: Od ruke do ruke ponos Banjaluke - kada je Velikan harao Evropom (FOTO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Istog dana kada je s radom počela i dvorana "Borik" 1974. godine, u banjalučkom "Hramu sporta" izloženi su brojni pehari, medalje, te drugi rekviziti i eksponati, koji neizbrisivo svjedoče o fenomenalnoj istoriji banjalučkog kluba.

 izložba rukometnog kluba borac u muzeju sporta Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

U banjalučkom "Muzeju sporta", poslije postavke "Trofejna Banjaluka", zatim "Izložbe međunarodnog sporta", danas je otvorena treća izložba, u potpunosti posvećena "Velikanu iz Gospodske ulice", Rukometnom klubu Borac m:tel.

Istog dana kada je s radom počela i dvorana "Borik" 1974. godine, u banjalučkom "Hramu sporta" postavljeni su brojni pehari, medalje, te drugi rekviziti i eksponati, koji neizbrisivo svjedoče o fenomenalnoj istoriji banjalučkog kluba.

Možda će vas zanimati

Brojne generacije "crveno-plavih" najsjajnijim slovima pisale su istoriju kluba iz grada na Vrbasu, a djelić toga svi zainteresovani od danas će moći da vide u "Muzeju sporta".

Otvaranju izložbe prisustovali su brojni gosti, kako iz sportskog, tako i iz političkog i javnog života.

Direktor SD "Borik" Nenad Talić podsjetio je da RK Borac "u svojim vitrinama ima 51 trofej, u njegovom dresu nastupalo je osam olimpijaca", te istakao da će se svi u ovoj ustanovi truditi da dvorana u svakom trenutku bude spremna za sve klubove koji je koriste, a ne samo RK Borac m:tel.

Predsjednik Borca Saša Kondić naglasio je "RK Borac nešto što se voli, a ne navija za njega", te ukoliko neko negdje kaže da je iz Banjaluke, prva asocijacija je upravo rukometni klub.

"Kada pričamo o Banjaluci, postoje stvari koje su neizostavne, poput Vrbasa, Kastela... Jedna od tih stvari je i Rukometni klub Borac. S pravom ću reći, a vjerujem da će se svi složiti sa mnom - RK Borac je sinonim Banjaluke, jedna od najljepših razglednica našeg grada. Banjaluka je grad sporta, a RK Borac prvi među jednakim", poručio je Kondić.

Možda će vas zanimati

Najveći brend Banjaluke, Republike Srpske, BiH, pa i šire.

Istinska legenda Borca, Rade Unčanin, rekao je da je o banjalučkom klubu mnogo toga već ispričano, a segmente iz istorije i brojne trofeje koje su mnoge generacije donijele u Banjaluku, sada će na jednom mjestu moći da vide i svi posjetioci izložbe.

"Najveća vrijednost Borca je ljudska dimenzija - neraskidivo prijateljstvo i drugarstvo, jedna zajednička ljubav koja se zove Rukometni klub Borac", poručio je legendarni Unčanin, član najsjajnije Borčeve generacije, koja je 1976. poharala Evropu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Veliki uspjeh Banjalučani su ostvarili i 1991. godine osvajanjem IHF Kupa. Član te generacije bio je Draško Prtina.

"Bila je to mlada ekipa, sa samo jednim iskusnim igračem - Arnautovićem na golu. Sve ovo možda izgleda kao veličanje prošlosti, ali to radimo samo zbog sadašnjosti. Bio sam u subotu u dvorani 'Borik' i vidio da mnogo djece igra rukomet. To je najvažnije. Sada će ti klinci moći organizovano da dođu ovdje i vide istoriju - ne zbog nas, nego zbog njih. Borac i Banjaluka su šampionski i evropski grad", poručio je Prtina.

Borac će i ubuduće imati podršku čelnih ljudi Banjaluke.

Obećao je to gradonačelnik Draško Stanivuković, ali i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, koji su izrazili nadu da će se u Banjaluci i u budućnosti rađati šampioni i da će, ne samo Borac, neko i ostali sportski kolektivi, nastaviti sa "žetvom" trofeja, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sportskoj sceni.

Izložbu je zvanično otvorila ministrica porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC